Nå når «Frank» vindtoppen i Troms

Det er observert orkan med vindkast opp mot 50 m/s på Nord-Helgeland.

SLÅR INN: Her slår bølgene inn i aktivitetshuset på Fredtun leirsted på Karmøy i Rogaland. Video: Håkon Haakonsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ekstremværet «Frank» ventes å treffe Troms med den kraftigste vinden nå fredag morgen, mellom klokka 6 og 8, etter at Nordland fikk merke naturkreftene mest torsdag.

Prognosene for ekstremværet er stabile, opplyser vakthavende meteorolog Jon Austerheim Vervarslinga i Nord-Norge til NTB.

- De høyeste verdiene ser vi i Troms ved 6-8-tiden. Vindkastverdiene ser mest skremmende ut litt innover i landet, forteller han natt til fredag.

Takplater løsnet

E6 over Saltfjellet stengt, og Statens vegvesen venter ikke bedring i situasjonen før fredag ettermiddag.

Samme vei er også stengt mellom Ulvsvåg og Bognes i Hamarøy kommune, der flere trær har blåst over veien.

- Politiet har i løpet av natten ikke mottatt meldinger om noen alvorlige hendelser knyttet til uværet «Frank». E6 er stengt ved Fossbakken på grunn av at takplater fra den nedlagte kroa har løsnet og blåser ut i veibanen, melder operasjonssentralen i Troms.

Strømløse

I tillegg melder politiet om løse reklameskilt og isoporplater.

- Ved fotballbanen på Finnsnes har noen reklameskilt blitt revet løs av vinden. Idrettslaget er orientert. På Silsand var noen takplater på en enebolig i ferd med å løsne, eier meldte selv om det. Ved Olsborg skole ble noen isoporplater tatt av vinden. Kommunen er varslet, skriver Troms politidistrikt på twitter.

Ifølge meteorolog Austerheim er den kraftigste vinden i fjellet, men også noen kyststasjoner har målt vind med kast opp i over 30 meter per sekund. Blant annet ble det målt 47,3 meter per sekund i Sandnessjøen torsdag.

Ekstremværet «Frank» gir mest fralandsvind, og da er det typisk ujevn vind med sterke kast.

På Østlandet er nær 3000 kunder uten strøm, og på Agder er rundt 2000 husstander strømløse, melder NRK. Også i Troms og Nordland er kunder uten strøm i områder der trær har blåst over strømledninger på grunn av uvær.

SIKRET TAK: På Ramviksvikskogen har Namdal brannvesen sikret taket på ett hus hvor takplater har løsnet. Namdal 110-sentral / Twitter
SIKRET TAK: På Ramviksvikskogen har Namdal brannvesen sikret taket på ett hus hvor takplater har løsnet. Namdal 110-sentral / Twitter Vis mer

Hakket før orkan

Mange målestasjoner har vært oppe i full storm, altså en middelvind i en periode på 10 minutter med mer enn 24,5 meter per sekund. Vannøya i Troms har hatt sterk storm, som er det tilsvarende over 28,5 meter per sekund.

- Det er jo hakket før orkan, forteller meteorologen. Orkan er middelvind med over 32,6 meter per sekund.

Nettselskapet Arva , som omfatter tidligere Troms Kraft Nett og Nordlandsnett, rapporterte ved 5-tiden om til sammen nærmere 900 strømløse kunder.

Også i sør

Stormsenteret over Nordsjøen gir også fronter inn mot Sør-Norge, noe som fører til mye og til dels tung snø. Nettselskapet Elvia opplyste i forkant at beredskapen er styrket. I tillegg advarte selskapet folk mot å bevege seg i nærheten av linjer som henger lavt eller ligger på bakken.

Natt til fredag var omtrent 3600 Elvia-kunder uten strøm. I Trysil rammet åtte strømbrudd til sammen over 1200 kunder, mens rundt 769 kunder i Åmot var omfattet av seks strømbrudd. I Gausdal rammet to strømbrudd drøyt 800 kunder.

Riksvei 7 Hardangervidda er stengt for kjøretøy under 7,5 tonn,

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer