Nobels fredspris 2017:

Nå mottar ICAN Nobels fredspris

- En banebrytende innsats for å få traktatfestet et forbud mot atomvåpen.

PRISVINNER: Leder av fredsprisvinner ICAN, Beatrice Fihn og ICAN-aktivist og Hiroshima-overlever Setsuko Thurlow mottar Nobels fredspris i Oslo rådhus, søndag ettermiddag fra Nobelkomitéleder Berit Reiss-Andersen.Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
PRISVINNER: Leder av fredsprisvinner ICAN, Beatrice Fihn og ICAN-aktivist og Hiroshima-overlever Setsuko Thurlow mottar Nobels fredspris i Oslo rådhus, søndag ettermiddag fra Nobelkomitéleder Berit Reiss-Andersen.Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

6. oktober ble det klart at Nobels Fredspris for 2017 går til Den internasjonale kampanjen mot atomvåpen (ICAN), og søndag var det klart for prisutdeling i Oslo rådhus.

- ICAN mottar prisen for sitt arbeid med å påpeke de katastrofale humanitære konsekvensene av enhver bruk av atomvåpen og for sin banebrytende innsats for å få traktatfestet et forbud mot slike våpen. ICAN har ved sin innsats gitt arbeidet for avskaffelse av atomvåpen et nytt momentum, sa Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen under overrekkelsestalen søndag.

Reiss-Andersen, gikk videre relativt hardt ut mot atomvåpenstatene for at de i for liten grad har jobbet for nedrusting.

- Nobelkomiteen mener at et folkerettslig forbud mot atomvåpen vil være et viktig, kanskje avgjørende, skritt på veien mot en atomvåpenfri verden, sa Berit Reiss-Andersen i sin overrekkelsestale søndag, og påpekte videre at traktaten har mektige motstandere.

Hun viste videre til effekten av de etablerte og folkerettslig bindende forbudene mot kjemiske våpen, biologiske våpen, landminer og klasevåpen. De våpnene er forbudt på grunn av den uakseptable skaden og lidelsen de påfører sivilbefolkningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer