Nå øker presset mot Putin: - Spørsmålet er om han har kontroll på separatistene

Konflikten har tilspisset seg, ifølge norsk ekspert.

ØKT PRESS: Russlands president Vladimir Putin har spilt et dobbeltspill som kan koste ham dyrt, ifølge norsk ekspert. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix
ØKT PRESS: Russlands president Vladimir Putin har spilt et dobbeltspill som kan koste ham dyrt, ifølge norsk ekspert. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Vladimir Putin har spilt et dobbeltspill i Ukraina. Dette kan koste ham dyrt, mener senior militærrådgiver Per Erik Solli ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Økt press - Allerede før ulykken var det diskusjoner mellom USA og europeerne om å tilspisse sanksjonene mot Putin og Russland, siden de var misfornøyde med Russlands evne til å stabilisere situasjonen. Etter ulykken har ikke debatten blitt mildere, sier Solli.

- Uansett hvem som har skylda, går nå konflikten utover hele verden. Presset vil øke ytterligere mot Putin, sier han videre.

Samtidig som Putin har kommet med diplomatiske ord om stabilisering i regionen, har han gjort destabiliserende handlinger, mener Solli.

- Han har satt i gang en prosess i Øst-Ukraina der man først annekterte Krim, og samtidig økte nasjonalismen og kravet om uavhengighet. Det er vanskelig å få en befolkning med ambisjoner om uavhengighet til å droppe slike tanker. Spørsmålet er om Putin har kontroll på de pro-russiske separatistene, sier militæranalytikeren.

Jonathan Eyal ved Royal International Services Institute in London mener mye tyder på at russerne allerede er bekymret.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer