Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå plukker de Obamas ettermæle fra hverandre: «Obamacare» er langt på vei død

Kongressens republikanske flertall har startet arbeidet med å fjerne Obamas største seier. 

OBAMACARE PÅ VEI UT: Det republikanske flertallet i Washington, D.C. er ikke trege på avtrekkeren. Del én av en todelt prosess for å fjerne Obamacare er nå vedtatt i Kongressen. Foto:  EPA/STEFAN ZAKLIN *** Local Caption *** 01234796
OBAMACARE PÅ VEI UT: Det republikanske flertallet i Washington, D.C. er ikke trege på avtrekkeren. Del én av en todelt prosess for å fjerne Obamacare er nå vedtatt i Kongressen. Foto:  EPA/STEFAN ZAKLIN *** Local Caption *** 01234796 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De folkevalgte i USA er nå i gang med å reversere avtroppende president Barack Obamas helselovgivning, kjent som «Obamacare».

Fredag vedtok representantenes hus steg én av en todelt lovprosess som er ment til å fjerne Obamas største prestisjeprosjekt fra historiebøkene, hvis offisielle navn lyder «The Affordable Care Act». Samme lovforslag ble vedtatt i Senatet på torsdag.

Obamacare regnes som en av president Obamas største politiske seire fra sine åtte år i Det hvite hus. Ordningen er blitt merkbart mindre populær etter et prishopp på 25 prosent i fjor.

Ingen Demokrater stemte for forslaget fredag, men ettersom Republikanerne sitter med et solid flertall i Representantenes hus - det ene av de to kammerne i den amerikanske Kongressen - gikk lovforslaget uansett gjennom.

- Lette denne byrden

Paul Ryan ledet sine partifeller i GOP gjennom stemmegivningen, og var førstemann til å ta ordet i plenum ifølge NBC News.

- Ved å ta dette første steget mot å fjerne Obamacare, er vi nærmere å lette denne byrden fra amerikanere. Denne vedtaket gir oss verktøyene vi trenger for å gjennomføre for å steg-for-steg gi amerikanere kontroll over sin helse, uttalte Ryan etter loven var vedtatt.

20 millioner mennesker fikk helseforsikring nærmest over natta som følge av Obamas omstridte lovgivning. Påtroppende president Donald Trump har også lovet å bidra i kampen for å fjerne Obamacare.

Trump-støtte

Selv om republikanerne nå sitter med flertall i både Representatenes hus og Senatet, og snart presidenten, var det ventet at det ville ta flere måneder før USAs konservative kunne begynne arbeidet med å fjerne Obamacare. Ifølge NBC News er prosessen kraftig skjøvet fram i tid etter Donald Trump lovet at Obamacare skulle fjernes «nesten umiddelbart» i et intervju med New York Times.

Ni «avhoppere» fra Republikanerne stemte mot flertallet i sitt eget parti og ønsket ikke å vedta loven som et godt stykke på vei visker Obamacare ut av historiebøkene.

Kritikken av Obamacare går som regel på kostnaden det offentlige må bære for å sikre flere millioner amerikanere privat helseforsikring, samt et prinsipielt spørsmål om hva som - og ikke er - det offentliges oppgave.

Det er nå under en uke til Donald Trump offisielt tiltrer som USAs 45. president.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling