VIL VEKK: Mange islendinger ønsker å søke lykken i utlandet etter at sagaøya ble hardt rammet av den økonomiske krisen. Foto: REUTERS/SCANPIX
VIL VEKK: Mange islendinger ønsker å søke lykken i utlandet etter at sagaøya ble hardt rammet av den økonomiske krisen. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

Nå rømmer de fra Island

- Kan ikke bli verre enn det er her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Island trues av fraflytting etter at finanskrisen rammet øya med full kraft. Men om krisen vekker utferdstrang, kan den også være med på å binde islendingene til hjemlandet.


- Vi skal få det til. Det kan umulig være verre der enn her, sier Ragnhildur Thordardottir (29).

Sammen med ektemannen planlegger hun å starte et nytt liv i Danmark. Da begge mistet jobben i fjor høst, tok det ikke lang tid før de bestemte seg for å forlate hjemlandet.

- Å reise utenlands var noe vi tenkte på før krisen også. Dette var ørefiken vi trengte for å gjøre alvor av det, sier Ragnhildur til NTB.


Ikke alene

Paret er på ingen måte alene. Mange bekymrede islendinger ønsker seg bort fra øya som stadig synker dypere ned i et hav av økonomiske problemer.

I en meningsmåling etter at finanskrisen ble akutt i oktober, svarte hele 33 prosent at de vurderte å flytte utenlands. Hvis noe i nærheten av dette skulle bli virkelighet, vil konsekvensene være katastrofale for det islandske samfunnet.

Men paradoksalt nok kan krisen som skremmer folk bort, også bidra til å hindre avfolking. Grunnen er at den økonomiske uroen rammer store deler av verden.

- Også i andre land er arbeidsledigheten på rask vei oppover. Så hvor skal folk dra, undrer Tryggvi Thor Herbertsson, professor i økonomi ved Reykjavik universitet.


Revolusjon

Regjeringen som styrte Island da finanskrisen ble utløst, gikk av i forrige uke etter hyppige demonstrasjoner i hovedstaden Reykjavik. Protestene fikk navn som fleecerevolusjon og kasserollerevolusjon, til ære for de vinterkledde demonstrantene som hamret løs på gryter og trommer helt til statsminister Geir Haarde ga etter for presset.

Men selv om skiftet av regjering blir et vendepunkt, er det langt igjen før noen forventer en bedring i økonomien.

Myndighetene tror økonomien vil krympe med nesten 10 prosent i 2009. Også arbeidsledigheten kan nærme seg 10 prosent, anslår Tryggvi Thor Herbertsson, som var økonomisk rådgiver for regjeringen da de islandske bankene måtte overtas av staten i oktober.


Til Norge?

- Hvis det blir ekstremt vanskelig å forsørge familien på Island, må vi se oss om etter et annet sted å bo, sier Hördur Hilmarsson.

56-åringen med erfaring som fotballtrener på islandsk toppnivå, driver i dag et reiseselskap. Han er dessuten med på å drive et nettsted for folk som har tapt penger i såkalte sikre fond i de havarerte islandske bankene.

Hördur tror det er for tidlig å si hvordan økonomikrisen vil påvirke reiseselskapet. Men hvis familien på fire bestemmer seg for å forlate Island, er det trolig Norge som blir deres nye hjemland.

- Kona mi er halvt norsk og har en søster i Kristiansand. Så det er absolutt en mulighet vi vil vurdere, sier Hördur til NTB.

Han forteller at datteren på 14 år er lite begeistret for å skulle forlate vennene på Island, og at dette er det viktigste argumentet mot å flytte. I tillegg er det en forutsetning at minst én i familien har jobb i Norge før de tar skrittet og søker lykken på Sørlandet.

(NTB)