Ny lov om voldtekt

Nå må sex i Sverige være frivillig

Byr på store utfordringer, mener advokat.

Illustrasjonsfoto: Teerapong Promnam / Shutterstock / NTB Scanpix
Illustrasjonsfoto: Teerapong Promnam / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Søndag 1. juli innførte Sverige den mye omtalte såkalte samtykkeloven om voldtekt. Fra nå av gjelder seksuell omgang der den ene parten ikke eksplisitt har gitt uttrykk for at det skjer frivillig, som voldtekt.

Fram til nå har Sverige hatt en liknende lovgivning som Norge, hvor voldtekt ifølge straffelovens paragraf 291 knyttes til vold, trusler eller seksuell omgang med en bevisst- eller hjelpeløs person.

Nå er altså ordlyden i den svenske loven endret og krever ikke lenger at voldtekt skal omfatte vold og trusler. Ifølge den nye teksten skal det legges vekt på om «frivillighet er kommet til uttrykk gjennom ord eller handling eller på annet vis».

Rom for tolkning

Lovteksten gir stort rom for tolkning av hva som egentlig uttrykker samtykke. Dommer Anna Hannell, som har vært med på å utarbeide loven, sier at det blir opp til retten å avgjøre i hver enkelt sak.

- Men det er absolutt ikke noe krav om at man eksplisitt skal ha sagt ja, klikket i en app, eller liknende. Bare det at man deltar rent fysisk, er et tegn på frivillighet, sier Hannell til Tidningarnas Telegrambyrå (TT).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer