Nå raser de grønne mot den nye regjeringen

- Frp og Høyre kjører oss 130 km/t rett i grøfta.

 RASER 1: - Det er utrolig at en ny regjering i 2013 kan peke ut åtte hovedprosjekter uten at klima og miljø får plass, sier SV-leder Audun Lysbakken.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
RASER 1: - Det er utrolig at en ny regjering i 2013 kan peke ut åtte hovedprosjekter uten at klima og miljø får plass, sier SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mange har vært spente på regjeringserklæringen fra Høyre og Frp.

Men da den ble lagt fram på Sundvolden hotell i kveld, var det nok mang en miljøforkjemper som satte kaffen i halsen.

Blant den nye regjeringens åtte hovedsatsingsområder var det ikke ett eneste ord om miljø og klima.

Det manglende fokuset på klima og miljø får nå de grønne partiene til å rase.

- Det er rart at når Frp og Høyre nevner åtte store utfordringer, så tar de ikke med den aller største av dem, nemlig klima, sier en skuffet Trine Skei Grande til Dagbladet.

I forrige uke var hun storfornøyd over å ha fått igjennom en fredning av Lofoten og Vesterålen. Denne uken må hun konstatere at Venstre må jobbe hardt i Stortinget.

 RASER 2:  Rasmus Hansson leder Miljøpartiet de Grønne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
RASER 2: Rasmus Hansson leder Miljøpartiet de Grønne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Det blir vår jobb å løfte fram klima i Stortinget, sier hun.

Skuffa er man også i SV.

- Åtte satsingsområder. Klima ikkje eit av dei. Miljø ikkje eit av dei. Naturvern ikkje eit av dei. Det blir vel blågrått, skriver miljøvernminister Bård Vegar Solhjell i en SMS til Dagbladet.

Her kan du lese hele regjeringserklæringen fra Høyre og Frp.

- Helt bak mål Og der vil hun og Venstre i alle fall få med seg Miljøpartiet De Grønne.

- Fremtidige generasjoner vil få gåsehud. Jeg kan ikke huske sist det ble lagt frem en slik erklæring uten at miljø og klima ble nevnt med ett ord, sier stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, i en pressemelding.

Natur og Ungdom river seg nærmest i håret etter å ha lest om hvordan regjeringen Solberg vil jobbe for å øke fartsgrensene på norske veier til 130 km/t, og om hvordan de ønsker å bygge opp et eget veibyggerselskap for å få fart på sakene.

 SKUFFET:  - Det blir vår jobb å løfte fram klima i Stortinget, konstaterer Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SKUFFET: - Det blir vår jobb å løfte fram klima i Stortinget, konstaterer Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- At den nye regjeringen starter med en storsatsning på motorvei er helt bak mål. Hvis vi skal redusere klimagassutslippene fra transportsektoren må vi satse på utslippsfrie og kollektive transportløsninger, ikke nye motorveier. Jernbanen ligger med brukket rygg og trenger prioritering, skriver leder Silje Lundberg. 

- Frp og Høyre kjører oss 130 km/t rett i grøfta med denne regjeringsplattformen.

Trist for Venstre og KrF Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne understreker at det må være en trist kveld for samarbeidspartnere av Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide.

- Etter en løfterik samarbeidserklæring som ga viktige havområder fire års pustepause fra oljeboring tråkker Erna og Siv klampen i bånn med en rekke virkemidler for å øke tempoet i norsk petroleumsvirksomhet, sier Hansson.

SV-leder Audun Lysbakken er i likhet med miljøvernminister Solhjell forbauset over det den nye regjeringen la fram i kveld.

- Det er utrolig at en ny regjering i 2013 kan peke ut åtte hovedprosjekter uten at klima og miljø får plass. Vår tids viktigste spørsmål er åpenbart uviktig for denne regjeringen, sier SV-leder Audun Lysbakken i en pressemelding.  

Lysbakken mener manglende satsing fra de blåblå fører til mer ansvar hos Venstre og KrF. 

- De borgerliges retorikk om mer offensiv klimapolitikk er fullstendig avkledd gjennom deres egen regjeringserklæring. Det hviler nå et stort ansvar på Venstre og KrF som har valgt å gi ansvaret for norsk klimapolitikk til Høyre og Frp, sier Lysbakken.

Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet frykter at den nye regjeringens store utbyggingsplaner vil komme til å koste Norge mye natur.

- Flere veier, økt kraftutbygging, flere oppdrettsanlegg og tillatelse til å bruke våre fjorder som avfallsplass for gruveindustrien, gjør at mange verdifulle naturområder står i fare for å bli borte for alltid. Dersom man i tillegg svekker muligheten til å overprøve lokale vedtak som strider mot nasjonale og internasjonale miljømål, er det en knipetangmanøver mot norsk natur, sier Lars Haltbrekken.