Nå ønsker gigantnasjoner spionsvar fra USA

Sjokkavsløringene skaper sinne i flere land.

ØNSKER SVAR:  President François Hollande og Tysklands forbundskansler Angela Merkel ønsker svar fra USA. Foto: NTB Scanpix.
ØNSKER SVAR: President François Hollande og Tysklands forbundskansler Angela Merkel ønsker svar fra USA. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det holder ikke med ord, det trengs endring, sa Merkel natt til fredag da EUs stats- og regjeringssjefer avsluttet første toppmøtedag i Brussel.

På EU-toppmøtet ba Angela Merkel og François Hollande USA om å svare på den angivelige amerikanske spionasjen, sier Italias statsminister Eniro Letta.

USA og Barack Obama har gjort seg meget upopulær blant verdens ledere. En etter en ser ut til å fryse ut stormakten etter anklagene om at Obama og co skal ha avlyttet Tysklands forbundskansler Angela Merkels telefon og 35 andre statsledere.

Italias statsminister sier et fransktysk initiativ overfor USA de neste ukene vil føre til en klargjøring av hva som skjedde for å hindre at det skjer igjen

- Ingen sammenheng Merkel og Hollande må legge fram en rapport om saken på neste EU-toppmøte, som vil finne sted i desember.

EU-lederne er nå enige om at «på vegne av europeerne er det nå et samlet ønske om sannheten».

EU kommer imidlertid ikke til å legge forhandlingene om en frihandelsavtale med USA på is som følge av la striden om amerikansk spionasje, ifølge Letta.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer