Nå ruster Putin opp på grensa til Tyrkia. Frykter Russland kan ta hevn

Missilforsvar og krigsskip i posisjon.

DOLKET: Russlands retorikk utad har vært knallhard etter nedskytingen, og president Vladimir Putin har selv omtalt det om «å bli dolket i ryggen». Onsdag tilføyde statsminister Dmitrij Medvedev at dette «er en handling som ikke kan forsvares». Nå ruster han opp forsvaret ved den syrisk-tyrkiske grensa. Alle foto: NTB Scanpix
DOLKET: Russlands retorikk utad har vært knallhard etter nedskytingen, og president Vladimir Putin har selv omtalt det om «å bli dolket i ryggen». Onsdag tilføyde statsminister Dmitrij Medvedev at dette «er en handling som ikke kan forsvares». Nå ruster han opp forsvaret ved den syrisk-tyrkiske grensa. Alle foto: NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at det russiske su-24-jagerflyet ble skutt ned tirsdag morgen, har de diplomatiske kanalene mellom Tyrkia og Russland gått varme.

Russlands retorikk utad har vært knallhard, og president Vladimir Putin har selv omtalt det om «å bli dolket i ryggen». Onsdag tilføyde statsminister Dmitrij Medvedev at dette «er en handling som ikke kan forsvares».

Nå ruster stormakten opp det militære arsenalet ved den syrisk-tyrkiske grensa, og selv om ikke mange tror på krig mellom Russland og Nato, er det de som frykter at Putin kan velge å skyte ned et tyrkisk fly dersom muligheten skulle by seg.

- Kan hevde rett Özgür Ünlühisarcikli er direktør for German Marshall Funds Ankara-kontor, en amerikanskbasert tenketank som arbeider for å styrke båndene mellom Europa og USA. Han sier ifølge nyhetsbyrået AP at det er fullt mulig at Russland nå skyter ned et tyrkisk jagerfly.

- Tyrkiske fly opererer i syrisk luftrom daglig - enten for å samle etterretning, eller for anti-IS-operasjoner. På samme måten som Tyrkia hevder retten til å forsvare sitt luftrom, kan Russland hevde retten til å forsvare luftrommet til en av sine allierte, sier han.

Julie Wilhemsen er Russland-ekspert og forsker ved NUPI. Onsdag sa hun til Dagbladet at det blir interessant å se hvem Russland velger å gi skylda for nedskytingen.

- Tyrkia er en del av Nato. Det kan godt være at Russland velger å gi hele Nato skylda for å ha skutt det russiske flyet, sa hun.

Missilforsvar og krigsskip Russland har allerede i lengre tid hatt et betydelig militært nærvær i Syria, men onsdag gjorde de det klart at de akter å forsterke dette ytterligerge. Spesielt på grensa mot Tyrkia.

AP skriver at Russland nå vil utplassere langdistansemissiler som er i stand til å skyte ned fly på 400 kilometers avstand ved Hemeimeem-basen. Basen ligger bare fem mil fra den tyrkiske grensa.

I tillegg flytter de missilkrysseren Moskva nærmere kysten for å beskytter russiske jagerfly som opererer i Syria.

- Skipet vil være klart til å ødelegge alle luftmål som utgjør en trussel for våre fly, kunngjorde den russiske forsvarsministeren Sergej Shoigu på et stabsmøte onsdag.

Han gjorde det også klart at alle militære bånd mellom Russland og Tyrkia nå er brutt, og at alle russiske bombefly fra nå av vil bli eskortert av jagerfly.

Anrop? Nøyaktig hva som foregikk i minuttene forut for nedskytingen er foreløpig uklart. Tyrkia hevder de forsøkte å gi anrop til det russiske jagerflyet ti ganger i løpet av fem minutter før det ble skutt ned.

De har også offentliggjort en lydlogg som bevis på at advarselene ble gitt.

Russland på sin side er sterkt uenige. Allerede tirsdag sa forsvarsdepartementet at det ikke ble gitt noen advarsler.

Det samme hevder den ene piloten som overlevde krasjen. Den andre piloten mistet livet da han ble angrepet av en syrisk opprørsgruppe som opererer i området.

En annen russisk soldat mistet livet da et helikopter som deltok i redningsaksjonen ble skutt ned.

Grensedisputt Et annet punkt som bestrides er hvorvidt flyet faktisk entret syrisk luftrom. Tirsdag publiserte tyrkiske militære myndigheter et bilde av det som skal være su24-flyets siste bevegelser.

Ifølge forsvaret er dette beviset på at flyet krysset den tyrkiske grensa helt sør i landet - i Hatay-provinsen.

Putin på sin side gjorde det klart at flyet aldri entret tyrkisk luftrom, og sa at flyet ble skutt ned fire kilometer fra grensa.

Nato-støtte Tirsdag ble det holdt krisemøte i Nato for å diskutere situasjonen i Syria, og generalsekretær Jens Stoltenberg understreket viktigheten av videre samtaler.

Han sa også at Nato støtter Tyrkias versjon av hva som skjedde, basert på informasjon fra Natos samarbeidsland.

- Jeg har tidligere uttrykt bekymring over Russlands militære nærvær langs NATOs grenser. Vi står i solidaritet med Tyrkia. sa Stoltenberg.