LETTER PÅ SLØRET: Finansminister Siv Jensen (Frp) hentet meglerkongen Jon Gunnar Pedersen til departementet. Nå praktiserer hun åpenhet om hans tidligere kundeforhold. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
LETTER PÅ SLØRET: Finansminister Siv Jensen (Frp) hentet meglerkongen Jon Gunnar Pedersen til departementet. Nå praktiserer hun åpenhet om hans tidligere kundeforhold. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Nå røper regjeringen kunder

Offentliggjør hvem som har kjøpt finansråd av statssekretær Jon Gunnar Pedersen (H) - men fem kunder er fortsatt hemmelige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Finansdepartementet har besluttet å offentliggjorte kundelista til statssekretær Jon Gunnar Pedersens (H) fra tida hos meglerhuset Arctic Securities, som han også var med på å grunnlegge i 2007.

Fem av kundene er imidlertid fremdeles hemmelige, opplyser Finansdepartementet.

Les hele kundelista her.

Løpende habilitetsvurdering Sammen med kundelista har departementet publisert en kort pressemelding.

Der heter det at departementet har foretatt en gjennomgang av Pedersens kundelister og økonomiske interesser, og ikke funnet at det foreligger noen grunn til et generelt saksforbud på enkeltområder.

«Spørsmålet om habilitet vil bli løpende vurdert i forbindelse med saker der det måtte være behov for det. Det vil blant annet kunne dreie seg om saksbehandling knyttet til kunder som Pedersen har hatt i nær fortid og Arctic Securities», heter det i pressemeldingen.

Om hemmeligholdet som fortsatt gjelder fem av kundene som har kjøpt finansråd av Pedersen, skriver departementet:

«Etter verdipapirhandellovens § 3-4 er det taushetsplikt om innsideopplysninger. Det gis derfor innsyn i statssekretær Jon Gunnar Pedersens kundeliste med unntak av fem kundenavn.»

Presses om åpenhet Regjeringen er under press, og er avkrevd åpenhet om kundelistene til flere i regjeringsapparatet fra politiske motstandere, juridiske eksperter og enkelte kommentatorer i pressen.

Mest oppmerksomhet er viet landsbruksminister Sylvi Listhaug (Frp). Hun kom rett fra jobben som PR-rådgiver hos First House.

Etter avtale med sin tidligere arbeidsgiver, er en oversikt over hvilke kunder hun tjente i tida som First House-ansatt overlevert departementsråden i landbruksdepartementet, som skal bistå Listhaug i mulige, fremtidige habilitetsvurderinger.

Departementet har i flere omganger nektet pressen og andre innsyn i listene. Dagens Næringsliv melder imidlertid i dag at statsminister Erna Solberg (H) nå går inn i saken, og har bedt lovavdelingen i Justisdepartementet om en nærmere vurdering av muligheten for å unnta kundelistene fra offentlighet.

Permisjon fra meglerjobben Pedersen er Høyres eneste statssekretær i Finansdepartementet, som ledes av finansminister Siv Jensen (Frp). Frp har tre statssekretærer i dette departementet.

Pedersen har permisjon fra jobben som partner i meglerhuset Arctic Securites, som han også var med på å grunnlegge i 2007. Han regnes som en av de aller glupeste hjernene i den norske finansnæringen og blir hyppig brukt som rådgiver for norske departementer og selskaper.

- Han er en bauta og usannsynlig intelligent, sa Aker-eier Kjell Inge Røkke ifølge Teknisk Ukleblad da han hyret inn Pedersen til å gjennomgå Aker-systemet i 2009, ifølge Aftenposten.

Pedersen har vært engasjert som strategisk og finansiell rådgiver i forbindelse med blant annet børsnoteringen av Telenor, Statoil og Cermaq, ifølge Teknisk Ukeblad.

På starten av 90-tallet var han personlig sekretær for Høyre-statsråd Kristin Clemet da hun var arbeids- og administrasjonsminister i Syse-regjeringen. Deretter fortsatte han som politisk rådgiver i Høyre.

Da Pedersen var med å starte meglerhuset Arctic Securities, som ble startet av Røkkes «hoffmegler» Mads H. Syversen sommeren 2007, avsluttet han alle sine statskontrakter — men avsluttet ikke forholdet til staten helt.

Da Olje- og energidepartementet økte statens eierandel i StatoilHydro til 67 prosent, benyttet de seg av Arctic Securities som finansiell rådgiver, ifølge Teknisk Ukeblad. Totalt var 16 meglerhus inne i bildet da aksjene ble kjøpt, men i hovedsak var det rundt 9 meglerhus som gjennomførte kjøpene. Arctic Securities, med Jon Gunnar Pedersen i spissen, koordinerte hele kjøpsprosessen.

MEGLERGLUPING: Statssekretær Jon Gunnar Pedersen (H) er hentet til finansdepartementet av statsråd Siv Jensen (Frp). Foto: Eivind Yggeseth / Kapital
MEGLERGLUPING: Statssekretær Jon Gunnar Pedersen (H) er hentet til finansdepartementet av statsråd Siv Jensen (Frp). Foto: Eivind Yggeseth / Kapital Vis mer