Nå roper de «død over Russland»

Befolkningen i Iran har byttet ut USA og Israel med en ny hovedfiende.

DRO RETT TIL RUSSLAND: 16. juni, kort tid etter det svært omstridte valget, dro Mahmoud Ahmadinejad til Russland for å delta på en sikkerhetskonferanse og møte president Dmitry Medvedev. Foto: AP/ RIA Novosti, Presidential Press Service, Vladimir Rodionov/Scanpix
DRO RETT TIL RUSSLAND: 16. juni, kort tid etter det svært omstridte valget, dro Mahmoud Ahmadinejad til Russland for å delta på en sikkerhetskonferanse og møte president Dmitry Medvedev. Foto: AP/ RIA Novosti, Presidential Press Service, Vladimir Rodionov/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei godkjente i går formelt Mahmoud Ahmadinejad som landets president.

De to tidligere presidentene Akbar Hashemi Rafsanjani og Mohammad Khatami, og Ahmadinejads rivaler fra presidentvalget Mir Hossein Mousavi og Mehdi Karroubi boikottet arrangementet. De mener Ahmadinejad vant gjennom valgfusk.

Det samme gjør tydeligvis store deler av befolkningen.

Det gir flere ulike utslag. Opprørspoliti har siden valget i juni stadig måtte slå ned på demonstrasjoner og opptøyer. Samtidig ser vanlige folks syn på regimets venner og fiender utenlands ut til å endre seg.

«Død over Russland»
«Død over USA»-ropene i Teheran er byttet ut med «død over Russland», noe New York Times tidligere også har påpekt.

- Så vidt jeg vet startet det under den første fredagsbønnen etter valget. Etter bønnen er det alltid noen fra organisasjonskomiteen som roper «død over USA» og «død over Israel». Denne gangen var det noen som svarte «død over Russland», sier Mahmood Amiry-Moghaddam, Blindern-forsker og leder for Iran Human Rights.

Han mener det først ble ropt for å motsi myndighetene. Men etter hvert har det også fått et annet innhold.

Mens de største opptøyene på 30 år raste i Iran rett etter valget, dro presidenten Mahmoud Ahmadinejad til Russland. Mens land som Norge og USA uttrykte sterk bekymring over måten valget ble gjennomført på, var Russland også et av landene som først anerkjente valgresultatet.

- Næring til ryktene
Dagbladet har vært i kontakt med en eksiliraner som nå befinner seg i USA, og som har tett kontakt med flere av de opposisjonelle i Teheran. Han bekrefter at antirussiske rop nå er vanlig.

- Mange tror at Russland hadde en finger med i spillet i forbindelse med valget, skriver vedkommende i en epost.

- Det gikk ikke upåaktet hen da Ahmadinejad dro til Russland rett etter valget, og at han tok med seg daværende etterretningsminister Mohseni Ejeie. Da Russland anerkjente valgresultatet ga det næring til alle ryktene, skriver vedkommende, som understreker at han ikke har sett bevis for noen av påstandene.

New York Times bemerker for øvrig at det vanligste ropet «Marg bar Russiye» kan bety både «død over Russland» og det noe mindre negative «ned med Russland».

- Kan endre inntrykket

Mahmood Amiry-Moghaddam mener vestlige land nå har en mulighet til å gjøre noe med inntrykket mange beboere i land i Midt-Østen har av dem.

- Det snakkes om antivestlige oppfatninger i Midt-Østen. Jeg mener det har oppstått fordi land som USA opp gjennom historien i for mange tilfeller i praksis har stått på tyrannenes side. Men i Iran står vi nå ved et veiskille. Folket har reist seg og Russland har støttet de som slår ned på fredelige demonstrasjoner. Hvis vesten velger riktig side nå, kan det rette opp inntrykket hos mange. Jeg håper inderlig at demokratiske land viser at de er på folkets side, sier han til Dagbladet.

I går ble det kjent at USA forbereder seg på et mulig bombeangrep for å ramme Irans atomvåpenprogram.

Land som Storbritannia, Frankrike og Tyskland har tidligere ytret ønske om å møte Irans med harde sanksjoner, i tillegg til å utvide makten til Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), slik at de kan overvåke Irans atom-program. Russland stakk da kjepper i hjulene for dem.