Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå regner det aske i Sauda

Svært dårlig luftkvalitet i Stavanger.

ASKEREGN: Regn med aske faller over Stavanger-området. Foto: Jonas Rød
ASKEREGN: Regn med aske faller over Stavanger-området. Foto: Jonas Rød Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag nådde asken fra Grimsvötn Vestlandet, og takket være et regnskyll går bilvaskbransjen gode tider i møte.

Jonas Rød (20) var ute og kjørte seg en tur med sin nyvaskede bil i Sauda. Da han parkerte, så han at bilen var dekket av et lag med aske.

- Jeg så ikke at det var aske i regnet, men at det blir liggende igjen. Det er ganske merkelig, for du ser det veldig godt, sier Jonas Rød til Dagbladet.

I fjor var det også et større vulkanutbrudd på Island som førte til store utslipp av aske, men det førte ikke til lignende utslag i Norge.

- Jeg har aldri opplevd noe sånt før. Det er veldig merkelig, når jeg bruker vindusviskerne, henger de godt fast, forteller Jonas.

- Avhengig av nedbør Statsmeteorolog Håkon Melhus forklarer at asken befinner seg i en høyde på 5-6000 meter og at den takket være regnværet over Vestlandet blir med den til oss mennesker.

- Det kan godt være at det er aske fra vulkanutbruddet på Island. Det er de minste partiklene som kommer så langt, de største partiklene faller ganske tidlig, sier Melhus til Dagbladet.

TØRT: Denne bilen ble vasket for bare to timer siden. Slik ser den ut nå. Foto: Jonas Rød
TØRT: Denne bilen ble vasket for bare to timer siden. Slik ser den ut nå. Foto: Jonas Rød Vis mer

- Hvorfor falt det ikke aske over Vestlandet i fjor, men gjør det nå?

- Det var litt annerledes da, det var østavind og det kom seinere inn mot deler av Sør-Skandinavia. Det er også avhengig av nedbør, det kan godt være aske i lufta uten at man ser det, sier Melhus.

- Mest mulig innendørs Folkehelseinstituttet anbefaler nå mennesker i utsatte grupper som er i Stavanger-området om å holde seg mest mulig innendørs.

Konsentrasjonene som er målt (250 ug/m3) vil kunne forverre helsen til lungepasienter og mennesker med hjerte- og karsykdom, skriver folkehelsea på sine hjemmesider.

Friske personer vil ikke merke mer enn noe ubehag.

Rundt 500 av om lag 29 000 flyavganger ble innstilt i Europa, opplyste Eurocontrol i ettermiddag. I morgen er det stor sannsynlighet for at asken kan påvirke det sørlige Norge, deler av Danmark og det sørvestlige Sverige.

VINDU: Vindusviskerne sliter med asken. Foto: Jonas Rød
VINDU: Vindusviskerne sliter med asken. Foto: Jonas Rød Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!