SKULER: En av de tiltalte somalierne føres inn i retten. Foto: AP/Steve Helber
SKULER: En av de tiltalte somalierne føres inn i retten. Foto: AP/Steve HelberVis mer

Nå risikerer han og kollegaene livstid i fengsel

11 antatte pirater angrep det de trodde var handelsskip.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): De 11 somalierne anklages for å stå bak angrep på to amerikanske marinefartøyer utenfor kysten av Øst-Afrika.

Justisdepartementet i Washington bekreftet ifølge NTB i dag at de 11 skulle framstilles for en domstol i Norfolk i delstaten Virginia, der USA har en stor marinebase. De hadde vært holdt i arrest i flere uker på amerikanske skip, før de ble sendt til Norfolk.

Åpnet ildFem av mennene blir tiltalt for å ha angrepet fregatten USS Nicholas 31. mars, i et forsøk på å rane besetningen.

- To av dem åpnet ild mot det de trodde var et handelsskip, heter det i dokumenter som er lagt fram foran rettssaken.

De seks andre somalierne forsøkte å angripe landgangsfartøyet USS Ashland 10. april. Hvis noen av eller alle de tiltalte blir funnet skyldige i sjørøveri, risikerer de ifølge NTB å bli dømt til livsvarig fengsel etter amerikansk lov.
USS Ashland skjøt tilbake mot piratene, som måtte hoppe i sjøen etter at båten de satt i gikk opp i flammer.

Ved anslaget mot USS Ashland hadde piratene hadde fulgt etter det amerikanske skipet om natta, og angrep tidlig på morgenkvisten.

Somaliske pirater som taes til fange er også tidligere blitt stilt for retten i USA, og i Kenyas hovedstad Nairobi.

KenyaDe fleste land som deltar i den internasjonale operasjonen for å hindre piratvirksomheten rundt Afrikas Horn, sender de pågrepne for rettsforfølgelse i Kenya.

USA og Spania følger derimot en annen praksis, og stiller de pågrepne for retten på hjemmebane.

TATT TIL FANGE: Det utbrente vraket av en småbåt som trolig ble brukt av somaliske sjørøvere driver på bølgene i Adenbukta utenfor kysten av Øst-Afrika, med det amerikanske marinefartøyet USS Ashland i bakgrunnen. En gruppe somaliere som mistenkes for piratangrep mot Ashland og fregatten USS Nicholas skal nå stilles for retten i USA. De risikerer livsvarig fengsel hvis de blir funnet skyldige. Foto: REUTERS / Jason R. Zalasky / SCANPIX
TATT TIL FANGE: Det utbrente vraket av en småbåt som trolig ble brukt av somaliske sjørøvere driver på bølgene i Adenbukta utenfor kysten av Øst-Afrika, med det amerikanske marinefartøyet USS Ashland i bakgrunnen. En gruppe somaliere som mistenkes for piratangrep mot Ashland og fregatten USS Nicholas skal nå stilles for retten i USA. De risikerer livsvarig fengsel hvis de blir funnet skyldige. Foto: REUTERS / Jason R. Zalasky / SCANPIX Vis mer

Praksisen varierer, og det er tidligere dokumentert hvordan pirater er tatt i bytte mot gisler. Det var tre gisler fra Seychellene som skal være byttet med 23 mistenkte pirater i september i fjor.

Piratene som herjer utenfor kysten av Somalia har de siste månedene trappet opp sine angrep mot tankskip og andre sivile fartøyer. Rederier har til sammen betalt flere titall millioner dollar i løsepenger for kaprede skip.


BORDRER: Her tar US Navy seg ombord i en av de antatte piratbåtene. Foto: EPA/Jason R. Zalasky/Scanpix
BORDRER: Her tar US Navy seg ombord i en av de antatte piratbåtene. Foto: EPA/Jason R. Zalasky/Scanpix Vis mer