Nå må Obama «låse opp» forhandlingene

- Verre å vende tilbake med en tom avtale, enn å komme tomhendt hjem.

PÅ VEI TIL KØBENHAVN I 01.30-tida tok Air Force One av med president Barack Obama. Han lander i København i 08-tida. FOto: AFP PHOTO/Jewel SAMAD/Scanpix
PÅ VEI TIL KØBENHAVN I 01.30-tida tok Air Force One av med president Barack Obama. Han lander i København i 08-tida. FOto: AFP PHOTO/Jewel SAMAD/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KØBENHAVN / OSLO (Dagbladet): I 08-tiden i dag ankommer USAs president Barack Obama København, der hele toppmøtet nå setter sin lit til at han sammen med Kina skal låse opp de fastlåste forhandlingene.

Det er to måneder siden han sist han besøkte den danske hovedstaden. Men den gang dro han tomhendt hjem, da han hastet innom for å sikre OL til sin hjemby, Chicago.

Etter at Kina uttrykte vilje til å gå videre med forhandlingene i går ettermiddag, er mye av spenningen knyttet til hva USA kan komme opp med.

Det hvite hus opplyser at Obama skal møte Kinas statsminister Wen Jiabao allerede fredag morgen, etter at han har landet i København. Klimatoppmøtet står og faller på om Kina og USA, verdens to verste utslippsnasjoner, går med på strengere utslippskutt.

AvgjørendeIfølge Det hvite hus skal Obama tale til konferansen i plenum i løpet av formiddagen. Etter planen skal han være ni timer i København.

Skal man tro Obama-administrasjonen, kommer ikke Obama til Danmark for å småsnakke med de rundt 120 andre verdenslederne som deltar på klimatoppmøtet i København.

- Å vende tilbake med en tom avtale vil være verre enn å komme tomhendt hjem, sa Obamas pressetalsmann, Robert Gibbs, kort tid før Barack Obama forlot Washington i natt norsk tid, ifølge Reuters.

Verden får dermed se om Barack Obamas ord også betyr handling, og medier over hele verden skriver at han nå setter sin egen troverdighet på prøve, både på hjemmebane og internasjonalt.

USA anser det som mulig å få på plass en klimavtale, til tross for at Obama bare deltar på forhandlingene i mindre enn én dag. Årsaken til hans korte opphold i København, er mest sannsynlig det politiske styret rundt den viktige helsereformen i USA.

• Les også: Resultatet blir tre grader økt oppvarming

Sterk avtaleI går var klimaforhandlingene inne i en kritisk situasjon, ifølge statsminister Jens Stoltenberg. Det ble sådd tvil om Obama i det hele tatt ville dukke opp om forhandlerne ikke kom fram til en klimaavtale. Tvilen ble styrket da USAs utenriksminister Hillary Clinton dukket opp i København. Men i går kveld ble det brakt på det rene at den amerikanske presidenten ville komme.

- Presidenten håper at hans nærvær kan bidra til at vi forlater Købehavn med en sterk avtale, selv om vi jobber for en enda sterkere i framtida, sa Gibbs.

ALVORLIG: President Barack Obama var preget av alvoret da han forlot Det hvite hus I Washington. Foto: REUTERS/Jim Young/Scanpix
ALVORLIG: President Barack Obama var preget av alvoret da han forlot Det hvite hus I Washington. Foto: REUTERS/Jim Young/Scanpix Vis mer

USA har foreslått å kutte klimagasser med 17 prosent innen 2020, sammenlignet med 2005-målinger, ifølge Reuters. Det tilsier tre prosent fra 1990-målingene, som blant annet EU bruker som estimat.

100 milliarder dollar- Det er en rekke gode initiativer for å få prosessene i gang. Det at USA har lovet å bidra til en pott på 100 milliarder dollar er et veldig viktig bidrag. Det andre positive, som jeg ikke har fått bekreftet ennå, er at Kina skal være villige til å få til en avtale, sa Stoltenberg til Dagbladet på torsdag.

Obamas forslag baserer seg i stor grad på en klimalovgivning som Representantenes hus i USA har vedtatt. Men loven er derimot ikke gått gjennom senatet. Stoltenberg slo torsdag fast at en gruppe senatorers avgjørelse vil ha betydning for hele verden.

- Det ville vært spennende å se hvordan dette møtet ville ha blitt dersom klimaloven var kommet gjennom i forkant, sa han.

- Vil ta førerrollenEtter at USA kom på banen med potten på 100 milliarder dollar, har også Kina slått over på en mer optimistisk tone. Viseutenriksminister He Yafei sier at USAs plan for et klimafond er et godt skritt, og signaliserer at Kina ønsker å inngå et kompromiss med USA om de fremtidige mål for CO2-utslippet.

Ifølge en amerikansk tjenestemann den danske avisa Politiken har snakket med, vil Barack Obama holde en tale der han vil fortelle at USA har kommet for å ta førerrollen i kampen mot klimaendringene.

START 1Ifølge Det hvite hus skal Obama også møte Brasils president Lula da Silva og Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, som leder forhandlingene.

Obama skal også møte Russlands president Dmitrij Medvedev mens han er i København for å drøfte forhandlingene om en ny våpenavtale til å etterfølge START 1-avtalen.

• Les også: Resultatet blir tre grader økt oppvarming

POSITIVE INITIATIV: - Det er en rekke gode initiativer for å få prosessene i gang. Det at USA har lovet å bidra til en pott på 100 milliarder dollar er et veldig viktig bidrag, sier statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Kristian Ridder-Nielsen
POSITIVE INITIATIV: - Det er en rekke gode initiativer for å få prosessene i gang. Det at USA har lovet å bidra til en pott på 100 milliarder dollar er et veldig viktig bidrag, sier statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Kristian Ridder-Nielsen Vis mer