Nå rykker de fram

Amerikanske og britiske styrker rykker fram mot Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den demilitariserte sonen på grensa mellom Kuwait og Irak er siste etappe før invasjonen av Irak. FN har trukket seg ut av den demilitariserte sonen, og klokka 1230 i ettermiddag norsk tid meldte kuwaitiske kilder at britene og amerikanerne er på vei inn.

Dermed kan angrepet på Irak i praksis være startet.

Ifølge en reportasje i den iranske statsradioen sprenger nå amerikanske styrker jordvoller og militære anlegg i nærheten av den irakiske byen Basra.

Militæranalytikere har antatt at det vil innledes med krigshistoriens mest omfattende luftangrep, umiddelbart fulgt av bakkestyrker fra sør og nord.

En styrke på 130 000 soldater inntok angrepsformasjon i Kuwait i går. Fremst i formasjonen kommer et stort antall Abrams stridsvogner og ingeniørstyrker med bulldosere og annet tungt utstyr.

De skal legge bruer og klargjøre veien for den massive framrykningen mot Bagdad, som ligger 450 kilometer nord for den irakiske grensa mot Kuwait.

Før fristen?

Krigen kan starte før president Bushs frist går ut imorgen natt, tror BBC.

Talsmenn for Det hvite hus vil ikke svare på om fristen som går ut klokka 02 natt til imorgen, fortsatt gjelder. Etter at myndighetene i Irak katagorisk har avvist alle USAs krav, er det ikke sikkert at amerikanerne føler seg bundet av tidsfristen.

De allierte styrkene gikk inn i den demilitariserte sonen i dag omkring 9 i formiddag, sier en kuwaitisk sikkerhetskilde som arbeider i Umm Qasr-området i den østlige del av sonen.

- Amerikanske konvoier kjører fortsatt mot Umm Qasr, opplyser kilden ifølge Reuters.

Den demilitariserte sonen (DMZ) går omkring 5 kilometer inn i Kuwait og 9,5 kilometer inn i Irak. Den ble opprettet av FN etter Golfkrigen i 91.

Det er ikke brakt på det rene hvor langt inne i sonen troppene nå befinner seg. FN-observatører trakk seg ut av den demilitariserte sonen mandag. Mindre grupper ingeniørstyrker var inne i sonen i forrige uke for å åpne huller i elektriske gjerder.

Kjemisk motstand?

USAs øverste general i Kuwait advarer Irak mot å besvare invasjonen med kjemiske våpen.

- Den irakiske leder eller offiser som tar i bruk kjemiske våpen gjør et svært dårlig valg, sier general David McKiernan, som leder invasjonsstyrken.

De britiske og amerikanske styrkene har de siste ukene trent intenst på mottrekk mot kjemiske og biologiske våpen.

McKiernan sier et slikt angrep vil få et "dramatisk svar", uten å gå næremere inn på hva det innebærer.

Sandstorm

Forholdene i ørkenen er vanskelige både for angripere og forsvarere.

Temperaturen på dagtid ligger på rundt 40 grader, og sandstormene som raser akkurat nå, skaper store vansker.

Sand har redusert sikten til omkring null og sjåfører må bruke posisjoneringssatelliter for å navigere til og med på korte distanser over kjent territorium. Ifølge meteorologene vil den kraftig nordavinden som førte til sandstormen, løye i løpet av dagen, og det vil være god sikt torsdag.

Sandstormer kan spille en viktig rolle for tidspunktet for en krig mot Irak. Slike sandstormer i ørkenen reduserer sikten og kan ødelegge følsomt utstyr, men gir også god dekning mot fienden.

Militærstrategenes frykt er at en krig må utsettes så lenge at sommerheten gjør det vanskeligere å krige i ørkenen. Trykk Oppdater/Reload for å lese siste versjon.

FLYTTER SEG: Kuwaitiske kilder sier at amerikanske styrker har gått inn i den demilitariserte sonen mellom Kuwait og Irak. Her er amerkanske styrker i trening i Kuwait.
ANGREPET: Slik rykker de fram <a href=http://www.dagbladet.no/download/Angrepsscenario.jpg>Klikk her for å se grafikken i full størrelse!</a>
VANSKELIG: Varme og sandstormer gjør forholdene vanskelig for angriperne. Men også for irakerne, som mangler avanserte våpensystemer.