Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nobels fredspris 2017:

Nå mottar ICAN Nobels fredspris

- En banebrytende innsats for å få traktatfestet et forbud mot atomvåpen.

PRISVINNER: Leder av fredsprisvinner ICAN, Beatrice Fihn og ICAN-aktivist og Hiroshima-overlever Setsuko Thurlow mottar Nobels fredspris i Oslo rådhus, søndag ettermiddag fra Nobelkomitéleder Berit Reiss-Andersen.Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
PRISVINNER: Leder av fredsprisvinner ICAN, Beatrice Fihn og ICAN-aktivist og Hiroshima-overlever Setsuko Thurlow mottar Nobels fredspris i Oslo rådhus, søndag ettermiddag fra Nobelkomitéleder Berit Reiss-Andersen.Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

6. oktober ble det klart at Nobels Fredspris for 2017 går til Den internasjonale kampanjen mot atomvåpen (ICAN), og søndag var det klart for prisutdeling i Oslo rådhus.

- ICAN mottar prisen for sitt arbeid med å påpeke de katastrofale humanitære konsekvensene av enhver bruk av atomvåpen og for sin banebrytende innsats for å få traktatfestet et forbud mot slike våpen. ICAN har ved sin innsats gitt arbeidet for avskaffelse av atomvåpen et nytt momentum, sa Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen under overrekkelsestalen søndag.

Reiss-Andersen, gikk videre relativt hardt ut mot atomvåpenstatene for at de i for liten grad har jobbet for nedrusting.

- Nobelkomiteen mener at et folkerettslig forbud mot atomvåpen vil være et viktig, kanskje avgjørende, skritt på veien mot en atomvåpenfri verden, sa Berit Reiss-Andersen i sin overrekkelsestale søndag, og påpekte videre at traktaten har mektige motstandere.

DELER UT PRIS: Leder av Nobelkomitéen Berit Reiss-Andersen taler i Rådhuset i anledning utdeling av Nobels Fredspris til ICAN. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
DELER UT PRIS: Leder av Nobelkomitéen Berit Reiss-Andersen taler i Rådhuset i anledning utdeling av Nobels Fredspris til ICAN. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Hun viste videre til effekten av de etablerte og folkerettslig bindende forbudene mot kjemiske våpen, biologiske våpen, landminer og klasevåpen. De våpnene er forbudt på grunn av den uakseptable skaden og lidelsen de påfører sivilbefolkningen.

- Da er det fornuftsstridig at ikke også de langt farligere kjernefysiske våpnene undergis et tilsvarende folkerettslig forbud, sa komiteelederen.

- Tillater oss ikke å glemme

Prisen ble mottatt av Setsuko Thurlow på vegne av ICAN. Hun er 85 gammel i dag. Da USA slapp den første atombomba over den japanske byen Hiroshima, 6. august 1945, var hun bare 13 år - og til stede.

85-åringen overlevde bombingen av Hiroshima, og har siden tatt opp kampen mot atomvåpen. Hun har også siden 2007 vært en viktig figur i ICANs kamp mot atomvåpen.

- Madam Setsuko Thurlow, du opplevde bombingen av Hiroshima 13 år gammel. Du har viet ditt liv til å være vitne om det som skjedde den 6 august 1945. Du har sett det som din oppgave å formidle lidelsen, redselen og døden som rammet din by. Ingen ble spart. Små barn, deres foreldre, søsken, skolekamerater og besteforeldre ble drept. Du sier at slik kan ikke krig føres og det må aldri skje igjen. Du tillater oss ikke å glemme, heter det i talen fra Reiss-Andersen.

- Velg frihet framfor frykt

ICAN-leder Beatrice Fihn anmodet i sin takketale alle nasjoner til å slutte seg til Traktaten om forbud mot atomvåpen, og listet opp:

«USA, velg frihet fremfor frykt.

Russland, velg nedrusting fremfor ødeleggelse.

Storbritannia, velg rettsstaten fremfor undertrykkelse.

Frankrike, velg menneskerettigheter fremfor terror.

Kina, velg fornuft fremfor irrasjonalitet.

India, velg mening fremfor meningsløshet.

Pakistan, velg logikk fremfor undergang.

Israel, velg sunn fornuft fremfor utslettelse.

Nord-Korea, velg visdom fremfor ødeleggelse.

Til de nasjoner som tror de er beskyttet av atomvåpenparaplyen: Vil dere virkelig være med på å ødelegge dere selv og andre på egne vegne?»

- Et øyeblikks panikk eller ubetenksomhet, en misforstått kommentar eller et knust ego kan lett gjøre det umulig å unngå at hele byer legges i grus. En kalkulert militær opptrapping kan føre til et vilkårlig massedrap på sivile, sa Fihn.

- De er en gal manns våpen som konstant er rettet mot vår tinning. Disse våpnene skulle gjøre oss frie, men de fratar oss vår frihet, sa Fihn.

Hylles av Solberg
Norges statsminister Erna Solberg hyllet fredsprisvinneren da hun ankom fredsprisseremonien søndag.

- Arbeidet ICAN gjør knyttet til å informere om bruken av atomvåpen, de fryktelige konsekvensene, er viktig, sa Solberg til NTB.

Hun holdt samtidig fast på at hun mener NATO må ha atomvåpen, så lenge andre land utenfor NATO har det. I juli vedtok FNs hovedforsamling en traktat om forbud mot atomvåpen. Så langt har 56 land undertegnet avtalen, ingen av dem NATO-land eller atommakter.

Solberg sa søndag at hun er forberedt på kritikk under nobelseremonien på at Norge ikke har signert traktaten.

- Jeg er sikker på at noen vil påpeke det. Men så lenge atomvåpen finnes, mener jeg det er riktig at NATO har det, sa Solberg.

(Dagbladet/NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!