Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå må økonomien i USA snart klare seg selv

Nå skal støttehjulene gradvis tas vekk igjen.

ØKONOMI: Sentralbanksjef Ben Bernanke trekker nå tilbake stimulansetiltakene.  Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
ØKONOMI: Sentralbanksjef Ben Bernanke trekker nå tilbake stimulansetiltakene. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Den amerikanske sentralbanken (FED)  vedtok i går å begynne nedtrappingen av stimulanseprogrammet QE3.

Målsettingen med de såkalte kvantitative lettelsene har vært å hjelpe den amerikanske økonomien på beina igjen etter finanskrisen. I det siste har det kommet så mange positive signaler fra den amerikanske økonomien at sentralbanksjef Ben Bernanke nå mente tiden var inne til å begynne å trekke inn igjen støttehjulene.

Kutter med 10 mrd dollar I første omgang reduseres kjøpene av lange statsobligasjoner og boliglånsobligasjoner med 10 milliarder dollar, til 75 milliarder dollar fra januar. Men det er bare starten.

I Nordea Markets mener det at Bernanke antydet at FED nå legger seg på en nedtrappingsfart på omkring 10 milliarder dollar på hvert rentemøte fremover.

Neste beskjed om ytterligere nedtrapping ventes å kunne komme 19. mars neste år.

- FED forklarer nedtrappingen med at de ser et sterkere arbeidsmarked. FEDs prognoser var lite endret, men risikoen for den økonomiske utviklingen ble nå beskrevet som mer balansert sammenlignet med «diminished» nedsiderisiko på okotober-møtet, skriver Nordea.

Renten holdes lav enda lenger? For å motvirke høyere renter kom også Fed med et signal som investorene likte spesielt godt å høre.

- FED sier nå at de vil holde renten på dagens nivå til arbeidsledigheten er godt under 6,5 prosent, i hvert fall hvis inflasjonen fortsetter å ligge under 2 prosent frem i tid, skriver Nordea videre.

Budskapet ble tatt godt i mot på de amerikanske børsene og de mest toneangivende indeksene på New York-børsen steg til ny rekord.

Flere nyheter Her er Peter Hermanruds nyttårsraketter
Resesjonen blir dypere enn først antatt
Algeta-styret anbefaler nytt bud fra Bayer