TØMMER ØYA: I dag startet politiet oppryddingsarbeidet på Utøya. Ofrenes personlige eiendeler ble puttet i store sekker og fraktet til land.  Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.
TØMMER ØYA: I dag startet politiet oppryddingsarbeidet på Utøya. Ofrenes personlige eiendeler ble puttet i store sekker og fraktet til land. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.Vis mer

Nå ryddes Utøya for personlige eiendeler

- Det var over 500 deltakere, og ingen av dem fikk med seg eiendelene sine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UTØYA (Dagbladet): Politiet påbegynte i dag det omfattende oppryddingsarbeidet ved Utøya. Det er forventet at arbeidet vil pågå fram til fredag.  

- Det var over 500 deltakere, og ingen av dem fikk med seg eiendelene sine, sier innsatsleder Ole Nerby ved Nordre Buskerud politidistrikt til Dagbladet. 

Bevis Gjenstandene som ble lesset av fra MS Thorbjørn i formiddag var i all hovedsak soveposer, dyner og telt.  

- Noe skal kastes, og noe skal leveres tilbake til pårørende. Alt som er mulig å levere tilbake, blir levert tilbake, sier Nerby.

Politiadvokat i Oslo, Pål-Fredrik Hjort Kraby sier til NRK at alt elektronisk utstyr som samles inn fra øya i utgangspunktet regnes som bevis, blant annet fordi politiet tror at ungdommene på øya kan ha mobilbilder eller video som dokumenterer gjerningmannens bevegelser på øya.

Frivillige Norsk Folkehjelp bisto i dag opptil 50 politifolk i oppryddingen. Mens politiet og Kripos leter etter elektronisk utstyr som kan inneholde informasjon om Ander Behring Breiviks bevegelser, skal Norsk Folkehjelp rydde sanitetsleiren og hente utstyr.

OMFATTENDE ARBEID: De etterlattes eiendeler føres i land av politiet og legges i en kontainer. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.
OMFATTENDE ARBEID: De etterlattes eiendeler føres i land av politiet og legges i en kontainer. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet. Vis mer

Sanitetskonsulent Ronny Frantzen var en av de første frivillige på plass på landsiden under massakren. Under og etter massakren kjørte han skadde og sårede fra øya i ambulanse til sykehus i regionen.

- Jeg reiser tilbake med blandede følelser, helt klart. Det blir skremmende å komme ut på øya og se teltleiren der de grusomme handlingene ble begått. Samtidig føles det godt at jeg får bidra med det lille jeg kan gjøre. Jeg tror det er uendelig mange som føler seg hjelpeløse fordi de ønsker, men ikke har muligheten til å bidra med noe, sa Frantzen til NTB før arbeidet på øya startet.

SØRGENDE: Sørgende kaster roser på vannet ved minnesmerket på brygga på Utvika Campingplass, bare få hundre meter unna Utøya. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet
SØRGENDE: Sørgende kaster roser på vannet ved minnesmerket på brygga på Utvika Campingplass, bare få hundre meter unna Utøya. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet Vis mer