Nå parkerer sola over Sør-Norge

15 grader og sol i over en uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Sjekk værvarslet der du bor.

• Send oss dine vårbilder som mms til 2400, eller på mail til 2400@dagbladet.no.

(Dagbladet.no): Legg vinterjakka på loftet og finn fram piknikpledd og grill. Det er tid for utepils, solvarme båtturer og vårplanting i hagen. Hele Sør-Norge opp til Trøndelag har godvær i vente og gradestokken kryper opp til 15-16 grader.

- Ja, det blir mye bra vær sør i landet. Vi varlser én uke framover og det er fint vær i vente alle dagene. Temperaturen vil stige hver dag og vil komme opp i 15-16 grader om dagen, sier vakhavende meteorolog Ingrid Bentsen på meteorlogisk institutt til Dagbladet.no.

Sludd og snø i nord

Trøndelag vil kunne få noen byger på fredag, men så kan også de kose seg i sola. Lenger nord blir det derimot trist, grått og kaldt.

- Troms og indre strøk i Finnmark vil nok få både sludd og snøbyger. Her har ikke vinteren sluppet taket ennå.

Men strekker du kvelden langt i helga må du huske jakka. Det kan fortsatt bli frost om natta i sør.

Nå parkerer sola over Sør-Norge

- Det blir stor forskjell mellom temperaturene om natta og dagen, sier metorolog Olav Krogsæther hos Storm Weather Center.

Også han lover fint vær så langt han kan se. Og temperaturer opp til 15 grader, i hvert fall i området sør for Ålesund.

- Dette er starten på våren, vi har ikke hatt det så varmt i år. Det et høyttrykk som ligger veldig i ro, helt opp til Trondheimsfjorden omtrent, sier han til Dagbladet.no.

Fint med sol hver dag

Mona Stensrud, rådgiver i Kreftforeningen mener det først og fremst er viktig at vi kommer oss ut og nyter vårsola.

- Nå om våren er det veldig forskjell på om vi befinner oss på fjellet der det fortsatt er snø eller i områder der det er bart. Der det er snø er UV-indeksen høyere og man bør tenke på solbeskyttelse.

Stensrud anbefaler alle å gå inn og selv sjekke UV-indeksen der du er og se om du trenger å beskytte deg mot sola.

- Generelt sett kan man si at når indeksen er 3 eller mer så bør man beskytte seg. På en sommerdag i Norge kan vi være oppe i en indeks på 6-7.

Et godt råd til glede for alle vårglade mennesker er å tilbringe litt tid i sola hver dag.
- Vinterblek hud blir lett brent. Det er fint å få litt sol jevnt utover våren og ikke bråsola oss når det blir lange, solrike dager, sier Stensrud.

Ta plantene inn om natta

Men hvis det kribler i de grønne fingrene ber hageekspert Tor Smaaland deg om å ta det med ro.

- Folk kommer til å storme ned på Plantasjen og tømme lommeboka. Men mange glemmer at planter er levende ting som man må ta vare på og så skjønner de ingenting når alt dør i juni, sier Smaaland til Dagbladet.no.

Han anbefaler at folk først tar seg en øl og koser seg i sola. Når du har tenkt over saken og hva hagen trenger så kan du ta deg en handletur.

- Det kommer en frostnatt til og da fryser alt i hjel. Hvis du absolutt skal plante nå, bør du plante i potter som kan flyttes inn om kvelden.

Selv skal han ikke tilbringe den første varme vårhelga i hagen.

- Nei, jeg skal fly paraglider sammen med de flygale vennene mine. Og jeg skal nyte varmen.

Tid for pollenmedisin

Hvis du er allergisk mot bjørkepollen er det dessverre også tid for å hente fram medisinen. Det varme været bidrar til å fremskynde pollensesongen som nå er rett rundt hjørnet.

- Pollensesongen er veldig styrt av været, så nå når det blir varmt merkes det raskt. Lengst sør i landet vil nok bjørkesesongen starte om en ukes tid. Hvis du bruker forebyggende medisiner er det absolutt på tide å begynne å bruke dem, sier Harald Ramfjord i NAAF til Dagbladet.no.

BLOMSTRENDE GLEDER: Nå blir det vakkert i parker og hager. Men fortsatt fare for kalde netter, så tenk før du planter.