- Nå renner tida deres ut

Nord-Korea har frist til lørdag med å starte nedbyggingen av atomprogrammet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Victor Cha, Nord-Korea-rådgiver for president George W. Bush, har i et møte med den nord-koreanske forhandlingslederen Kim Kye Gwan gitt sterkt uttrykk for at tida renner ut for landet når det gjelder å etterleve en avtale for atomnedrustning.

- De har ikke lang tid på seg, skal Cha ha sagt, med henvisning til at lørdag er satt som siste frist for Nord-Korea til å starte nedbygging av landets atomprogram, som også vil innebære nedstenging av landets viktigste atomreaktor i Yongbyon.

Dette forteller en offisiell amerikansk kilde, ifølge nyhetsbyrået AP.

Vil få olje og humanitær hjelp

På grunn av det sensitive innholdet i samtalene mellom Nord-Korea og USA, har den offisielle kilden valgt å være anonym.

Går Nord-Korea med på avtalen, vil landet motta økonomisk og politisk støtte.

I bytte mot olje og humanitær hjelp skal USA også fjerne Nord-Korea fra listen over såkalte «røverstater», trekke tilbake beskyldningene om at Nord-Korea er en del av ondskapens akse og at landet er en stat som sponser terrorisme.

I tillegg skal USA oppheve den omfattende handelsblokaden og finansielle restriksjoner overfor en bank i Macau som er blitt beskyldt for å hvitvaske penger for Nord-Korea, blant annet fra salg av falske internasjonalt kjente sigarettmerker, og falske pengesedler.

STRIDENS KJERNE: Nord-Korea må stenge ned atomanlegget i Yongbyon innen lørdag, krever USA. Foto: Scanpix/AP
STRIDENS KJERNE: Nord-Korea må stenge ned atomanlegget i Yongbyon innen lørdag, krever USA. Foto: Scanpix/AP Vis mer

USA lover også å opprette fulle diplomatiske forbindelser med Nord-Korea, dersom Nord-Korea stanser og lukker atomanlegget i Yongbyon innen fristen.

Når det er gjort skal landet motta økonomisk og humanitær hjelp og fyringsolje til en verdi av rundt 2 milliarder kroner.

Fristen kan bli utsatt

Washington-talsmann Sean McCormack vil ikke kommentere hvilke følger det vil få dersom Nord-Korea ikke overholder fristen. Men han har uttalt til pressen at pengespørsmålet «er vanskeligere enn noen kan forestille seg», og lot det skinne igjennom at amerikanske myndigheter kan være villige til å skli på lørdagens tidsfrist.

Den nord-koreanske forhandlingslederen Kim Kye Gwan, som også er viseutenriksminister i landet, sa til den amerikanske delegasjonen i går at det kan bli vanskelig å stenge atomreaktoren innen lørdag.

Allerede 13. februar lovet Nord-Korea å starte nedbygging av atomprogrammet i forbindelse med nedrustningssamtaler som også involverte Sør-Korea, USA, Kina, Japan og Russland.

Nord-Korea har tidligere vist seg å være en upålitelig avtalepartner. Da Bush-administrasjonen i 2002 beskyldte Nord-Korea for å ha et hemmelig atomprogram, og stanset leveranser av tung fyringsolje, svarte landet med å starte reaktoren igjen og kaste ut inspektørene.

Nord-Korea boikottet nedrustningssamtalene i over et år i sinne over at Washington svartelistet banken i Macau og frosset nord-koreanske midler. I løpet av dette året, gjennomførte Nord-Korea sin første atomprøvesprengning.

DELEGATER: Amerikansk Nord-Korea-rådgiver Victor Cha (t.v) sammen med sjefforhandler Christopher Hill.
FORHANDLER: Nord-Koreas atomforhandler Kim Kye Gwan.
PRESSEOPPBUD:</B> Amerikansk sjefforhandler Christopher Hill møtte pressen i Tokyo i dag.
ATOMREAKTOR: Yongbyon, Nord-Korea.