Nå møter Marte (24) statsadvokaten: - I verste fall venter fengsel

- Jeg tør ikke håpe på noe som helst.

ANMELDTE VOLDTEKT: 24 år gamle Marte anmeldte voldtekt i Dubai, men risikerer selv å bli straffet for sex utenfor ekteskap og for å ha drukket alkohol. Foto: AP / Kamran Jebreili
ANMELDTE VOLDTEKT: 24 år gamle Marte anmeldte voldtekt i Dubai, men risikerer selv å bli straffet for sex utenfor ekteskap og for å ha drukket alkohol. Foto: AP / Kamran JebreiliVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nå møter Marte Deborah Dalelv (24) statsadvokaten i Dubai sammen med sin advokat Mahmoud Azab Abu Gareda og ambassadør Åse E. Bjerke.

Like etter klokka 11 lokal tid, 09 norsk tid, møtte Dalelv til høringen, ifølge NRK.

- Min advokat sier at statsadvokaten ikke ville hinte om hva som blir tema for møtet. Jeg aner virkelig ikke, men jeg må si at jeg har blandede følelser om hva som kan skje. Jeg tør ikke å tro eller håpe noe som helst. I verste fall havner jeg i fengsel, sier Marte Deborah Dalelv til Dagbladet.

Tirsdag i forrige uke ble den 24 år gamle norske kvinnen dømt til 16 måneders fengsel for utenomekteskapelig sex, ulovlig drikking av alkohol og for falsk forklaring etter at hun i mars i år først hadde anmeldt en mannlig kollega for voldtekt.

Internasjonal omtale Etter at Martes historie ble kjent, har saken fått enorm oppmerksomhet internasjonalt. Store nyhetsmedier har omtalt saken, og i helga er nettsakene om Marte på CNN og BBC blant de aller mest leste, delte og kommenterte. Kjente navn som komiker Ricky Gervais og «One Tree Hill»-stjernen Sophia Bush har uttrykt sin støtte til Marte.

I utgangspunktet var det berammet ankesak i Dubai i september, men i går kom telefonen som kan gi håp om en snarlig løsning.

- Statsadvokatens sekretær ringte meg i dag, og ba oss møte klokka 11 mandag, sier advokat Abu Gareda til Dagbladet.

- Hva tror du det betyr?

- Det kan jeg fortelle etter møtet i morgen, jeg håper det blir hyggelig for oss, sier advokaten.

Rettsferie i august I verste fall blir Marte Dalelv pågrepet og satt i varetektsfengsel inntil ankesaken kommer for retten. I beste fall kan hun bli fri til å reise hjem allerede mandag.

- Jeg vet det er rettsferie i Dubai hele august, men det er fremdeles noen dager igjen i juli. Hvis de vil framskynde ankebehandlingen, må det skje en av de nærmeste dagene. Jeg vet ikke om det er praktisk mulig. I den situasjonen jeg er nå, forsøker jeg å være realistisk og holde hvilepuls, sier Dalelv.

Utenriksminister Espen Barth Eide tok opp saken med høytstående myndigheter i Dubai før helga, og sa i går at han tolket hasteinnkallingen fra statsadvokaten som et tegn på en snarlig løsning.

Kommunikasjonssjef Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet sier til Dagbladet at norske myndigheter har løpende kontakt med  myndighetene i Dubai om denne saken. Kontakten har vært opprettholdt gjennom helga.

Stor oppmerksomhet - Vi har gitt beskjed om at denne rettsprosessen strider mot alle fundamentale rettigheter. I vår dialog med myndighetene i Dubai opplever vi at vi blir hørt. Vi håper og tror at saken får en positiv løsning for Marte Dalelv, sier Ragnhild Imerslund.

- Er det diplomatiet som har virket i denne saken, og som har ført til at statsadvokaten i Dubai har innkalt Marte Deborah Dalelv og hennes advokat til et møte mandag?

- Det vil vi ikke spekulere i. Vi vil ha vår ambassadør Åse Bjerke i De forente arabiske emirater til stede i dette møtet. Vi opplever
som sagt at vi blir hørt, og håper at dette møtet fører til en positiv løsning for Marte Deborah Dalelv, sier Imerslund.

- Ikke tjent med saken Seniorforsker Anne Katrin Bang ved Chr. Michelsens Institutt (CMI) i Bergen er spesialist på Øst-Afrika og Gulfstatene. Hun tror at saken vil løses raskt.

- Dubai og De forente arabiske emirater er ikke tjent med denne mediesaken. De bruker enorme ressurser på å få selskaper til å etablere seg, og få turister til å feriere der. Med diplomatiske samtaler kan ankesaken komme raskt opp for retten, og der er de ikke tjent med en kopi av den første dommen, sier Bang.

I DUBAI: Marte Deborah Dalelv (bakerst) jobber og bor i Dubai, hvor hun hevder hun ble voldtatt av sin egen sjef. Her er hun sammen med venninnen Eva Torny Kverneland. Foto: Privat
I DUBAI: Marte Deborah Dalelv (bakerst) jobber og bor i Dubai, hvor hun hevder hun ble voldtatt av sin egen sjef. Her er hun sammen med venninnen Eva Torny Kverneland. Foto: Privat Vis mer