Nå ønsker gigantnasjoner spionsvar fra USA

Sjokkavsløringene skaper sinne i flere land.

 ØNSKER SVAR:  President François Hollande og Tysklands forbundskansler Angela Merkel ønsker svar fra USA. Foto: NTB Scanpix.
ØNSKER SVAR: President François Hollande og Tysklands forbundskansler Angela Merkel ønsker svar fra USA. Foto: NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det holder ikke med ord, det trengs endring, sa Merkel natt til fredag da EUs stats- og regjeringssjefer avsluttet første toppmøtedag i Brussel.

På EU-toppmøtet ba Angela Merkel og François Hollande USA om å svare på den angivelige amerikanske spionasjen, sier Italias statsminister Eniro Letta.

USA og Barack Obama har gjort seg meget upopulær blant verdens ledere. En etter en ser ut til å fryse ut stormakten etter anklagene om at Obama og co skal ha avlyttet Tysklands forbundskansler Angela Merkels telefon og 35 andre statsledere.

Italias statsminister sier et fransktysk initiativ overfor USA de neste ukene vil føre til en klargjøring av hva som skjedde for å hindre at det skjer igjen

- Ingen sammenheng Merkel og Hollande må legge fram en rapport om saken på neste EU-toppmøte, som vil finne sted i desember.

EU-lederne er nå enige om at «på vegne av europeerne er det nå et samlet ønske om sannheten».

EU kommer imidlertid ikke til å legge forhandlingene om en frihandelsavtale med USA på is som følge av la striden om amerikansk spionasje, ifølge Letta.

- Det er ingen sammenheng mellom denne saken og forhandlingene, sier den italienske statsministeren.

USA på tynn is Merkel tok en sint telefon til Det hvite hus og lurte på hva i all verden som skjedde etter at skandalen ble kjent.

President Barack Obama har forsikret Tysklands statsminister om at USA ikke overvåker henne, sier Det hvite hus.

USAs president, Barack Obama og Merkel snakket sammen på telefon i dag, og «presidenten forsikret forbundskansleren om at USA ikke overvåker, eller kommer til å overvåke henne», sa talsmann for det Det hvite hus, Jay Carney, ifølge Politico. 

Frankrike, Brasil og Mexico er land som allerede har markert avstand, skriver The Guardian.

Men også blant de dyrbare allierte i Midtøsten begynner stemningen å bli dårlig. Saudi Arabia signaliserte sammen med Israel, Jordan og De forente emirater en endring i holdningen til USA etter deres politikk mot Iran og Syria, skriver The Guardian.