Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå må Oslos kommune-kantiner servere bare vegetarmat én dag i uka

- Kjempeflott, mener Naturvernforbundet.

 FORSØKER NYE TILTAK:  Byrådet i Oslo kommer, etter det Dagbladet erfarer, til å gå inn for en ukentlig vegetardag.
Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
FORSØKER NYE TILTAK: Byrådet i Oslo kommer, etter det Dagbladet erfarer, til å gå inn for en ukentlig vegetardag. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen klokka 11 legges byrådserklæringen for Oslo fram av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne.

Der står det, etter det Dagbladet erfarer, at kommunens kantiner skal servere kun vegetarmat minst en gang i uka.

 HYLLER AVGJØRELSEN:   Kjempeflott. Rundt 18 prosent av verdens utslipp av klimagasser kommer fra kjøttproduksjon og det er flott om Oslo vedtar dette, sier Lars Haltbrekken.
HYLLER AVGJØRELSEN: Kjempeflott. Rundt 18 prosent av verdens utslipp av klimagasser kommer fra kjøttproduksjon og det er flott om Oslo vedtar dette, sier Lars Haltbrekken. Vis mer

Det forteller en sentral kilde Dagbladet har vært i kontakt med. Ifølge kilden skal miljøhensyn være et sentralt argument for at samtlige partier stilte seg bak løsningen.

Ros fra naturvernere Tidligere har det blitt lansert en rekke forsøk på å få til noe lignende i flere av Norges kommuner, særlig fra Miljøpartiet De Grønne.

Derfor mener leder for Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, at det er bra at Oslo går foran i miljøkampen.

- Kjempeflott. Rundt 18 prosent av verdens utslipp av klimagasser kommer fra kjøttproduksjon og det er flott om Oslo vedtar dette, sier Haltbrekken.

Han legger vekt på den signaleffekten en kommunal vegetardag kan få.

- Jeg tror at de fleste nordmenn i realiteten har en kjøttfri dag i uka, men det er ikke alle som er like bevisste på det. Jeg tror at dette kan ha en god signaleffekt og at det kan få andre kommuner til å følge etter, sier Lars Haltbrekken til Dagbladet.

Blandet respons i andre kommuner Også informasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen er svært fornøyd med at det kan bli en ukentlig vegetardag i Oslos kommunale kantiner.

 DELT UTE I KOMMUNENE:  Live Kleveland i Dyrevernalliansen mener at forbrukerne ikke kan ta klimastøyten alene. Likevel har kommunenorge hittil vegret seg for å innføre kjøttfrie dager og vegetarordninger i deres kantiner. 
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
DELT UTE I KOMMUNENE: Live Kleveland i Dyrevernalliansen mener at forbrukerne ikke kan ta klimastøyten alene. Likevel har kommunenorge hittil vegret seg for å innføre kjøttfrie dager og vegetarordninger i deres kantiner. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Hennes organisasjon spilte inn ordningen til kommuner over hele landet foran kommunevalget.

- Det er kjempeflott om dette stemmer. Miljø, dyrevelferd og helse trekker i samme retning og vi tror at Oslos avgjørelse kan være til eksempel for andre kommuner. Klimaproblemene er et veldig sammensatt problem, og kan ikke løses av forbrukerne alene, sier Kleveland til Dagbladet.

Hun sier at responsen på konseptet ellers har vært blandet ute i resten av kommune-Norge.

- Noen har vært svært positive, andre har vært nærmest sjokkerte over forslaget. Jeg tror at dette kommer av at slike ordninger er en relativt ny måte å drive politikk på, sier Live Kleveland til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!