Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå mener forskerne å vite hva de lyse flekkene er

Ny undersøkelse forklarer mysteriet på dvergplaneten.

- VET HVA DET ER: I siste nummer av tidsskriftet Nature hevder en gruppe forskere at høyst sannsynlig har funnet svaret på hva de lyse flekkene på Ceres er. Foto: NASA
- VET HVA DET ER: I siste nummer av tidsskriftet Nature hevder en gruppe forskere at høyst sannsynlig har funnet svaret på hva de lyse flekkene på Ceres er. Foto: NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dvergplaneten Ceres har blitt kalt den store kandidaten for å lete etter liv andre steder i solsystemet.

Og planeten fikk ikke mindre oppmerksomhet, etter at det ble oppdaget flere hvite flekker på overflaten. Spekulasjonene om hva flekkene kunne være, har vært mange.

Nå mener forskerne endelig å ha funnet svaret, melder NASA.

I det vitenskapelige tidsskriftet Nature konkluderer en forskergruppe med at flekkene etter all sannsynlighet består av salt.

130 flekker - Salt ser ut til å kunne få det hele til at gå opp, og er den beste forklaringen på hva det er vi ser på overflaten av Ceres, sier en av forskerne bak undersøkelsen, Lucille Le Corre i en pressemelding fra Planetary Science Institute.

Ifølge forskerne er det i alt 130 slike lyse saltflekker på dvergplaneten. De fleste av dem ligger i, eller i nærheten av kratere.

Underjordisk lag Forskerne mener at det under hele overflaten til Ceres gjemmer seg et underjordisk lag av saltholdig is - og teorien deres er at deler av dette saltlaget har blitt blottlagt etter at objekter har krasjet inn i dvergplanetens overflate.

En gruppe forskere bak en annen studie, mener å ha funnet amoniakk på overflaten av dvergplaneten, skriver NASA. 

Også denne studien er publisert i Nature.

Frigir damp Dvergplaneten har tidligere fått oppmerksomhet fordi observasjoner har vist at den frigir vanndamp i verdensrommet.

DE FØRSTE BILDENE: De første bildene av Ceres, tatt med romsonden Dawn, så slik ut. Etter offentliggjøringen startet spekulasjonene.  Foto: Reuters / NASA / Scanpix
DE FØRSTE BILDENE: De første bildene av Ceres, tatt med romsonden Dawn, så slik ut. Etter offentliggjøringen startet spekulasjonene. Foto: Reuters / NASA / Scanpix Vis mer

Ceres ligger mellom Mars og Jupiter. Den ble oppdaget i 1801 - hele 129 år før Pluto - og er en av fem dvergplaneter som er anerkjent av NASA.

NYE NÆRBILDER: Slik ser flekkene ut fra nærmere hold. Foto: NASA
NYE NÆRBILDER: Slik ser flekkene ut fra nærmere hold. Foto: NASA Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media