Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå rømmer de rike fra Assad - har sprøytet inn 1,8 milliarder til opposisjonen

Ledende forretningsmenn har hittil vært lojale til Syrias slakter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under et toppmøte for Den arabiske liga i Qatars hovedstad Doha i dag ble det kjent at flere av Syrias mest fremragende forretningsmenn har gått over til opposisjonen og vil støtte dem med opptil 1,8 milliarder kroner.

Pengene er ment brukt til mat, medisiner, teknologisk utstyr og våpen, melder tv-stasjonen Al Jazeera.

Syrias businesselite har vært Bashar Assads lojale støttespillere, men det har vært tegn til splittelse de siste ukene. I midten av mai innkalte Assad toppene i næringslivet for å gi beskjed om at de måtte gå ut å støtte ham offentlig, holde seg unna opposisjonen - eller ta konsekvensene.

I dag fikk den syriske diktatoren svar på tiltale.

Ber om sterkere respons Samtidig meldte USA at de støtter Den arabiske ligas ønske om å be om sterkere sanksjoner mot Syria - inkludert FN-paktens kapittel sju.

- Vi håper at alle ansvarlige land raskt vil iverksette de nødvendige handlinger mot det syriske regimet, om nødvendig også inkludert kapittel 7-handlinger i FNs sikkerhetsråd, slik Den arabiske liga ba om i forrige uke, sier USAs finansminister Timothy Geithner, ifølge AFP.

Til tross for at kapittel sju i FN-pakten omhandler hva FNs sikkerhetsråd kan gjøre for å sikre verdensfred - inkludert militær makt - har både Den arabiske liga og USA vært klare på at de ikke med det ønsker en internasjonal intervensjon i Syria.

Kan råtne på rot Det er uklart hvor stor del av forretningssektoren som har gått over til opposisjonen, men uansett er dette et av de kraftigste tilbakeslagene Assad har opplevd.

Uten støtte fra næringslivsfolk vil regimet hans kunne råtne på rot.

- Vi akter å trekke teppet under beina på Assad, sa en av forretningsfolkene i Doha.

Det er etablert et fond på 1,8 milliarder kroner. Meningen er at dette skal etterfylles med samme beløp hver tredje måned. Dette vil bety livsviktig økonomisk tilførsel både til den sivile og den militære delen av opposisjonen.

Mye av pengene har allerede blitt brukt på ustyr til opprørshæren Free Syrian Army (FSA), ifølge Wael Merza, som er leder i Syrian National Council (SNC).

- Ja, vi har støttet Free Syrian Army med å beskytte sivile, bekrefter leder Mustafa Sabbagh i det nyopprettede Syrian Business Forum til nyhetsbyrået Reuters.

Kraftig signal På pressekonferansen i dag ble resten av den syriske forretningseliten oppfordret til å avvikle støtten til Assad og gå over til opposisjonen.

Uansett hvor mange som vil følge denne oppfordringen, er utspillet i Doha et kraftig signal om at det nå er satt i gang en økonomisk krig mot president Assad og hans regime.

Det finnes mye penger blant Assads religiøse støttespillere alawittene, men den vesentligste delen av den rike forretningseliten består av sunnimuslimer. Trolig vil stadig flere av de rike sunnimuslimene slutte seg til opposisjonen i tida som kommer fordi de ser at Bashar Assad blir svakere dag for dag, både i Syria og internasjonalt.

LEDER: Den syriske forretningsmannen Mustafa Sabbagh leder organisasjonen som nå støtter opposisjonen. Foto: AFP/Karim Jaafar/Scanpix
LEDER: Den syriske forretningsmannen Mustafa Sabbagh leder organisasjonen som nå støtter opposisjonen. Foto: AFP/Karim Jaafar/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media