I PRESTISJELAND:  Miljøvernminister Erik Solheim på Mongstad i 2008. Det er her månelandingen til hans regjeringssjef Jens Stoltenberg skal skje, men ikke i 2014 som planlagt. FOTO: MARIT HOMMEDAL, SCANPIX.
I PRESTISJELAND: Miljøvernminister Erik Solheim på Mongstad i 2008. Det er her månelandingen til hans regjeringssjef Jens Stoltenberg skal skje, men ikke i 2014 som planlagt. FOTO: MARIT HOMMEDAL, SCANPIX.Vis mer

- Nå må Solheim gjøre jobben sin

SV taus om «måneparkering» på Mongstad. - Ikke noen vits å sette i gang full drift, sier KrF.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Flere opposisjonspolitikere på Stortinget og store deler av miljøbevegelsen etterlyser regjeringspartner SVs reaksjon på at den såkalte «månelandingen» på Mongstad er parkert fram til 2014.
Men regjeringspartiet med miljøvernministeren og stor prestisje investert i CO2-fangsten på Mongstad forble tause ut 1. mai selv etter at olje- og energiminister Terje Riis-Johansen hadde bekreftet på TV2 Nyhetene at regjeringen trenger mer tid.
Og etter at statsminister Jens Stoltenberg hadde bekreftet utsettelsen med entydige faglige råd fra Statoil og den statseide utbyggeren Gassnova.

Det var i 2006 at regjeringen og Statoil inngikk en avtale om at gasskraftverket på Mongstad skal ha fullskala CO2-fangst fra 2014. Nå skal planen være at beslutningen om finansiering av «månelandingen» skal skje i 2014. 
Og da er «romfartøyet» tidligst klar for landing fire år etter.

 Solheim må gjøre jobben sin- Nå må miljøvernminister Erik Solheim gjøre jobben sin og trekke utslippstillatelsen til Mongstad. Når rensingen ikke er klar i 2014, er det ikke noen vits i å sette i gang full drift av gasskraftverket i 2014, sier Kristelig Folkepartis miljøpolitiske talskvinne Line Henriette Hjemdal til NTB.
Hun mener at selv den opprinnelige tidsplanen fra 2006 var et solid nederlag for SV.

- Nå må partiet og SV stå opp. Det er derfor han sitter i den jobben, sier Hjemdal.
- Venter på statsministerenVerken SV eller den politiske ledelsen i Miljøverndepartementet kom med noen reaksjoner på nyheten i går kveld.

Aftenposten.no fikk tak SVs nestleder Bård Vegard Solhjell.

Han sier at SV ikke vil kommentere saken før statsministeren og eventuelt olje- og energiministeren selv har lagt fram saken.

På spørsmål fra Aftenposten.no til Jens Stoltenberg om han skjønner at mange i SV synes det er kjedelig å skyve på Mongstad-beslutningen, svarer statsministeren:
- Det hadde vært en stor fordel om de opprinnelige anslagene hadde stemt. Det er ingen tvil om det.
På reiseMiljøvernminister Erik Solheim er i Bonn fra søndag til tirsdag på et miljøvernministermøte i Bonn om klimaforhandlingene og deretter to dager i Tanzania på en Afrika-konferanse i regi World Economic Forum.

Fremskrittspartiets energipoltiske talsmann Ketil Solvik-Olsen pekte i går kveld på at de rødgrønne regjeringspartiene så seint som i mai 2009 skriftlig bekreftet at «månelandingen» gikk etter planen.
- En umulighetDen eneste av miljøorganisasjonenes talsmenn som ikke har latt seg forarge eller overraske, er Miljøvernforbundets leder Kurt Oddekalv.

Han mener SV ble lurt med på noe som aldri lar seg realisere.

Han tror ikke det blir CO2-rensing på Mongstad så lenge han lever.

CO2-frie gasskraftverk er en umulighet. Her i Norge kan vi ingenting om gasskraft, i motsetning til land som Nederland og Tyskland. Når de ikke går inn for rensing. burde vi innse at det er urealistisk. Norge trenger ikke gasskraften, sier Oddekalv til NTB.
- Uforståelig Bellona-kritikkBellona har gått høyt ut og hevdet at det er Statoils lommebok som har diktert regjeringens utsettelse.

Den analyse gir ikke olje- og energiminister Terje Riis-Johansen et lommerusk for.

- Det er helt uforståelig kritikk. Vi har allerede brukt seks milliarder på planlegging. Dette handler ikke om politikk eller taktikk, men om praktiske realiteter rundt et av tidens største industriprosjekter, sier han til Aftenposten.no