Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hope Hicks den femte som går:

Nå må Trump finne sin sjette kommunikasjonssjef på et drøyt år

Fra to dager til 196 dager. Donald Trumps kommunikasjonssjefer blir ikke lenge i jobben.

HAR GÅTT: Jason Miller (f.v.), Mike Dubke, Hope Hicks, Sean Spicer og Anthony Scaramucci har alle det til felles at de har vært utpekt til kommunikajonssjefer for Det hvite hus, men at de har gått av eller blitt sparket i løpet av relativt kort tid. Foto: NTB scanpix
HAR GÅTT: Jason Miller (f.v.), Mike Dubke, Hope Hicks, Sean Spicer og Anthony Scaramucci har alle det til felles at de har vært utpekt til kommunikajonssjefer for Det hvite hus, men at de har gått av eller blitt sparket i løpet av relativt kort tid. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag ble det kjent at Hope Hicks, som har vært kommunikasjonsdirektør for Det hvite hus, slutter.

Mange bet seg merke i at avgangen ble annonsert dagen etter at Hicks ble intervjuet i ni timer av et panel i etterretningskomiteen i Representantenes hus. Komiteen gransker mulig kontakt mellom Trumps folk og Russland.

«Hvite løgner»

Hicks erkjente overfor panelet om at hun ved enkelt tilfeller har fortalt «hvite løgner» for Trump, men at hun ikke har løyet om noe som er relevant for Russland-etterforskningen.

Ifølge New York Times' journalist Maggie Haberman, har tidspunktet for avgangen uansett ingenting med tirsdagens høring å gjøre.

«Hun hadde allerede planlagt det, hadde tenkt på det i noen måneder. Hun hadde informert noen ganske få personer før høringen om at hun planla å slutte», skriver Haberman på Twitter.

Hicks skal ønske å utforske de mulighetene som befinner seg på utsiden av Trump-administrasjonen.

- Det finnes ikke noen ord som kan beskrive min takknemlighet overfor president Trump. Jeg ønsker presidenten og hans administrasjon alt godt når han fortsetter å lede landet, heter det i en uttalelse fra Hicks, ifølge Washington Post.

Lav profil

Hicks har jobbet for Trump de tre siste årene, og har lenge vært en av Trumps nære medarbeidere. Hun har vært regnet for å være en av de viktigste personene i den indre sirkelen til Donald Trump.

Hicks har bakgrunn fra PR-bransjen og som modell for Ralph Lauren, og kom inn i Trump-sfæren som rådgiver for presidentdatter Ivanka Trump.

Hun entret politikken for første gang som talsperson for Donald Trumps valgkampapparat, men har holdt en relativt lav profil. Hun har gitt få intervjuer og har ikke minglet med journalister.

Kun ved en anledning har hun tatt ordet ved en av Trumps arrangementer. Hun sa noen ord, ni, for å være nøyaktig, under et møte i desember 2016, etter at Trump hadde insistert på at hun skulle si «et par ord».

- Hei. God jul, alle sammen, og takk, Donald Trump, sa Hicks, ifølge nyhetsbyrået AP.

Og nå er det Trump selv som uttrykker takknemlighet overfor sin nylig avgåtte kommunikasjonsdirektør.

«Hope er enestående og har gjort en utrolig god jobb for oss de siste tre årene. Hun er så smart og omtenksom som det går an, en virkelig flott person. Jeg vil savne å ha henne ved min side, men da hun sa til meg at hun ønsket å søke andre muligheter, forsto jeg henne. Jeg er helt sikker på at vi kommer til å jobbe sammen i framtida», heter det i en uttalelse fra presidenten.

Hicks har i det hele tatt vært en svært sentralt medlem av Donald Trumps stab gjennom de tre årene hun jobbet der, og hun har også blitt sett på som en stabiliserende kraft innad i Det hvite hus.

- Jeg kan ikke se for meg noen som etterlater seg et større hull i Det hvite hus enn Hope, sier advokat ved Det hvite hus Ty Cobb.

- Hope var en betrodd rådgiver for presidenten. Dette vil helt åpenbart ha stor innvirkning, sier Sean Spicer til Politico.

Stollek

Hicks avgang kommer dagen etter at assisterende kommunikasjonsdirektør Josh Raffels avgang ble varslet. Omveltningen i Trumps kommunikasjonsstab har i det hele tatt vært voldsomme.

Hope Hicks ble formelt utnevnt til Det hvite hus' kommunikasjonsdirektør 12. september i fjor. Hun ble med det Donald Trumps fjerde kommunikasjonsdirektør, selv om han på det tidspunktet bare hadde vært president i et drøyt halvår.

Kommunikasjonsdirektørene har kommet og gått i enormt tempo. Og noen av dem lagde mer bruduljer enn andre.

Den forrykende stolleken startet i realiteten før Trump tiltrådte som president. Det var Jason Miller som i utgangspunktet ble utpekt til å være Trumps kommunikasjonssjef, men julaften 2016, kun to dager etter at Trump hadde utpekt ham, annonserte Miller at han likevel ikke kom til å ta stillingen. Han begrunnet det med familiære forhold og at stillingen ville bli for krevende.

Da gikk Sean Spicer, som allerede hadde blitt plukket ut til stillingen som pressesekretær, med på å ikle seg begge rollene inntil en erstatter kunne pekes ut.

17. februar annonserte Donald Trump at han hadde ansatt Mike Dubke som den nye kommunikasjonsdirektøren, men kun tre måneder seinere, 18. mai i fjor, sa Dubke opp sin stilling. Han hadde stort sett holdt seg i kulissene og tiltrakk seg lite oppmerksomhet.

Storm i Det hvite hus

Da steppet Spicer nok en gang inn som en midlertidig løsning, inntil en erstatter var på plass. Og da erstatteren kom på plass, ble det for alvor storm i Det hvite hus.

For i midten av juli ble en av Trumps nære rådgivere, Anthony Scaramucci, utpekt til Det hvite hus' nye kommunikasjonsdirektør. noe Spicer var sterk motstander av.

Dermed sluttet Spicer i sin jobb som pressesekretær. Mannen som tok over for Spicer som kommunikasjonsdirektør ble heller ikke gammel i jobben, og ansettelsen av ham førte i det hele tatt til en voldsomme omveltninger innad i Det hvite hus.

En voldsom konflikt mellom Scaramucci og daværende stabssjef i Det hvite hus, Reince Priebus, stjal raskt overskriftene. Priebus skal, som Spicer, ha vært motstander av å gi Scaramucci en rolle i Det hvite hus.

Scaramucci hadde heller ingen varme følelser for Priebus.

- Han er en jævla paranoid schizofren, sa Scaramucci til The New Yorker, og la til at Priebus kom til å få sparken.

Det fikk han rett i, for dagen etter skrev Trump på Twitter at han hadde utpekt general John Kelly som ny stabssjef.

Og hva var det første Kelly gjorde i sin jobb? Kvitte seg med kommunikasjonsdirektør Scaramucci.

Det var på dette tidspunktet at Trumps nære medarbeider Hope Hicks fikk stillingen midlertidig, før hun altså i september i fjor fikk den permanent.

Fra to til 196 dager

Regner man med Jason Miller, som altså takket for seg som kommunikasjonsdirektør før Trump formelt tiltrådte som president, har fem personer hatt rollen som kommunikasjonsdirektør for Det hvite hus under Donald Trump.

I gjennomsnitt har de tilbrakt 70 dager i jobben, skriver Washington Post.

Hope Hicks, med sine 196 dager som kommunikasjonsdirektør, er det som har hatt jobben lengst.

Til sammenlikning hadde Trumps forgjenger, Barack Obama, fem kommunikasjonsdirektører i løpet av sine åtte år som president.

Så er spørsmålet hvem som nå trer inn i stillingen som kommunikasjonsdirektør, og hvorvidt vedkommende beholder stillingen sin lenger enn sine forgjengere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!