Jordan (21) drept av haier i ferieparadis

Nå raser familien mot turoperatøren

Turoperatøren som arrangerte snorkleturen som Jordan Lindsey (21) ble drept på får krass kritikk av familien hennes.

DØD: Jordan Lindsey døde etter et haiangrep i ferieparadiset Bahamas i slutten av juni. Foto: Privat / Gofundme
DØD: Jordan Lindsey døde etter et haiangrep i ferieparadiset Bahamas i slutten av juni. Foto: Privat / GofundmeVis mer

26. juni ble 21 år gamle Jordan Lindsey offer for et haiangrep mens hun var på feire med familien på Bahamas.

Lindsey var på snorkletur da hun ble angrepet av tre haier. Ifølge politiet bet haiene henne i armene, beina og rumpa.

21-åringen ble brakt til sykehuset, men ble seinere erklært død.

- Trodde det var sikkerhetsrutiner

Nå uttaler familien hennes seg for første gang, i håp om at ingen andre må oppleve det samme.

- Vi hadde ikke klart å leve med oss selv om vi ikke uttalte oss, og seinere hører at en annen familie må gjennomgå samme tragedie som oss, står det i uttalelsen fra familien, ifølge Time Magazine.

I uttalelsen kommer familien samtidig med krass kritikk til de ansatte hos turoperatøren de booket hos.

- Da vi booket turen til Rose Island med turoperatøren Sandy Toes, antok vi at de ville ha prosedyrer på plass i tilfelle en nødssituasjon skulle oppstå, skriver de.

Lindsey snorklet sammen med moren sin da hun ble angrepet.

Ifølge familien var 21-åringen og moren et godt stykke unna de andre snorklerne, og det skal ikke ha vært noen guider eller ansatte fra turoperatøren i nærheten.

- Så ikke haiene

Politiet har tidligere uttalt at familien så haiene før de angrep Lindsey, og derfor prøvde å advare 21-åringen, men ifølge familien stemmer ikke det. Familien skriver at de aldri så haiene før de angrep.

Det motstrider det politiet tidligere har uttalt, og det som også står i Dagbladet sin første artikkel om denne saken.

PÅ VIDT GAP: Dykkeren Eli Martinez har tatt med seg turister på dykking med havdyr i over et tiår. Denne dagen da han skulle mate tigerhaiene skjedde det noe litt utenom det vanlige. Video: ViralHog Vis mer

Moren, Kami Lindsey, forteller at hun svømte til sin skadde datter, og at hun var «sikker på at en båt skulle komme for å plukke dem opp».

- Men den kom aldri. To ansatte ropte at vi skulle svømme mot dem, men en hai kom mellom oss og angrep på nytt, skriver de.

- Føltes ut som en evighet

Moren måtte ifølge familien dra datteren selv på land. Der ventet flere ansatte, men ingen av dem skal ha hatt førstehjelpsutstyr.

- Det føltes ut som en evighet før båten ankom. Da den endelig kom hadde heller ikke de medisinsk utstyr eller førstehjelpsutstyr, står det.

Operatøren får også sterk kritikk av familien for at de andre familiemedlemmene, som ikke var med på snorklingen, ikke bli varslet om ulykken.

Familien vil nå at turoperatørene endrer sine sikkerhetsrutiner slik at «en liknende tragedie ikke skjer igjen».

Svarer på kritikken

Turoperatøren Sandy Toes sier i en uttalelse at de gjennomførte «alle fornuftige tiltak» da Lindsey ble angrepet.

- Igjen vil vi uttrykke vår dypeste kondolanse til familien og vennene til Jordan Lindsey som nylig omkom som følge av et haiangrep i vannet nær Rose Island på Bahamas, står det i uttalelsen, ifølge Fox News.

- Alle fornuftige tiltak ble gjennomført for å forhindre at ulykken skulle skje, og våre ansatte responderte raskt og i tråd med våre nødprotokoller og prosedyrer, fortsetter de.

I 2018 registrerte International Shark Attack File 130 haiangrep verden over. 66 av disse var såkalte uprovoserte angrep, tilfeller der angrep på levende mennesker skjer i haienes naturlige habitat, uten menneskelig provokasjon som berøring eller andre typer interaksjoner.

- Savner henne

Familien har allerede opprettet en innsamlingsaksjon på nettstedet Gofundme, for å finansiere transporten hjem til California og til begravelsen til Lindsey.

- Jordan var en fantastisk datter og person. Vi savner henne allerede noe helt forferdelig, har hennes far, Michael Lindsey, tidligere uttalt til ABC News.

I en uttalelse til ABC News uttrykker turistmyndighetene på vegne av regjeringen og befolkningen sine dypeste kondolanser til familien. Ifølge NBC News har myndighetene også sendt ut en offentlig advarsel i lys av hendelsen.