Nå øker presset mot Putin: - Spørsmålet er om han har kontroll på separatistene

Konflikten har tilspisset seg, ifølge norsk ekspert.

ØKT PRESS: Russlands president Vladimir Putin har spilt et dobbeltspill som kan koste ham dyrt, ifølge norsk ekspert. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix
ØKT PRESS: Russlands president Vladimir Putin har spilt et dobbeltspill som kan koste ham dyrt, ifølge norsk ekspert. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Vladimir Putin har spilt et dobbeltspill i Ukraina. Dette kan koste ham dyrt, mener senior militærrådgiver Per Erik Solli ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Økt press - Allerede før ulykken var det diskusjoner mellom USA og europeerne om å tilspisse sanksjonene mot Putin og Russland, siden de var misfornøyde med Russlands evne til å stabilisere situasjonen. Etter ulykken har ikke debatten blitt mildere, sier Solli.

- Uansett hvem som har skylda, går nå konflikten utover hele verden. Presset vil øke ytterligere mot Putin, sier han videre.

Samtidig som Putin har kommet med diplomatiske ord om stabilisering i regionen, har han gjort destabiliserende handlinger, mener Solli.

- Han har satt i gang en prosess i Øst-Ukraina der man først annekterte Krim, og samtidig økte nasjonalismen og kravet om uavhengighet. Det er vanskelig å få en befolkning med ambisjoner om uavhengighet til å droppe slike tanker. Spørsmålet er om Putin har kontroll på de pro-russiske separatistene, sier militæranalytikeren.

Jonathan Eyal ved Royal International Services Institute in London mener mye tyder på at russerne allerede er bekymret.

- Dette kan være vendepunktet i konflikten i Ukraina. Det er allerede indikasjoner på at russerne er svært bekymret - det var en planlagt telefonsamtale mellom Putin og Obama, og den virker som å bare være knyttet til dette problemet, sier han til det britiske nyhetsbyrået PA.

- Dette er en solid påminnelse til Putin at opptrappingen han trodde han kunne benekte for er fylt med massiv risiko. Dette gjør det ekstremt vanskelig for russerne å fortsette politikk som destabiliserer regionen.

Populær hjemme Dobbeltspillet har sørget for at han har tilfredsstilt hjemlige krefter innenfor russisk politikk, men den destabiliserende rollen har allerede kostet ham dyrt, mener den norske militærrådgiveren Per Erik Solli.

- Han har blitt populær ved å stå opp mot verdenssamfunnet. Om han mener det er det viktigste, vil han fortsette med å spille en destabiliserende rolle i Ukraina.

NUPI-militærrådgiveren advarer folk mot å høre på både russerne og ukrainerne.

- Informasjonskrigen har blitt mer intens enn kamphandlingene på bakken. Russerne og ukrainerne jobber hardt for å vinne opinionen lokalt og internasjonalt. Spillet har blitt trappet opp og har blitt mer intens etter ulykken. Det er god grunn til å være skeptisk til alt som sies fra begge parter, og det er vanskelig å si om det er reell fakta eller propaganda.

Ingen vil ha skylda - Ukrainske myndigheter prøver å legge skylda på Russland. Har de egentlig interesse av det?

- Alle har interesse av at de ikke får skylda. Det var passasjerer fra USA, Storbritannia, Australia og mange andre land med, og reaksjonene kommer til å bli omfattende fra hele verdenssamfunnet. Det er en god grunn til at de prøver å unngå å få skylda, det er spillet om svarteper, sier Solli.

I et scenario der man finner bevis for at for eksempel Russland sto bak, avhenger mye om det skjedde med vilje eller om det var et uhell, mener han.

- Tilsvarende episoder der man har skutt ned et passasjerfly man trodde var et militært fly har skjedd tidligere, og om det ikke var med vilje, vil reaksjonene være mindre sterke. De etterlatte og flyselskapet vil uansett reagere sterkt mot den skyldige part, og det har blitt spekulert i at Russland kan bli utsat for sivile søksmål, sier Solli.

Utelukker militær operasjon - Hva med militære sanksjoner?

- Ikke hvis det viser seg å være et uhell. Men om det var med vilje, ville militærmakt muligens blitt vurdert - men en militæraksjon mot atommakten Russland er utelukket. Man kan velge å isolere Russland fullstendig militært, sier han.

Vestlig etterretning har slått fast at det ble brukt en bakke-til-luft-rakett.

- Amerikanerne har satellitter der de ser varmesignatur, og siden Russland er en atommakt har de nok også tidlig varslingssystemer for Russland. Jeg tror det er disse systemene som har oppdaget et missil som har blitt skutt opp fra bakken. Men selv om dette er et faktum, vet man fremdeles ikke hvem som sto bak oppskytingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer