- Nå må Petersen rydde opp

I dette intervjuet er ikke Thorbjørn Jagland nådig. Han nærmest totalslakter utenriksminister Jan Petersen (H). - Nå bør Jan Petersen konsentrere seg om å være utenriksminister og ta styring over UD i stedet for å rakke ned på Arbeiderpartiet, sier Jagland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis han ikke snart gjenreiser troverdigheten til UD og kommer med politiske initiativ, setter han over styr det som har vært grunnlaget for en bred enighet om utenrikspolitikken, sier utenrikskomiteens leder, Ap-leder Thorbjørn Jagland.

Stort nærmere totalslakt av utenriksminister Jan Petersens (H) innsats de siste ukene er det ikke mulig å komme. Etter å ha fulgt utenriksministerens håndtering av Mona Juul-saken og utfall mot påståtte Ap-nettverk med stigende undring og irritasjon, tar Jagland nå bladet fra munnen. Og han er ikke nådig.

- Petersen har åpenbart glemt at han er landets utenriksminister. I stedet for å fortsette Høyres årelange mistenkeliggjøring av Ap, bør Petersen nå konsentrere seg om å styre Utenriksdepartementet og komme med egne politiske initiativ.

- Vi kan ikke ha en situasjon der embetsmenn skvaldrer anonymt i avisene. Troverdigheten til UD og skikkeligheten til departementet står på spill. Dette er uholdbart for Stortinget, i alle fall for Ap. Denne situasjonen er det bare Petersen som kan rydde opp i, tordner Jagland.

Anonymt skvalder

Han anklager også Petersen for å mangle styring over sitt eget departement.

- Når embetsmenn lekker, da er det fare på ferde. Dessuten tror jeg ikke engang det er lekkasjer, jeg tror det dreier seg om personlige oppfatninger hos enkelte personer. Det er helt nytt i norsk utenrikspolitisk historie at embetsverket skvaldrer anonymt i avisene. Dette er alvorlig.

- Jeg er usikker på hvilke paroler som er gitt der borte i UD. Hvis poenget er å ta knekken på Ap's angivelige nettverk i utenrikspolitikken, da er det vel noen som er mer katolske enn paven. Petersen må nå ta styringen, sier Jagland.

Jagland har lenge ristet på hodet over Petersens uttalelser i kjølvannet av Mona Juul-saken, men sier han ikke har ønsket å bidra i en åpen politisk krangel som kunne skade Norges posisjon i Midtøsten.

Med Petersens uttalelser i det siste, ikke minst i Dagbladet torsdag, mener han skaden allerede er et faktum.

- Jeg valgte i det lengste å tro at Petersens utsagn om angivelige nettverk var utslag av at han et øyeblikk glemte at han er utenriksminister. Men slik dette nå sauses sammen, og med det omfanget det har fått, er situasjonen så alvorlig at jeg må si ifra. Det er for mye som står på spill, sier Jagland.

River ned

Med uttalelser om at Ap har nærmest har drevet Midtøsten-politikken via lukkede nettverk, mener Jagland Petersen er i ferd med å rive vekk grunnlaget for den brede enigheten det har vært om norsk utenrikspolitikk.

- Midtøsten-politikken har regjering etter regjering videreført, man har tatt vare på det som har vært bygd opp. Vi er altfor få her i landet som er interessert i og kan noe om utenrikspolitikk. Vi kan ikke av partipolitiske hensyn skalte og valte med det vesle miljøet vi har. Da KrF fikk mulighet til å bygge opp utenrikspolitikere gjennom sin regjeringstid, tok vi vare på dem når de måtte ut av regjeringskontorene. Og jeg kan ikke se at Ap's internasjonale nettverk har vært til skade for Norge.

- Mener du Petersen er i ferd med å rive ned Norges posisjon i Midtøsten?

- Jeg tror i alle fall de sperrer øyene opp der nede. Når så mange mistenkeliggjør de som sto bak Oslo-prosessen, merker man seg det i Midtøsten. Hvis Norge ikke snart kommer opp med nye initiativ, vil vi miste vår posisjon. Så langt har jeg ikke sett ett eneste initiativ fra Petersen i Midtøsten. Og når man prater så tvetydig om de personene som faktisk er Norges representanter i området, gjør man det ikke lettere for dem å gjøre en jobb. Shimon Peres kommer med et veldig klart signal, jeg tror det han sier er representativt for de moderate kreftene på begges sider. Og det er med de moderate kreftene, de som har stått bak Oslo-prosessen, Norge kan spille en rolle, sier Jagland til Dagbladet.

Rakker ned på

Han fnyser av kritikken av Ap-nettverk i Midtøsten-politikken.

- Hvem er det han snakker om? Det er jo Norges representanter i området.

Petersen skryter av personene, samtidig rakker han ned på angivelige nettverk. Men man snakker jo om jo de samme personene. Hvis det er slik at han er så misfornøyd med de menneskene, må han ta noen skritt for å gjøre noe med det. Og jeg vil ikke beklage det om han i så fall informerer Stortinget, sier Jagland.

Den tidligere utenriksministeren og medlem av Mitchell-kommisjonen avslører at han har fått i oppdrag av partene i Midtøsten å komme med forslag til hvordan fredsprosessen kan komme i gang igjen.

- Jeg er blitt bedt av Peres og Arafat om å komme med en skisse som kan legges fram på rådsmøtet i Sosialistinternasjonalen i Casablanca i slutten av mai. Jeg er også invitert på det israelske arbeiderpartiets kongress i juli. Jeg fortsetter mitt arbeid for Midtøsten. Jeg kan uansett ikke avbryte dette arbeidet på grunn av sporadiske sjikaner fra Høyre. Fra den kanten kommer det jo ikke noe initiativ.

Bondevik ba for Vollebæk

- Petersen sier at det har hatt sine sider at Ap så påpasselig bare utnevnte sine egne til viktige jobber. Kommentar?

- Det Petersen sier er ikke riktig. Jeg utnevnte Mona Juul. Hvem var bedre egnet til ambassadørjobben i Israel enn henne? Jeg brukte min rett som politisk leder til å utnevne den jeg mente var best. Det foreligger en protokoll mellom departementet og tjenestemannsorganisasjonene for ansettelsesprosedyrene i slike tilfeller. Jeg fulgte prosedyrene og orienterte embetsrådet.

- Jeg utnevnte tidligere utenriksminister fra KrF, Knut Vollebæk, til ambassadør i Washington, etter de samme prosedyrer og for øvrig etter ønske fra Vollebæk selv og Bondevik. Hvem var bedre egnet enn Vollebæk? Norge har for få mennesker med kompetanse og interesse for utenrikspolitikk. Det gjelder å ta vare på dem. Vollebæk er en av dem.

- Jeg utnevnte tidligere statssekretær fra KrF, Wegger Strømmen, til nestkommanderende ved Norges FN-delegasjon i New York. Det var en riktig utnevnelse. Jeg utnevnte daværende departementsråd ved Statsministerens kontor, Bjørn Grydeland, til EU-ambassadør i Brussel, fordi Grydeland og Bondevik hadde snakket om det, men først og fremst fordi det var en riktig vurdering av Bondevik.

- Jeg brukte min rett som politisk leder til å gjøre det som er riktig for landet.

- Sauses sammen

- Ifølge VG utnevnte du Mona Juul mot rådet fra departementsråd Bjarne Lindstrøm.

- Jeg kan ikke forholde meg til anonymt skvalder i VG. Jeg kan bare si at det er absolutt ukjent for meg at Lindstrøm hadde innvendinger.

- Du er jo en nær venn av Mona Juul. Vurderte du å be om settestatsråd ved utnevnelsen av ambassadør til Israel?

- Hvilken paragraf i loven skulle det hjemle? Hvem var mer opplagt til denne jobben enn Mona Juul? Hun var en av dem som sto bak selve Oslo-avtalen, som jo er blitt kalt fremragende diplomati, og hun har et svært godt kontaktnett. Hun holdt også god kontakt med Israel under Benjamin Netanyahus styre, noe som er ganske oppsiktsvekkende. Det var ingen, verken i regjeringen, i Stortinget eller i pressen, som kom med kritikk til utnevnelsen den gangen. Men nå sauses alt sammen. Nå er det jo skummelt å ha gode kontakter.

Vel fortjent

- Hva synes du om at kontrollkomiteen på Stortinget nå vil gå gjennom både ambassadørutnevnelsen og pengestrømmen fra Norge til Peres-sentret og andre prosjekter knyttet til fredsprosessen?

- Med all den mistenkeliggjøringen som det har blitt i denne saken, var det ikke noe annet valg.

HARDT ANGREP: Utenrikskomiteens leder, Ap-leder Thorbjørn Jagland, slår kraftig tilbake mot utenriksminister Jan Petersen (H), som vil ta et oppgjør med Ap-styring i Midtøsten-politikken. - Jeg tror Petersen nå bør konsentrere seg om å være utenriksminister i stedet for å rakke ned på det andre har gjort, sier Jagland.