Nå rives Ungdomshuset

Gråtende demonstranter lover bråk i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Klokken åtte tok nedrivingskranen første spadetak i Ungdomshuset på Nørrebro i København. Det var ventet av rivingen av det omstridet huset ville skje denne uken, men det var usikker når.

Kvart på syv kom den gigantiske nedrivingskranen til huset. Firmalogoen var malt over og bygningsarbeiderne hadde hetter som skjulte ansiktet, trolig av frykt for represalier, skriver ekstrabladet.dk.

Allerede nå samler demonstrantene seg ved Runddelen, like ved huset, melder bt.dk.

Politiet er på plass med hollendervogner, men foreløpig er det rolig på stedet.

Flere av demonstrantene gråter mens de følger rivingen og lover at det skal bli bråk i kveld.

- Det er våre øvingslokaler de smadrer nå, fuckings rasshøl, roper en av demonstrantene.

Andre tilskuere kom med glade tilrop da gravemaskinen tok  det første taket i huset.


Meldte fra i går

Nå rives Ungdomshuset

I går kveld bekreftet politiet overfor Ekstrabladet at arbeidet med å rive Jagtvei 69 starter i dag.

- Det er det vi har fått vite. Akkurat når det skjer vet vi ikke, sa en politibetjent til ekstrabladet.dk søndag kveld.

Politiet må bli

Dette skjer samme dag som de nye eierne av huset, Ruth Evensen og Faderhuset, har invitert til pressekonferanse. Den finner sted klokken ti.

Det er ventet at demonstrantene vil møte mannsterke opp når rivingen starter. Dette betyr at politifolkene som ble innkalt fra Fyn og Jylland, må belage seg på mer jobbing i hovedstaden.

- Vi skulle reist hjem mandag, men nå har vi fått beskjed om å bli til torsdag, sa en betjent til ekstrabladet.dk.

Det er ventet at det vil ta et par dager å rive Ungdomshuset på Nørrebro.

Brannbomber og brostein

Torsdag startet opptøyene i bydelen Nørrebro. Fredag var det nærmest krigstilstander i bydelen da rasende demonstranter angrep politiet med brannbomber og brostein. Politiet svarte med tåregass. Biler ble satt i fyr, det samme skjedde med containere, sykler og andre ting som kom i demonstrantenes vei.

Rolig lørdag og søndag

Det var spådd at urolighetene ville eskalere ytterligere på lørdag, noe som viste seg å være feil. Både lørdag og søndag var det relativt rolig i København.

I går startet demonstrasjonene klokken 14 like ved Ungdomshuset. Dette var en såkalt sitt ned demonstrasjon og ingen ble pågrepet. Senere på søndag tok over 1000 mennesker seg en sykkeltur til Rådhusplassen. Der ropte de og ringte med ringeklokkene for å markere sin støtte til huset.

647 personer har blitt pågrepet siden opptøyene startet. Av de er 227 blitt satt i varetekt skriver det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Politiet ville ha bilder

Fredag kveld var den verste dagen i opptøyene. Pressefolk ble truet av rasende demonstranter som ikke ville bli fotografert. Politiet i København uttalte at de ville bruke bildemateriale til å identifisere demonstrantene, noe som gjorde at raseriet også rettet seg mot fotografer på stedet. Politiet har også oppfordret folk som sitter på bilder, til å sende dette til politiet.

- Hvis folk har noe vi kan bruke til å få satt bråkmakere og hærverksfolk ut av spill, så tar vi gjerne i mot det. Alle opptak som folk sender inn vil bli brukt til å underbygge sakene, sa visekriminalinspektør Flemming Steen Munch til Urban.

Klipp som legges ut på nettsteder som YouTube vil også bli brukt som bevis av politiet.

- Opptakene skal brukes til å sette tid, sted og episoder i sammenheng. Vi ser også etter om det er mulig å gjenkjenne folk på bildene. Det er mye lettere for politiet og domstol hvis man kan si: Hør nå her, er det ikke du som står med en brostein i hånden på dette bildet, sa Steen Munch til Urban.

Opptak kan brukes mot politiet

Disse opptakene kan også brukes mot politiet. Rettshjelpgruppen KRIM ser fordelene i alle privatopptakene som fins fra opptøyene forrige uke.

- Vi bruker bare opptakene 180 grader omvendt. Vi vil gjerne siker oss at politiet ikke begår overgrep, sier formannen i KRIM, Claus Bonnez til Urban.

KRIM har tidligere fått kritikk etter å ha oppfordret publikum til å sende inn videoklipp med overgrep begått av politiet.

FJERNET LOGOEN: Selskapet som utfører rivingen har fjernet logoen på maskinen, trolig av frykt for represalier.