AKSEFAST: Forsikringsselskapene har de siste dagene opplevd en enorm pågang fra reisende som ikke kommer seg hjem på grunn av flystansen. Flere av store selskapene har valgt å hjelpe sine kunder, til tross for at trafikkstoppet som følge av vulkanutbruddet på Island ikke dekkes av forsikringsvilkårene. Nå vil selskapene igjen stramme inn reglene.  Foto: EPA/SCANPIX
AKSEFAST: Forsikringsselskapene har de siste dagene opplevd en enorm pågang fra reisende som ikke kommer seg hjem på grunn av flystansen. Flere av store selskapene har valgt å hjelpe sine kunder, til tross for at trafikkstoppet som følge av vulkanutbruddet på Island ikke dekkes av forsikringsvilkårene. Nå vil selskapene igjen stramme inn reglene. Foto: EPA/SCANPIXVis mer

Nå reiser du på eget ansvar

Forsikringsselskapene vil ikke lenger betale for alternativ transport, overnatting eller mat hvis flytrafikken stopper igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det har de siste dagene vært full forvirring om hva forsikringsselskapene dekker for reisende som ikke kommer seg hjem på grunn av askeskyen som ligger over Nord-Europa.

Mandag skjerpet Europeiske inn på sine vilkår.

Alle som reiser ut fra tirsdag av, gjør det på eget ansvar og kan ikke regne med at forsikringsselskapet vil hjelpe ut med alternativ transport hjem eller mat og overnatting hvis flytrafikken stopper opp igjen på hjemreisetidspunktet.

Mye tyder på at de andre store forsikringsselskapene vil snart følge Europeiske' eksempel.

Hjalp folk å komme seg hjem
Torsdag formiddag kom beskjeden om at passasjerene ikke kan regne med å få utbetalt én krone fra forsikringsselskapene, da vulkanutbruddet ikke kan regnes som en naturkatastrofe.

Det er da opp til flyselskapene og turoperatørene å ombooke eller kansellere billettene og sørge for mat og bosted for dem som blir rammet av flystansen vekk hjemmefra.

Litt senere på dagen kom kontrabeskjeden: Forsikringsselskapene slipper litt opp på reglementet og er villig til å hjelpe ut dem som av en eller annen grunn ikke får tilstrekkelig hjelp hos fly- og turoperatørene.

- Det er helt klart at reiseforsikringen ikke dekker denne hendelsen. Men vi så på torsdag at mange av våre kunder hadde store problemer på reise og valgte å gi dem en håndstrekning, sier assisterende informasjonsdirektør i Europeiske, Emma Elisabeth Vennesland og fortsetter:

- Her går vi inn og endrer på rolledelingen. Flyselskapene og turoperatørene har et stort ansvar til å endre eller kansellere billett og sørge for hotell og forpleining. Istedenfor å sitte standby på hotell, har vi oppfordret folk til å forsøke å komme seg hjem ved hjelp av alternative trasportmidler.

Hun råder reiselystne til å vente med å bestille flybilletter til situasjonen er mer avklart.

- Jeg hadde ventet i alle fall noen dager med å bestille flybillettene til både sommer- og høstferie. Akkurat nå er det stor usikkerhet knyttet til hvordan flytrafikken vil være framover. Mye kan være avklart i løpet av noen dager, men man taper ingenting på å vente litt, sier Vennesland til Dagbladet.

Europeiske valgte dermed å dekke dokumenterte utgifter passasjerene har hatt til blant annet buss, leiebil og båt.

- Det mest kritiske for oss har vært folk som allerede var på reise da vulkanutbruddet inntraff. De som velger å reise nå, gjør det på eget ansvar, presiserer hun.

VærforholdDagbladet snakket i går ettermiddag med flere av de store selskapene som tilbyr reiseforsikring.

Selskapene er samstemte i at de fortløpende vurderer å gå tilbake til sine normalvilkår.

TrygVesta har inntil videre valgt å definere situasjonen som et værforhold.

- Vi kan i utgangspunktet avvise enhver skade forårsaket av vulkanutbrudd, men har i dette tilfelle valgt å hjelpe ut der vi kan. Vi er først og fremst interessert i få folk hjem, sier rådgiver Roald Stigum Olsen ved TrygVesta og utdyper:

- Det er naturlig å endre disse retningslinjene når folk blir klare over situasjonen. Begynner man å planlegge ut i fra at man kan bli forsinket på grunn av askeskyen, er det ikke lenger en plutselig og uforutsett hendelse. Da forsvinner hele grunnlaget for forsikringen.