Værfenomenet El Niño, som oppsto rekordtidlig i juni i år, er nå på vei inn i sin mest intense periode.
- Årets El Niño «peaker» i perioden desember til januar, sier professor Tore Furevik, som er administrerende direktør ved Nansensenteret.
De siste 30 åra har det vært to ekstreme El Niño-hendelser. Den første strakte seg fra 1997 til 1998, og den andre fra 2015 til 2016. Begge førte til endringer i de globale luft- og havtemperaturene, i nedbørsmønstre, havnivå og atmosfærisk vind, skriver NASA.
El Niño-hendelsen som nå pågår, ser også ut til å bli sterk, ifølge Furevik.
- Den blir nok ikke like kraftig som de to mest ekstreme, men den blir relativt sterk. Den bidrar allerede til at man har satt nye globale varmerekorder hver eneste måned siden juni, sier professoren.

- Nå er vi i El Niño-forhold, sier klimaforsker Bjørn Samset, ved Cicero.
- Vi begynner å se konsekvensene av det, men det er ikke så godt å vite hva som er hva. Den globale oppvarmingen er nemlig allerede ekstremhøy, og det er mye som skjer på en gang. El Niño på toppen bidrar til å drive konsekvensene i stor grad, sier han.
- Til april, minst
Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) forventer at den nåværende El Niño-hendelsen vil vare flere måneder inn i neste år - til april, minst.
«El Niño-en utviklet seg raskt i løpet av juli og august, og nådde moderat styrke i september 2023. Den vil sannsynligvis toppe seg i november - januar 2024. Det er 90 prosent sannsynlighet for at den vil vedvare gjennom den kommende vinteren», mener WMO.
Noen tror den vil vare enda lenger, forteller klimaforsker Bjørn Samset.
- VMO sier ut april. Andre sier ut juni. Stillehavet vil nok jevnt over holde seg varmt utover våren 2024, sier han.

Tidenes varmeste
Ifølge EUs klimaovervåkingstjeneste, Copernicus Climate Change Service (C3S), er det allerede nå nesten sikkert at 2023 blir det varmeste året som noensinne er registrert - altså varmere enn forrige rekordår, som var El Niño-året 2016.
Virkningen av El Niño på de globale temperaturene blir imidlertid vanligvis mest tydelige i det andre året etter dens forekomst, forteller generalsekretær Petteri Taalas i Verdens meteorologiske organisasjon (VMO), til Global Times.
- Neste år kan bli enda varmere, sier han.

Rekonstruert El Niño overrasker
Enda varmere
Furevik ved Nansensenteret er enig her.
- Fra tidligere har vi sett at det andre året i en El Niño blir det varmeste. Det er nå overveiende sannsynlig at 2023 blir det varmeste året som noen gang er målt, og stor sannsynlighet er det for at 2024 blir enda varmere, sier han.
- En El Niño gjør at det blir det unormalt varmt i atmosfæren, men det tar litt tid før dette varmes opp, og derfor blir det mest effekt på slutten, utdyper han.
Samset ved Cicero påpeker at ekstremværet jevnt over blir mer ekstremt, og at El Niño «dytter noen år til å bli enda varmere enn ellers».
- Da blir det enda høyere klimarisiko og risiko for ekstreme værhendelser. Både 2023 og 2024 er år der vi forventer veldig sterke klimarelaterte hendelser, sier han.

- Sjokkartet
Konsekvensene kan bli mange.
- Ekstreme hendelser som hetebølger, tørke, skogbranner, kraftig regn og flom vil bli forsterket i enkelte regioner, med store konsekvenser, advarer Taalas i WMO.
- En El Niño har størst effekt langs ekvator, i Stillehavet og Atlanterhavet, ifølge Furevik. Europa blir i mindre grad påvirket, men man venter flere hetebølger her, sier Furevik.
Tall fra EUs klimaovervåkingstjeneste viste at snittemperaturen i verden i september var 0,5 grader høyere enn forrige rekord for denne måneden. I oktober var temperaturen var 0,4 grader høyere enn forrige oktoberrekord fra 2019.
- Dette gjør inntrykk både på oss og på forskerkolleger. Vi har ikke sett et slikt hopp i temperaturøkning før. Andre forskere bruker nok sterkere ord enn meg, men dette er sjokkartet, sier klimaforsker Gunnar Myhre i en uttalelse.
Neste år vil vi være veldig nærme 1,5 graders oppvarming, tror Furevik ved Nansensenteret. Han tror verden kanskje passerer Paris-målet allerede da.
- Temperaturen går fort oppover globalt. Trenden er klart at det jevnt og trutt blir varmere, sier han.