Ny lov om voldtekt

Nå må sex i Sverige være frivillig

Byr på store utfordringer, mener advokat.

Illustrasjonsfoto: Teerapong Promnam / Shutterstock / NTB Scanpix
Illustrasjonsfoto: Teerapong Promnam / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Søndag 1. juli innførte Sverige den mye omtalte såkalte samtykkeloven om voldtekt. Fra nå av gjelder seksuell omgang der den ene parten ikke eksplisitt har gitt uttrykk for at det skjer frivillig, som voldtekt.

Fram til nå har Sverige hatt en liknende lovgivning som Norge, hvor voldtekt ifølge straffelovens paragraf 291 knyttes til vold, trusler eller seksuell omgang med en bevisst- eller hjelpeløs person.

UENIGE: Det var Sveriges statsminister Stefan Löfven som lanserte den nye loven før jul i fjor. Hans norske motpart Erna Solberg har ikke liknende planer. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
UENIGE: Det var Sveriges statsminister Stefan Löfven som lanserte den nye loven før jul i fjor. Hans norske motpart Erna Solberg har ikke liknende planer. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Nå er altså ordlyden i den svenske loven endret og krever ikke lenger at voldtekt skal omfatte vold og trusler. Ifølge den nye teksten skal det legges vekt på om «frivillighet er kommet til uttrykk gjennom ord eller handling eller på annet vis».

Rom for tolkning

Lovteksten gir stort rom for tolkning av hva som egentlig uttrykker samtykke. Dommer Anna Hannell, som har vært med på å utarbeide loven, sier at det blir opp til retten å avgjøre i hver enkelt sak.

- Men det er absolutt ikke noe krav om at man eksplisitt skal ha sagt ja, klikket i en app, eller liknende. Bare det at man deltar rent fysisk, er et tegn på frivillighet, sier Hannell til Tidningarnas Telegrambyrå (TT).

Hun understreker også at ikke alle ja regnes som et ja.

- Dersom det kan bevises at gjerningsmannen f.eks. har vært veldig truende, kan det hende at offeret i og for seg har deltatt, men det har ikke vært frivillig, sier dommeren.

Hun framholder:

- Det straffbare området er det samme, og beviskravet er selvsagt også det samme som før.

- Store utfordringer

Man må nesten har skriftlig samtykke for hvert steg. Solveig Horne, Frp's justispolitiske talskvinne

Advokat Trine Rjukan har ytt bistand til de fornærmede i svært mange voldtektssaker. Hun følger utviklingen i Sverige nøye.

- Det blir interessant og spennende å følge med på utviklingen når den nye loven har virket en stund. Intensjonen er god, og behovet for å fange opp flere situasjoner som straffbare i overgrepssaker er til stede også i Norge, men en slik endring vil by på store utfordringer med hensyn til hva som skal regnes som samtykke, utformingen av lovteksten og bevisførselen rundt dette temaet, sier hun til Dagbladet.

Rjukan fortsetter:

- SPENNENDE: Advokat Trine Rjukan er spent på den nye lovens konsekvenser. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- SPENNENDE: Advokat Trine Rjukan er spent på den nye lovens konsekvenser. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror at lovendringen vil føre til en mye sterkere bevisstgjøring hos unge menn rundt viktigheten av å respektere andres grenser på det seksuelle området, og at den slik sett vil ha en sterkt forebyggende effekt. Det er å forvente at en lov som krever et uttrykkelig samtykke til handlingen, vil medføre at færre voldtekter vil begås overfor dem som befinner seg i en sårbar situasjon.

Neppe flere dommer

Det var i desember statsminister Stefan Löfven lanserte arbeidet med den nye loven, i kjølvannet av en rekke metoo-saker.

- Man skal være sikker på at den personen man vil ha sex med, faktisk også vil det, sa statsministeren ifølge Aftonbladet.

Ifølge TT er ikke hovedformålet med lovendringen å få flere dømt for voldtekt; det handler mer om å sende et signal til samfunnet om at sex skal være frivillig.

Men loven har hatt en brokete vei fram til Riksdagen vedtok den i mai. Lovrådet, som vurderer lovforslag før avstemning, sendte den først i retur fordi den ikke oppfylte grunnleggende krav til forutsigbarhet, og hvilte for mye på den enkelte dommers skjønn. Rådet mente også at de fleste forholdene allerede var dekket av den eksisterende loven.

Land i Afrika og Sør-Amerika som har mye større problemer med voldtekt enn oss, får høre at Norge ikke går foran. Petter Eide, SVs justispolitiske talsmann

Også den svenske advokatforeningen er kritisk. Generalsekretær Anne Ramberg frykter at loven vil føre til såkalt omvendt bevisbyrde - at det blir opp til den tiltalte å bevise sin uskyld, i stedet for at påtalemakten beviser tiltaltes skyld. Ramberg fryktet også at det vil bli mer fokusering på ofrene, med flere nærgående spørsmål om bekledning og atferd, skriver Metro.

Internasjonal kritikk

En rekke andre land, som Canada, Irland, Belgia, Tyskland, England og Skottland, har innført liknende voldtektslover. Flere internasjonale instanser, som FNs kvinnekomité og Amnesty International, er misfornøyd med at Norge ikke har noen samtykkelov, og mener lovverket er i strid med internasjonale menneskerettighetsstandarder.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 23.10.2015 KLANDRET SEG SELV: Charlotte Engen Steine (28) ble voldtatt av Julio Kopseng høsten 2008. Selv om den profilerte danseren ble dømt i retten, følte hun skyld for det som skjedde. Video: Ralf Lofstad og Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- At jenta har sagt klart ifra om at hun ikke ønsker sex, er ikke nok. Mange undersøkelser viser at holdningen fra denne loven også gjenspeiles i holdninger i store deler av Norges befolkning, skriver Amnesty.

Her til lands har SV vært en pådriver for å få samtykke inn i også norsk voldtektslovgivning. De fikk med seg Ap, KrF, MDG og Rødt, men ble nedstemt av regjeringspartiene under voteringen i mars.

- TRENGS IKKE: Solveig Horne (Frp) mener at den norske voldtektslovgivningen er god nok. 

Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
- TRENGS IKKE: Solveig Horne (Frp) mener at den norske voldtektslovgivningen er god nok. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Loven er bra som den er, og dekker allerede samleie uten samtykke. I tillegg er vi redde for at en endring som i Sverige fører til økt bevisbyrde for ofrene, sier Frp's justispolitiske talskvinne Solveig Horne til Dagbladet.

Horne har friskt i minne at russen på Bryne oppfordret at knuter knyttet til sex måtte bygge på videodokumentert samtykke.

- Man må nesten har skriftlig samtykke for hvert steg. Vi bør heller bruke ressurser slik at politiet kan etterforske mer, sier Frp-representanten, som minner om at ett av ti voldtektsofre ikke melder ifra om overgrepet.

- Uforståelig

SVs ildsjel for lovendringen, justispolitisk talsmann Petter Eide, er enig i at seksuell omgang uten samtykke langt på vei er dekket i dagens norske lovverk. Likevel ønsker han innstendig å følge Sveriges eksempel.

PÅDRIVER: SVs Petter Eide ønsker at Norge følger Sveriges eksempel.

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PÅDRIVER: SVs Petter Eide ønsker at Norge følger Sveriges eksempel. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Vi vil tydeliggjøre kravet til samtykke. Dersom vi skjerper paragraf 291, vil det styrke rettsapparatets evne til å fokusere på samtykke og vektlegge frivillighet ved seksuell omgang, sier Eide til Dagbladet.

SV-representanten synes det er uforståelig at Frp og Høyre ikke vil være med på å endre loven slik han vil.

- Ingen av partiene er for voldtekt. Det virker mer som motvilligheten deres er del av et politisk spill, at de ikke kan støtte et forslag fra SV. Det er tullete, sier han.

Eide minner om at mellom 8000 og 12 000 personer årlig blir voldtatt i Norge.

- Veldig få av disse blir dømt. Å endre loven sender et viktig internasjonalt signal om at vi tar dette på alvor, sier han.

- Norge i dårlig lys

SV-politikeren, som pleier mye kontakt med internasjonale organisasjoner, mener at å motsette seg en samtykkelovendring vil sette Norge i et underlig og dårlig lys.

- Rettsstater skal gå foran som et eksempel, og det blir rart dersom Norge skal protestere mot FN på dette området. Land i Afrika og Sør-Amerika som har mye større problemer med voldtekt enn oss, får høre at Norge ikke går foran, sier Petter Eide.

I tillegg til å få samtykke inn i voldtektslovverket innfører Sverige også to lover om hhv. uaktsom voldtekt og uaktsomt seksuelt overgrep. Dette innebærer at gjerningsmannen kan dømmes selv om han ikke hadde til hensikt å begå et overgrep, men burde skjønt at den seksuelle omgangen skjedde uten at motparten ønsket den.

I Norge fins allerede en bestemmelse om grov uaktsom voldtekt, paragraf 294.

BLE VOLDTATT: Tiril Steinbakk (20) ble gjengvoldtatt på russetreff. Hun velger å fortelle sin historie for å vise mennesket bak hendelsene, og for å få mer åpenhet rundt voldtekt. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer