Nå møtes partene i lærerstreiken igjen

Målet er å komme fram til en løsning før skolestart i morgen.

LÆRERSTREIK: I dag fortsetter forhandlingene mellom KS og representanter fra de fire lærerforbundene. Partene møtes på Kommunenes Hus i Oslo. Her er forhandlingsleder i KS Per Kristian Sundnes på vei inn i møtet. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
LÆRERSTREIK: I dag fortsetter forhandlingene mellom KS og representanter fra de fire lærerforbundene. Partene møtes på Kommunenes Hus i Oslo. Her er forhandlingsleder i KS Per Kristian Sundnes på vei inn i møtet. Foto: John Terje Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Litt etter klokka 18.00 i dag gikk KS på nytt i møter med Utdanningsforbundet, Skolenes landsforbund, Norsk Lektorlag og Musikernes fellesorganisasjon for å finne en løsning på lærerstreiken.

Møtet, som finner sted på Kommunenes Hus i Oslo, ble i forkant betegnet som sonderinger, så det er ikke kjent hvor langt unna partene er en eventuell løsning. 

- Dette er avgjørende, nå skal vi inn og høre hvordan posisjonene er. Så skal vi komme ut og formidle det etterpå, sa Leder i Utdanningsforbunder Ragnhild Lied på vei inn i møtet.

Forrige møte mellom partene fant sted på fredag da KS møtte representanter fra de fire lærerforbundene. Da gjorde de det klart i forkant at møtet ikke ville føre til noen løsning.

Men før de gikk fra hverandre fredag kveld, uttalte begge parter at målet var å få en «avklaring» før utgangen av helga. Siden da har begge parter jobbet hver for seg, men ingen har ønsket å kommentere noen aspekter ved de pågående sonderingene.

- Det jobbes veldig hardt på begge sider på dette tidspunkt, sa presseansvarlig Kjell Erik Saure i kommunesektorens organisasjon KS til NTB søndag formiddag.

KS' forhandlingsleder Per Sundnes bekreftet at også fra den kanten har det vært jobbet flittig i helgen.

- Jeg tror ikke jeg skal kommentere så mye nå, vi har jobbet grundig nok en gang, nå skal vi ned og høre hva de andre har å si, sa han.

Økt press Presset for å komme fram til en løsning er stort og øker stadig da både skolelever og barnas foreldre blir hardere rammet av streiken for hver dag som går.

Streiken ble opptrappet på torsdag da 2200 nye lærere la ned arbeidet, og de yngste elevene ble ikke lenger forskånet.

7800 medlemmer er til nå tatt ut i streik fra de fire lærerorganisasjonene Utdanningsforbundet, Skolenes landsforbund, Norsk Lektorlag og Musikernes fellesorganisasjon.

- Greier vi ikke å finne en løsning før skolene åpner mandag, risikerer vi å få opinionen imot oss. Problemet er at det er mye som skal løses før den tid. Vi vil gjøre alt for å få en avklaring før mandag morgen, men det vil ikke bli lett, sa en kilde på lærersiden til VG.

To hovedmotparter De to hovedmotpartene i lærerstreiken strides om i hvilken grad lærerne bør bindes til mer tilstedeværelse på skolen. Kommunenes sentralforbund (KS) mener lærerne må være mer på jobben slik at samarbeid, møter og etterutdanning blir lettere å gjennomføre i praksis.

Utdanningsforbundet mener at dagens ordning med fleksibel arbeidstid for lærerne ikke er til hinder for dette.

Ingen Riksmekler Riksmekler Nils Dalseide har ikke lenger noen rolle i den prosessen lærerne og KS nå er inne i, og kan ikke kommentere den aktuelle situasjonen.

Han påpeker likevel at den tvungne meklingen for lengst er avsluttet.

- Partene har arbeidet videre med å finne en løsning uten Riksmeklerens mellomkomst. Vi hadde en meget god dialog med partene, og det er svært positivt at de nå arbeider hardt med å lete etter løsninger, slik jeg har oppfattet at er situasjonen, sier Dalseide til NTB i går.