- Nå må vi levere en pakke nye fullmakter til Skottland

Storbritannias visestatsminister «henrykt over at Skottland har bestemt seg for å bevare vår store familie».

 BEKREFTER LØFTER:  Statsminister David Cameron gir sine første kommentarer utenfor 10 Downing Street fredag morgen. Da hadde han allerede sendt visestatsminister Nick Glegg i fortveien med reformløfter til Skottland. Foto: Suzanne Plunkett, Reuters/NTB Scanpix.
BEKREFTER LØFTER: Statsminister David Cameron gir sine første kommentarer utenfor 10 Downing Street fredag morgen. Da hadde han allerede sendt visestatsminister Nick Glegg i fortveien med reformløfter til Skottland. Foto: Suzanne Plunkett, Reuters/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skottlands førsteviseminister Nicola Sturgeon har kjempet for skotsk løsrivelse - og tapte.

Allikevel er hun sikker på at maktforholdene i Skottland spesielt og Storbritannia generelt aldri blir som før.

- Nasjonen er endret for alltid. Det er et tydelig krav om endringer, og det må komme raskt, sier Sturgeon ifølge den største avisa Daily Express i Skottlands største by Glasgow.

Hun forventet at statsminister David Cameron raskt kommer med en veldig tydelig erklæring om planer for å styrke det skotske parlamentet og skotsk selvstyre.

Cameron: - Utvidet selvstyre
Og den første kommentaren fra Cameron kom raskt:

 BETTER TOGETHER:  Union-tilhenger Alistair Darling i det britiske Arbeiderpartiet under et valgmøte i Glasgow torsdag kveld. Foto: ANDY BUCHANAN, AFP/NTB Scanpix.
BETTER TOGETHER: Union-tilhenger Alistair Darling i det britiske Arbeiderpartiet under et valgmøte i Glasgow torsdag kveld. Foto: ANDY BUCHANAN, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

- Jeg har nettopp snakket med Alex Salmond og gratulert ham med en vel gjennomført kampanje. Jeg er svært fornøyd med at han vil være med på samtaler om en utvidelse av selvstyret, sa Cameron.

I et kort møte med pressen utenfor Downing Street 10 fredag morgen sa Cameron at han er svært fornøyd med at skottene har sagt nei til løsrivelse fra Storbritannia, ifølge NTB.

Da hadde allerede den britiske visestatsministeren Nick Clegg brukt begrepet «en konstitusjonell reform i Storbritannia».

- Jeg er henrykt over at Skottland har bestemt seg for å bevare vår store familie for framtidige generasjoner. Nå må vi levere en pakke med nye fullmakter til Skottland. Avstemningen markerer ikke bare et nytt kapittel for Skottlands framtid som en del av Storbritannia, men også en bred konstitusjonell reform i hele unionen, sier Clegg, ifølge NTB-Reuters.

Separatistleder Alex Salmond sa i sin nederlagstale fredag morgen at han forventer at London holder sine løfter om økt skotsk innflytelse.

Høyeste valgdeltakelse noen gang
Daily Record konkluderer med at det politiske kartet over Storbritannia er endret for alltid på tross av at Storbritannia består med gamle yttergrenser.

Og begrunnelsen: et så tydelig ja til løsrivelse og store endringer (45 prosent) under valget med den høyeste valgdeltakelsen på de britiske øyer noengang (84) kan ikke underslås.

 RASKT UTE:  Den briiske visestatsmi ieteren Nick Clegg var raskt med reformløfter til Skottland fredag morgen. Foto: Toby Melville, Reuters/NTB Scanpix.
RASKT UTE: Den briiske visestatsmi ieteren Nick Clegg var raskt med reformløfter til Skottland fredag morgen. Foto: Toby Melville, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Og da setter avisa en tykk strek under valgresultatet i Skottlands største by: Glagow-opptellingen viser 53 - 47 mot fortsatt union og ja til løsrivelse.

Hovedstaden Edinburgh ga 61 - 39 for fortsatt union. Også i oljehovedstaden Aberdeen ble det et markant flertall for forlenget union: 59 - 41.

 DAGEN DERPÅ:  George Square i Glasgow fredag morgen. Foto: Cathal McNaughton, Reuters/NTB Scanpix.
DAGEN DERPÅ: George Square i Glasgow fredag morgen. Foto: Cathal McNaughton, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

The Times konkluderer med at kampen for løsrivelse av Skottland nå ligger død i minst en generasjon etter dette valgresultatet.