NISSEDRAKT: Butikksjef Ole Paus på dyrebutikken Buddy på CC Vest sier at mange kjøper nissedrakter for å pynte opp hundene i jula. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
NISSEDRAKT: Butikksjef Ole Paus på dyrebutikken Buddy på CC Vest sier at mange kjøper nissedrakter for å pynte opp hundene i jula. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

Nå pynter vi dem med løsskjegg, gevir og nissedrakter. Under juletreet ligger hundeøl

Bikkjene er de nye barna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er tomme for reinsdyrgevir til hunder, vi hadde ti stykker i butikken. Men vi har flere nissedrakter! sier butikksjef ved dyrebutikken Buddy på CC Vest, Ole Paus, før han kler på en stoffdalmantiner den røde nissedrakta.

Norske hundeeire bruker mer penger på kjæledyra enn før, og høytida er da de firbeinte virkelig skjemmes bort.

Løsskjegg til hundene I julesortimentet til kjeden finnes blant annet løsskjegg, nissedrakter og reinsdyrgevir til å pynte menneskets beste venn. I tillegg er ferdigpakka hundegodt i fargerikt sølvpapir populære som julegaver blant hundeeiere.

Og ifølge flere av butikkene bare øker pengebruken på kjæledyra.

- Det er jo litt rart. Hundeeiere kjøper masse bling og stæsj til dyra. Det er helt tydelig at nordmenn bruker mer penger på dyra sine enn de gjorde før, sier Paus.

Vigdis Johnsen ved Pet Shop Girls, som spesialiserer seg på hundeinteriør og tilbehør, merker mye av den samme tendensen.

- Det er langt flere som kjøper julegaver til hundene sine enn det var da vi starta for ti år siden, sier hun.

Typiske julegaver til husets egne hund er ifølge henne hundekjeks, poser med godtbiter og leker.

- Det er mange som liker å pynte hunden i jula, blant annet med halsbånd som ser ut som en sløyfe, forteller hun.

Menneskeliggjorte dyr - Mange behandler hundene som om det var deres barn. De kjøper julegaver til dem og behandler dem som et fullverdig medlem av familien, sier kjedeleder i Zookjeden Buddy, Leif-Bache Mathiesen.

BLIR IKKE GAVE:  Stine Heggedal (t.v) med hunden Scott (sort/hvit) sier hun skjemte bort kjæledyret det første året. I år bli det ikke noe egen julegave.Kristine Øen Johansen har ikke tenkt på om hun skal kjøpe gave til hunden Cleo (sort). Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
BLIR IKKE GAVE: Stine Heggedal (t.v) med hunden Scott (sort/hvit) sier hun skjemte bort kjæledyret det første året. I år bli det ikke noe egen julegave.Kristine Øen Johansen har ikke tenkt på om hun skal kjøpe gave til hunden Cleo (sort). Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Han sier at julegaver og kjæledyrforbruk generelt har økt betraktelig de siste åra.

- Julegavehandelen har ikke tatt av ennå i år, men i alle år fram til i år har den bare økt, sier Mathiesen.

- Før opplevde jeg at det var mer av dette i byene, men også ute i distriktene har hundene blitt et fullverdig familiemedlem, sier Pet Shop Girls Vigdis Johnsen.

Foruten julegaver trekker hun fram strikka ullgensere og dyre dunjakker som varer den norske hundeholdere gjerne kjøper til kjæledyret.

Stine Heggedal og Kristine Øen Johansen er ute med hundene Scott og Cleo i Frognerparken på tur.

Verken Scott eller Cleo har dyre dunjakke, og eierne deres har ikke tenkt til å handle hundejulegaver.

- Den første jula ga jeg han alt, men jeg synes hund skal være hund, sier Stine Heggedal, som har hatt hund i over ti år.

- Cleo er bare åtte måneder gammel, og det er første gang jeg har hund. Det ligger ikke i planene mine å kjøpe noe til han til jul, men søsteren min har sagt hun skal gjøre det, sier Øen Johansen.

For mye stæsj Hundeblogger, skribent og oppdretter Inger Handegård sier hverdagen med de firbeinte har endret seg betraktelig siden hun begynte med hund på 70-tallet.

ØLHUND: Det spørs om noen bikkjer kan få nok av dette hundeølet, som er en av gavene som er populær å legge under treet. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
ØLHUND: Det spørs om noen bikkjer kan få nok av dette hundeølet, som er en av gavene som er populær å legge under treet. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Det er en veldig stor forskjell fra jeg starta med hund til nå, både på godt og vondt. Folk lager disse hundene om til små barn, og hundene blir menneskeliggjort. Det positive er at hundene jevnt over har det godt, sier Handegård.

- For mange hundeeire bruker mye penger på det jeg kaller for stæsj. Det er i form av vannvittig mye tyggeting og rare klær som egentlig ikke kommer hunden til nytte. For hundene spiller det ingen rolle om det er siste mote eller det rette merket, mener hun.

Hun mener flere burde brukt disse pengene til kurs og opplæring, samt faglitteratur om hund.

- Jeg også kjøper julegaver til hundene, men det er småting og ting de kan kose seg med, sier Handegård.

SOM BIKKJE, SOM BARN: Dyre pyntehalsbånd er spesielt populære i høytida. Matchende sko til jenta i huset er også populært. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
SOM BIKKJE, SOM BARN: Dyre pyntehalsbånd er spesielt populære i høytida. Matchende sko til jenta i huset er også populært. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer