SKAL OBSERVERE: Anders Behring Breivik fremstilles for fengsling i rettssal 828 i Oslo Tinghus. Rettspsykiater Terje Tørrisen er  på plass i salen.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
SKAL OBSERVERE: Anders Behring Breivik fremstilles for fengsling i rettssal 828 i Oslo Tinghus. Rettspsykiater Terje Tørrisen er på plass i salen. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

Nå observerer psykiateren Breivik for første gang

Breivik sier han vil tilpasse sin oppførsel i retten fordi Terje Tørrisen er til stede i salen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den nyoppnevnte sakkyndige psykiateren Terje Tørrisen er tilstede på fengslingsmøtet i dag, for å observere Anders Behring Breivik.

Det er første gang Tørrisen får se Breivik etter at han sammen med Agnar Aspaas 13. januar ble oppnevnt til å foreta en ny rettspsykiatrisk undersøkelse av den terrorsiktede.

Breivik har nektet å treffe de sakkyndige og har anket tingrettens oppnevning til Høyesterett.

- Foreløpig vil ikke Breivik snakke med oss. Vi har fortsatt oppdraget som rettsakkyndige, og derfor ønsker jeg å være til stede, har Terje Tørrisen tidligere sagt til NRK.

Tørrisen og Aspaas bedt også om at Breivik tvangsinnlegges slik at han kan observeres 24 timer i døgnet i en periode på 3-4 uker. Først når anken i høyestrett er behandlet denne uka, blir det endelig avgjort hvordan dette kan bli gjennomført.

Anders Behring Breivik er klar over at rettspsykiateren er tilstede i salen og har sagt at han vil tilpasse oppførselen sin etter dette.

- Han er kjent med at det vil være media og flere pårørende og overlevende enn sist tilstede. Han vet også at en av de nye psykiaterne vil være der. Han vil tilpasse atferden sin etter det og etter erfaringen han har fra de tidligere fengslingsmøtene, sa en av hans fire forsvarere, sier Vibeke Hein Bæra til Dagbladet.

Agnar Aspaas har ikke varslet at han ønsker å være til stede under fengslingsmøtet.