KONTROVERSIELLE: NYE PASS: I Kinas nyreviderte pass markerer en stiplet linje at hele Sørkinahavet og Taiwan skal være kinesisk territorium. Foto: Reuters / Stringer. Foto: EPA / HE YUAN / NTB scanpix
KONTROVERSIELLE: NYE PASS: I Kinas nyreviderte pass markerer en stiplet linje at hele Sørkinahavet og Taiwan skal være kinesisk territorium. Foto: Reuters / Stringer. Foto: EPA / HE YUAN / NTB scanpixVis mer

Nå nekter vietnameserne å stemple de nye kinesiske passene

Protesterer mot Kinas pass-frekkis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stormakten Kina har hisset på seg flere av sine naboland med de nye passene, da de hadde revidert et kart slik at de tilsynelatende gjorde krav på hele Sørkinahavet og Taiwan.

Vietnamesiske myndigheter ba i forrige uke om at passene måtte trekkes tilbake.

- Denne handlingen fra Kina har krenket Vietnams suverenitet til Paraceløyene og Spratlyøyene, så vel som våre suverene rettigheter og jurisdiksjon til relaterte maritime områder i Sørkinahavet, sa han under en pressekonferanse, sa Luoung Than Nghi, talsperson fra det vietnamesiske utenriksdepartementet, på en pressekonferanse i forrige uke.

Nå har vietnameserne tatt misnøyen et hakk videre. De nekter å stemple de nye passene, melder blant annet Hong Kong-avisa The Standard og CCTV, kinesisk stats-TV.

Avisa hevder at den indiske ambassaden i Hong Kong har begynt å stemple kinesiske pass med et stempel av det offisielle kartet over India.

Kina på sin side avviser beskyldningene fra nabolandene.

- Vi er ikke ute etter noe med dette. Vi håper dette ikke vil føre til problemer for personer som krysser grensene, sier Hua Chunying, talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet, ifølge The Standard.

Kina har lenge gjort krav på hele Sør-Kinahavet, til tross for at deler av havet også gjøres krav på av Filippinene, Vietnam, Taiwan, Brunei og Malaysia.

De omdiskuterte havområdene er potensielt rike på olje og gass, og det fryktes at krangelen lett kan eskalere til vold.

- Filippinene protesterer sterkt på at en linje med ni streker er inkludert i de elektroniske passene da et slikt bilde tydelig dekker et område som helt klart en filippinsk territorium og maritimt domene, sa Albert del Rosario, utenriksminister i Filippinene, til nyhetsbyrået Associated Press torsdag i forrige uke.