I TÅRER: Tunisiske Fayda Hamdi minnes Mohamed Bouazizi, som satte fyr på seg selv i protest mot det tunisiske regimet. Hamdi var i en krangel med Bouazizi kort tid før dramaet. Foto: AFP/FETHI BELAID/Scanpix
I TÅRER: Tunisiske Fayda Hamdi minnes Mohamed Bouazizi, som satte fyr på seg selv i protest mot det tunisiske regimet. Hamdi var i en krangel med Bouazizi kort tid før dramaet. Foto: AFP/FETHI BELAID/ScanpixVis mer

Nå minnes tunisierne mannen som ble et symbol på deres sinne

Vil lage monument for Mohamed Bouazizi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 17. desember i fjor tente Bouazizi fyr på seg selv i den nedstøvede landsbyen i de midtre delene av Tunisia. Den arbeidsløse grønnsakshandleren var fortvilet over måten myndighetene behandlet ham på.

Han ble brakt til sykehus, der han døde 4. januar i år. Mohamed Bouazizi ble et symbol på arabernes harme mot eneveldige diktatorer og hensynsløse regimer, og hans aksjon ga gjenlyd i land som Egypt, Libya og Syria.

Denne uken ble Bouazizi trukket fram spesielt da det amerikanske nyhetsmagasinet Time kåret demonstranten i sin alminnelighet til årets navn. Bouazizis aksjon ble et startskudd for omveltningene i den arabiske delen av verden, påpeker Time.

«Her var det» - Her var det, sier Issam Affi og peker på stedet der Bouazizi gjennomførte sin fortvilte aksjon utenfor en offentlig kontorbygning i Sidi Bouzid. Affi er en av de lokale ungdommene som for ett år siden sluttet seg til demonstrasjonene mot Tunisias president Zine al-Abidine Ben Ali.

Det var et lite tannhjul i Ben Alis apparat for undertrykkelse som utløste Bouazizis handling. En politikvinne i landsbyen skal ha slått ham, skjelt ham ut og ydmyket ham, og det var mer enn 26-åringen kunne tåle.

Men politikvinnen, Fayda Hamdi, sier hun ble gjort til lokal syndebukk for forfølgelsen av mennesker som protesterte mot overgrep begått på det nasjonale planet. Hun satt tre og en halv måned i fengsel, men i april - da revolusjonen i Tunisia var gjennomført - ble hun satt fri.

Ofre? Youssef Jleli, en revolusjonær aktivist i Sidi Bouzid, vil ikke bruke tid på å diskutere om både Mohamed Bouazizi og Fayda Hamdi ble ofre for Ben Alis regime.

- Ville Bouazizi virkelig ta livet av seg, eller ønsket han bare oppmerksomhet? Det må psykiatere svare på, mener han.

- Var det urettferdig at Fayda Hamdi måtte sitte i fengsel? Det var det kanskje. Men det som interesserer oss, er hvilke følger hendelsene den 17. desember i fjor fikk, sier Jleli til nyhetsbyrået AFP.

Mohamed Bouazizi, grønnsakshandleren som ikke orket mer undertrykkelse, ble et internasjonalt symbol for frihetstrang. I oktober utpekte EU ham og fire andre arabiske aktivister til vinnere av årets Sakharov-pris for innsats for menneskerettigheter.

(NTB)

SYMBOL: Mohamed Bouazizi satte fyr på seg selv, og minnes nå av tunisierne etter den arabiske våren. Foto: AFP/FETHI BELAID/Scanpix
SYMBOL: Mohamed Bouazizi satte fyr på seg selv, og minnes nå av tunisierne etter den arabiske våren. Foto: AFP/FETHI BELAID/Scanpix Vis mer