Nå ruster Putin opp på grensa til Tyrkia. Frykter Russland kan ta hevn

Missilforsvar og krigsskip i posisjon.

DOLKET: Russlands retorikk utad har vært knallhard etter nedskytingen, og president Vladimir Putin har selv omtalt det om «å bli dolket i ryggen». Onsdag tilføyde statsminister Dmitrij Medvedev at dette «er en handling som ikke kan forsvares». Nå ruster han opp forsvaret ved den syrisk-tyrkiske grensa. Alle foto: NTB Scanpix
DOLKET: Russlands retorikk utad har vært knallhard etter nedskytingen, og president Vladimir Putin har selv omtalt det om «å bli dolket i ryggen». Onsdag tilføyde statsminister Dmitrij Medvedev at dette «er en handling som ikke kan forsvares». Nå ruster han opp forsvaret ved den syrisk-tyrkiske grensa. Alle foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter at det russiske su-24-jagerflyet ble skutt ned tirsdag morgen, har de diplomatiske kanalene mellom Tyrkia og Russland gått varme.

Russlands retorikk utad har vært knallhard, og president Vladimir Putin har selv omtalt det om «å bli dolket i ryggen». Onsdag tilføyde statsminister Dmitrij Medvedev at dette «er en handling som ikke kan forsvares».Nå ruster stormakten opp det militære arsenalet ved den syrisk-tyrkiske grensa, og selv om ikke mange tror på krig mellom Russland og Nato, er det de som frykter at Putin kan velge å skyte ned et tyrkisk fly dersom muligheten skulle by seg.

- Kan hevde rett Özgür Ünlühisarcikli er direktør for German Marshall Funds Ankara-kontor, en amerikanskbasert tenketank som arbeider for å styrke båndene mellom Europa og USA. Han sier ifølge nyhetsbyrået AP at det er fullt mulig at Russland nå skyter ned et tyrkisk jagerfly.

- Tyrkiske fly opererer i syrisk luftrom daglig - enten for å samle etterretning, eller for anti-IS-operasjoner. På samme måten som Tyrkia hevder retten til å forsvare sitt luftrom, kan Russland hevde retten til å forsvare luftrommet til en av sine allierte, sier han.Julie Wilhemsen er Russland-ekspert og forsker ved NUPI. Onsdag sa hun til Dagbladet at det blir interessant å se hvem Russland velger å gi skylda for nedskytingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer