Nå møter hun sine redningsmenn

TROMSØ (Dagbladet): Hjertet hadde sluttet å slå, kroppstemperaturen var 13,8 grader - livet så ut til å ebbe ut for svenske Anna Elisabeth Bågenholm (29). Men legene i Tromsø ga ikke opp, og i dag er kvinnen så godt som frisk igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En medisinsk bragd, skryter professor i akuttmedisin Petter Andreas Steen ved Ullevål sykehus, en av landets fremste eksperter på behandling av pasienter med ekstrem nedkjøling.

Ikke noe sted i verden har leger klart å berge livet til en person med så lav kropps-temperatur.

Narvik-legen Anna Elisabeth Bågenholm var på skitur i Fagernes-fjellet ved malmbyen da ulykken skjedde 20. mai i år. Hun falt i ei breelv og ble liggende fastklemt under isen i en bratt foss i over en time.

To legekolleger kjempet desperat for å få løs kvinnen, de tviholdt på skiene for at hun ikke skulle drive bort. Hun hadde 20 centimeter stålis over seg, både hodet og deler av kroppen lå under vann.

Snart tilbake

I går kom den svenske kvinnen til Tromsø. I dag vil hun fortelle om det som skjedde under en pressekonferanse i byen. Snart er hun tilbake i jobben som lege i Narvik.

- Vi er så glade for at hun overlevde, sier overlege Ole Edvard Gabrielsen ved Narvik sykehus til Dagbladet.

Redningsmann Ketil Sing-stad var den første som kom til ulykkesstedet denne dagen i mai. Han forteller om en uhyre dramatisk og vanskelig aksjon for å få løs kvinnen.

- Vi fikk festet et tau, men ikke trukket henne ut fordi skiene låste henne fast. Det var bratt og sterk strøm i vannet, som var ekstremt kaldt. Til slutt klarte vi å bryte oss gjennom et lite hull og dra henne ut, fortalte Singstad til Dagbladet.

Kritisk for hjernen

Professor Petter Andreas Steen sier at det kritiske ved så sterk nedkjøling er faren for hjerneskader som følge av hjertestans og sviktende sirkulasjon i kroppen.

- Samtidig trenger hjernen mindre oksygen fordi stoffskiftet settes kraftig ned, rundt 10 prosent av vanlig tilførsel kan rekke, sier Steen til Dagbladet.

- Hva slags behandling kan redde livet til en person som faktisk er klinisk død på grunn av ekstrem nedkjøling?

- Så fort som mulig må det settes i gang vanlig hjerte- og lungeredning med munn til munn-metode og brystkompresjon. Dernest er det viktig å få personen raskt til et sykehus med hjerte- og lungemaskin, som kan pumpe oksygenrikt blod inn i kroppen. Det er best med kontrollert oppvarming innenfra. Alternativt kan oppvarming skje ved å skylle magesekk og brystsekk med varmt vann, sier Steen.

Ufaglig oppvarming på skadestedet er bortkastet tid, men personen bør skjermes for vind og unngå ytterligere nedfrysing.

Voldsomt sjokk

Nedkjølingen er et voldsomt sjokk for kroppen. Det tar tid å vinne krefter og funksjon tilbake.

- Hjernen må ha noen måneder på å komme seg igjen, forklarer professor Petter Andreas Steen.

Regionsykehuset i Tromsø har over år utviklet ekspertise på behandling av nedkjøling gjennom forskning og klinisk arbeid. Overlege Mads Gilbert ville i går ikke si noe om den unike redningsaksjonen, de stolte legene presenterer historien sammen med kvinnen og hennes familie i dag.

Først skal kvinnen delta på sykehusets ordinære morgenmøte. Det kan bli et følelsesladd møte mellom en person som var døden nær og hennes livreddere.