«Nå orker jeg ikke dette helvete lenger. Nå vil jeg sone straffen min»

Dommen på 11 år for drapet på Bandidos-medlemmet Lennart Faugli kunne blitt oppheva. Men Jan Ivar Ringstad orker ikke flere rettssaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Nå har dette helvetet holdt på siden 2003. Nå orker jeg ikke mer. Nå vil jeg sone straffen min og bli ferdig, sier Jan Ivar Ringstad til Dagbladet.no.

For første gang siden han ble drapsmann velger han å uttale seg til pressen. 38-åringen soner for tiden en dom på 11 år for overlagt drap på Bandidos-medlemmet Lennart Faugli. 13. mars i fjor skjøt og drepte han Faugli på vei ut av Heggen og Frøland tingrett i Mysen. Faugli ble skutt med til sammen 11 skudd og døde senere på sykehus.

Dagbladet.no møter Ringstad i besøksrommet i fengselet. Han er i godt humør, frisk og opplagt. Han er tilfreds med soningsforholdene.

- Levde et godt liv

Slik har det ikke alltid vært.

Etter drapet har han til sammen sittet 13 måneder i fullstendig isolasjon enten i varetekt eller på soning. Det ble han fordi fengselsmyndighetene fryktet for represalier fra Fauglis venner og Bandidos-miljøet.

Det hele startet om kvelden 5. oktober 2003 på Station Pub i Mysen.

Lennart Faugli hadde forbud mot å besøke utestedet, men da han likevel oppholdt seg ved puben den aktuelle kvelden, gikk Ringstad bort til ham og ba han forlate stedet.

SKUTT PÅ SOVEROMMET: 21. september 2005 ble Jan Ivar Ringstad skutt i låret i sitt eget soverom. Ukjente gjerningsmenn avfyrte 23 skudd med en UZI maskinpistol mot rommet der han, samboeren og hennes sønn lå og sov. Saken har aldri blitt oppklart, men det ble starten på et fryktmareritt for Ringstad. FOTO: Politiet
SKUTT PÅ SOVEROMMET: 21. september 2005 ble Jan Ivar Ringstad skutt i låret i sitt eget soverom. Ukjente gjerningsmenn avfyrte 23 skudd med en UZI maskinpistol mot rommet der han, samboeren og hennes sønn lå og sov. Saken har aldri blitt oppklart, men det ble starten på et fryktmareritt for Ringstad. FOTO: Politiet Vis mer

Han har hele tiden ment at han handlet i nødverge da han begynte å slå Lennart Faugli med en batong.

- Jeg levde et godt liv. Jeg hadde flyttet inn sammen med min samboer og alt var fint. Jeg slo ikke akkurat Faugli for moroskyld. Det var en kamp for livet, sier Ringstad til Dagbladet.no.

Lennart Faugli selv har aldri fått anledning til å fortelle sin versjon av saken.

Sprutet blod

Hendelsen ble starten på et mangeårig fryktmareritt for Ringstad. Situasjonen ble ytterligere forverret 21. september 2005. Da skjøt ukjente gjerningsmenn 23 skudd mot leiligheten deres i Askim der han, samboeren og sønnen hennes lå og sov.

- Jeg våkna opp av en uutholdelig smerte og forsto med en gang at jeg var skutt. Det var et forferdelig bråk, sier Jan Ivar Ringstad til Dagbladet.no.

Han og samboeren sov i andre etasje i leiligheten. Bilder fra politiets rekonstruksjon av hendelsen i ettertid viser at soverommet ble pepret med kulehull. Ett av prosjektilene traff Ringstad i låret.

- Det sprutet blod ut av beinet mitt. Samboeren min ble likblek og selvfølgelig veldig redd, sier Ringstad trygt fra besøksrommet.

«Nå orker jeg ikke dette helvete lenger. Nå vil jeg sone straffen min»

Politiet mistenkte lenge Lennart Faugli for å stå bak skytinga, men han hadde vanntett alibi - han var nemlig på ferie i Tyrkia da skuddene falt. Politiet opprettholdt imidlertid statusen hans som mistenkt.

De mente han hadde fått noen andre til å gjennomføre skytinga for ham. I april i år siktet Politiets sikkerhetstjeneste terrortiltale Arfan Q. Bhatti og en kamerat for skytinga, men saken ble senere henlagt etter bevisets stilling.

Vurderte selvmord
Etter skuddene mot boligen ble Ringstad plassert i et vitnebeskyttelsesprogram på hemmelig sted i Norge. Det ble starten på en psykisk flukt fra de ukjente personene som skjøt ham, og som Ringstad var sikker på var ute etter å drepe han.

- Den skytinga gjorde noe med meg. Livet ble et helvete og jeg var på selvmordets rand etter at jeg ble plassert i vitnebeskyttelsen, sier Ringstad.

Angst og lite søvn hjemsøkte han i hverdagen.

- For å si det sånn: Det er ikke så lett å få sove etter at du har blitt skutt i ditt eget soverom, sier Ringstad til Dagbladet.no.

Han mener han fikk dårlig oppfølging og ingen informasjon mens han var avskåret fra sitt hjemmiljø og sin nærmeste familie.

- Jeg tar ansvaret for det jeg gjorde og jeg mener ikke å skylde på noen andre, men jeg tror drapet kunne vært unngått dersom oppfølgingen hadde vært bedre, sier Ringstad.

Anket til Høyesterett

Besøksrommet består av en skinnsofa, to stoler med samme trekk og et trebord. Ringstad har vært igjennom to spesielle rettssaker etter at han blei drapsmann for nesten to år siden. Både i tingretten og i lagmannsretten fikk han 11 år i fengsel for overlagt drap.

Selv har han fra dag én ment at han burde dømmes for forsettlig drap – altså at det ikke var en planlagt handling fra hans side.

Alle rettssakene ble gjennomført under særdeles strenge sikkerhetstiltak, av frykt for at Ringstad skulle bli utsatt for det samme som det Faugli ble - nemlig at Bandidos-venner av Faugli eller andre kriminelle skulle skyte og drepe Ringstad i forbindelse med en rettssak.

Etter dommen i Borgarting lagmannsrett i sommer synes Ringstad at juryen på ti medlemmer ikke fikk høre nok fra hans side av saken. Sammen med sin forsvarer, Thomas Randby i Advokatfirmaet Elden, anket han dommen for saksbehandlingsfeil til Høyesterett. Ringstad mener blant annet at han ikke fikk lagt frem nok relevante bevis i saken.

- Jeg fikk en veldig urettferdig behandling i lagmannsretten, synes jeg. Vi fikk totalt cirka tre timer av åtte rettsdager til å legge frem bevis. Det endte med at vi måtte plukke ut enkelte bevis som vi ville belyse, sier Ringstad.

Mistet gnisten

Han forteller at det var veldig frustrerende å få begrensninger i rettssaken som handlet om en dom som ville være plantet til hans navn resten av livet.

- Hele saken fikk meg til å miste trua på det norske rettsvesenet. Jeg følte meg forhåndsdømt. Dette var kanskje den mest alvorlige rettssaken i Norge i år og så får vi beskjeden: Hold kjeft, vi skal dømme deg. Jeg mener dommen i lagmannsretten er feil. Jeg er skuffa og lei meg, sier 38-åringen til Dagbladet.no.

Men Ringstads anke ble hørt. Høyesterett ønsket å behandle påstandene om saksbehandlingsfeil. Samtidig sa Høyesterett nei til å behandle politiets anke over straffeutmålingen.

- Det høres sikkert ut som jeg har veldig lyst til å kjempe kampen videre, men jeg har bestemt meg for å trekke anken. Saken i lagmannsretten tok gnisten fra meg. En ny rettsrunde er en stor belastning for meg, min familie, mine venner og ikke minst for Fauglis pårørende. De hensynene går foran, sier Ringstad.

Kunne blitt opphevet
Og det er mye 38-åringen ofrer når han nå velger å trekke anken til Høyesterett. En behandling i domstolens høyeste organ kunne endt med at dommen i lagmannsretten ble opphevet og at den derfor måtte behandles på nytt.

- Jeg har ikke noe å tape. Jeg kunne neppe fått en lengre straff enn 11år, sier Ringstad,.

Ringstad forteller at han har det bra i fengselet han soner i nå. Han forteller at han får ukentlige besøk av venner og familie. Han fyller dagene med utdanning.

- Jeg tar almennfag. Det går veldig bra og jeg får gode karakterer, sier den innsatte.

Håper på et normalt liv

Men livet i fengselet er selvfølgelig ikke noe drøm og Ringstad uttrykker at det også er tunge dager bak murene.

- Jeg skulle selvfølgelig gjort hva jeg kunne for å unngå at jeg havna her, men jeg har akseptert situasjonen. Etter hva jeg har gjort fortjener jeg å sitte her. Jeg fortjener en lang straff, sier Ringstad til Dagbladet.no.

Utdanningen i fengselet skal etter planen, slik det ser ut nå, bli startskuddet for en elektrikerkarriere for 38-åringen. Et liv uten frykt, rettssaker og hemmelige adresser.

- Hva som vil skje den dagen jeg slipper ut til samfunnet vet jeg jo ikke. Det er veldig lenge til. Men jeg håper en gang å få vende tilbake til et normalt liv, sier Jan Ivar Ringstad.

DRAPSVÅPENET: Da Ringstad skjøt og drepte Lennart Faugli brukte han en Luger-pistol. Han kastet den fra seg og overga seg selv til politiet etter at avfyrte skuddene.
DREPT: Lennart Faugli.
DRAPSÅSTED: Parkering ved jernbanestasjonen i Mysen ble åsted for drap 13. mars 2006. Bilen med åpen dør tilhørte Ringstad.
SIKRER SPOR: Politiet var raskt på stedet og sikret spor etter drapet. Jan Ivar Ringstad innrømmet straks drapet. Han mener det var forsettlig og ikke overlagt slik han ble dømt for.
ORKER IKKE MER: Jan Ivar Ringstad trakk anken til Høyesterett. Han orker ikke flere runder i retten.
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 754289249


Varnish cache server