Nå mister Martines far en av sine aller viktigste hjelpere

- Jeg er dypt rystet over norske myndigheter.

RYSTET: - Jeg kan ikke forstå at det ikke ligger en politisk overstyring bak dette vedtaket, sier Odd Petter Magnussen om norske myndigheters avgjørelse om å utvise hans viktigste medhjelper fra Norge. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
RYSTET: - Jeg kan ikke forstå at det ikke ligger en politisk overstyring bak dette vedtaket, sier Odd Petter Magnussen om norske myndigheters avgjørelse om å utvise hans viktigste medhjelper fra Norge. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet) I morgen kastes jemenitten Ahmed Aldiani ut av Norge.

Dermed mister Odd Petter Magnussen, faren til Martine Vik Magnussen som ble drept i London i 2008, en av sine aller viktigste medhjelpere. Aldiani har skaffet mye informasjon og har vært delaktig i å sette opp møter med jemenittiske parlamentarikere i Norge. Han har også skrevet artikler, blant annet her i Dagbladet. Magnussen, er rystet over behandlingen av Aldiani.

- Jeg kan ikke forstå at det ikke ligger en politisk overstyring bak dette vedtaket, all den tid saken har vært tatt opp med både justisminister Anders Anundsen, utenriksminister Børge Brende og justisdepartementet, foruten UNE og UDI. De er alle godt kjent med alle fasetter ved Aldianis sak, også forhold som ikke kan formidles i det offentlige rom, sier Magnussen til Dagbladet.

Etterspill - Grunnen til at de likevel velger å utvise en slik mann etter at hans advokat seinest i dag har kontaktet dem med helt ny informasjon, er helt uforståelig og uforsvarlig. Jeg er igjen dypt rystet over norske myndigheters agering, og nye motarbeidelser, i Martine-saken og tilgrensende saker. Saken vil få de nødvendige etterspill, sier Magnussen.

KASTES UT: Jemenitten Ahmed Aldiani, her med sin advokat Karstein Egeland. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KASTES UT: Jemenitten Ahmed Aldiani, her med sin advokat Karstein Egeland. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det var Martine-stiftelsen som i sin tid ble kontaktet av Aldiani, fordi han ville bidra i det han oppfattet som en uløst og interessant sak for norske myndigheter å løse. Han har bidratt med informasjon til norske medier, blant annet Dagbladet, om møter i Stortinget og andre myndighetsorganer. Det er vanskelig å se et eneste godt argument for norske myndigheter å stå fast ved et slikt utvisningsvedtak under slike omstendigheter. I tillegg er sikkerhetssituasjonen i Jemen forverret den siste tiden. Det framstår som UNE, UDI og UD i liten grad har oppdatert informasjon om interne forhold i Jemen, mener han.

Dagbladet omtalte nylig bombeangrep i Sør-Jemen. AQAP - al-Qaida på den arabiske halvøy har sin base i Jemen. AQAP omtales som den mest operative fløyen av al-Qaida, og er også fløyen der norske Anders Cameroon Dale skal ha tilhold.

- Dobbeltmoral Ved siden av dette er Aldiani kjent som regimekritiker, og har også mottatt trusler fra personer som skal stå nær Farouk Abdulhaks familie, og blitt forsøkt kidnappet.

- Det må etter min vurdering være en så stor panikk i det norske maktsentrum over utfordringene i saker i grensesnittet mot Jemen, at man nå går på siden av all sunn fornuft og øvrige offisielt uttalte norske interesser. Ved å redusere muligheten for framgang i Martine-saken signaliserer man at presset i saken gjerne kan reduseres.  Det er stikk i strid med utenriksminister Brendes uttalelser under mitt møte med ham 7. februar i år, sier Magnussen og legger til:

- Men politisk norsk dobbeltmoral også i andre saker, som for eksempel håndteringen av Dalai Lama-besøket, viser vel med all ønskelig tydelighet hva slags myndighetsforvaltning man har stått overfor også i Martine-saken de siste årene. 

Ikke vektlagt Utlendingsnemnda bekrefter overfor Dagbladet at de er kjent med Aldianis rolle i Martine-saken.

- UNE har vurdert Aldianis anførsler i forbindelse med Martine-saken. Det er også lagt til grunn at han har engasjert seg i kampen for å få utlevert mistenkte Farouk Abdulhak, samt vært eksponert i media i forbindelse med dette. Det vises til vurderingen som fremkommer i vedtak og beslutninger, sier nemndleder Stine Alræk Iversen i UNE til Dagbladet.

- UNE er kjent med anførselen om at Aldiani skal ha skaffet informasjon til norske og britiske myndigheter i Martine-saken.
 
Har vurdert - Hva har vært de mest tungtveiende årsakene for at han sendes ut?
 
- Aldiani har ikke fått oppholdstillatelse i Norge, da UNE ikke har funnet at han har et beskyttelsesbehov. Det vises til vurderingene i vedtaket og de etterfølgende beslutninger for den nærmere begrunnelse med hensyn til dette.
 
- Har Martines far sine innvendinger om at Aldiani har vært viktig for hans sak vært vektlagt?
 
- UNE har vurdert alle anførsler som er kommet inn, også de som er rettet fra Martines far.
 

KJEMPER: Det er seks år siden Martine Vik Magnussen ble drept i  London. Fortsatt kjemper faren for rettferdighet. Foto: Privat
KJEMPER: Det er seks år siden Martine Vik Magnussen ble drept i London. Fortsatt kjemper faren for rettferdighet. Foto: Privat Vis mer

Martine-saken

• Martine Vik Magnussen (23) fra Asker var student ved Regent's College i London. Hun ble funnet død 16. mars 2008 i kjelleren til leilighetskomplekset hvor medstudenten Farouk Abdulhak bodde.

• Martine Vik Magnussen ble sist sett i live halvannet døgn tidligere på et utested sammen med Abdulhak.

• Abdulhak forlot Storbritannia dagen etter at Martine forsvant.

• Britisk politi har siktet ham for å ha voldtatt og drept Magnussen og etterlyst ham via Interpol.

• Britiske myndigheter har ingen avtale om utlevering med Jemen, men har likevel bedt om utlevering. Dette har Jemen avslått


(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer