- Nå må verdenssamfunnet skynde seg med hjelp

Flomområdet i Pakistan like stort som Italia.

 HARDT RAMMET:  Denne mannen prøver å finne igjen eiendeler i sølevannet nordøst i Swatdalen.  FOTO: AFP/SCANPIX.
HARDT RAMMET: Denne mannen prøver å finne igjen eiendeler i sølevannet nordøst i Swatdalen. FOTO: AFP/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): FNs generalsekretær Ban Ki-moon landet i Pakistan i formiddag med appell til land rundt om i verden om å hjelpe til raskt med flomkatastrofen i landet.

Foreløpig har bare hjelp for en firedel av de som trenger øyeblikkelig hjelp kommet  fram, ifølge FNs beregninger.

- Jeg er her blant annet for å oppfordre verdenssamfunnet til å skynde seg med hjelp, sa Ban Ki-Moon ifølge Reuters da han landet i Rawalpindi og før han skulle møte statsminister Yusuf Raza Gilani og president Asif Ali Zardiri.

 UTFORDRER VERDENSSAMFUNNET:  FNs generalsekretær Ban Ki-moon ble møtt av Pakistans utenriksminister Shah Mahmoood Quereshi da han landet i Rawalpindi i dag. FOTO: AP/SCANPIX.
UTFORDRER VERDENSSAMFUNNET: FNs generalsekretær Ban Ki-moon ble møtt av Pakistans utenriksminister Shah Mahmoood Quereshi da han landet i Rawalpindi i dag. FOTO: AP/SCANPIX. Vis mer

President Zardiri har blitt kraftig kritisert for at han fortsatte sin turne i Europa på tross av at flommen tidlig tegnet til å bli den verste i landet siden Pakistan ble selvstendig stat i 1947. 

Stopp i transport Med ødelagte veier og store begrensinger for båttrafikk i de verst rammede områdene, er det store problemer med å få fram mat og medisiner som ligger klart.

Tåke og værforhold ellers gjør at heller ikke helikoptre kan gå i skytteltrafikk.

- Kolera uunngåelig Seinere i dag skal FNs generalsekretær forsøke å komme ut i flomområdene for å se situasjonen på egenhånd.

Fredag rapportere helsearbeidere om de første tilfellene av kolera - i Mingora nordøst i Swatdalen.  FN-ansvarlige mener at det er realistisk å begrense kolerautbruddene.
- Den gode nyheten er at vi vet hvor det er og at vi derfor kan få inn de nødvendige ressurser, sier Mark Ward, som leder nødhjelpsavdelingen i den statlige amerikanske hjelpeorganisasjonen USAID. Ward viser til et varslingssystem opprettet av Verdens helseorganisasjon, som raskt registrerer utbrudd av kolera eller andre vannbårne sykdommer i flomområdene.
- Når det er snakk om så mye vann og så mye folk er kolera nærmest uunngåelig, men jeg tror at vi skal greie å kontrollere dette, sier han
Som Italia Statsminister Gilani har oppsummert katastrofen til å ramme 20 millioner mennesker av landets befolkning på 170 millioner.

Seks millioner mennesker har behov for akutt hjelp med vann, mat og medisiner, men hjelpen har foreløpig bare nådd 300 000 mennesker.

 AKUTT:  På tørt land, men et teppe et teppe å ligge på og en teltduk over en sykkel er alt dette barnet og familien har som hjem etter flommen, i Muzzaffargarh. FOTO: AFP/SCANPIX.
AKUTT: På tørt land, men et teppe et teppe å ligge på og en teltduk over en sykkel er alt dette barnet og familien har som hjem etter flommen, i Muzzaffargarh. FOTO: AFP/SCANPIX. Vis mer

Flomområdet er på størrelse med Italia, og minst 6000 landsbyer er lagt under vann.

 VENTER:  En ansatt på Ghazi-flybasen i grenseområdet til Swatdalen tar en hvil på kriseforsyningene som skal inn i flomområdet. Værforhold til å fly med helikoptre er et av mange problemer med å få hjelpen fram. FOTO: AFP/SCANPIX.
VENTER: En ansatt på Ghazi-flybasen i grenseområdet til Swatdalen tar en hvil på kriseforsyningene som skal inn i flomområdet. Værforhold til å fly med helikoptre er et av mange problemer med å få hjelpen fram. FOTO: AFP/SCANPIX. Vis mer