Nå mener forskerne å vite hva de lyse flekkene er

Ny undersøkelse forklarer mysteriet på dvergplaneten.

- VET HVA DET ER: I siste nummer av tidsskriftet Nature hevder en gruppe forskere at høyst sannsynlig har funnet svaret på hva de lyse flekkene på Ceres er. Foto: NASA
- VET HVA DET ER: I siste nummer av tidsskriftet Nature hevder en gruppe forskere at høyst sannsynlig har funnet svaret på hva de lyse flekkene på Ceres er. Foto: NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dvergplaneten Ceres har blitt kalt den store kandidaten for å lete etter liv andre steder i solsystemet.

Og planeten fikk ikke mindre oppmerksomhet, etter at det ble oppdaget flere hvite flekker på overflaten. Spekulasjonene om hva flekkene kunne være, har vært mange.

Nå mener forskerne endelig å ha funnet svaret, melder NASA.

I det vitenskapelige tidsskriftet Nature konkluderer en forskergruppe med at flekkene etter all sannsynlighet består av salt.

130 flekker - Salt ser ut til å kunne få det hele til at gå opp, og er den beste forklaringen på hva det er vi ser på overflaten av Ceres, sier en av forskerne bak undersøkelsen, Lucille Le Corre i en pressemelding fra Planetary Science Institute.

Ifølge forskerne er det i alt 130 slike lyse saltflekker på dvergplaneten. De fleste av dem ligger i, eller i nærheten av kratere.

Underjordisk lag Forskerne mener at det under hele overflaten til Ceres gjemmer seg et underjordisk lag av saltholdig is - og teorien deres er at deler av dette saltlaget har blitt blottlagt etter at objekter har krasjet inn i dvergplanetens overflate.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer