FOLKEKONGRESSEN: Den nasjonale folkekongressen er Kinas parlament og eneste lovgivende hus i Kina og har nesten 3000 medlemmer. 90 av disse er på lista over Kinas 1000 rikeste. Foto: EPA / DIEGO AZUBEL
FOLKEKONGRESSEN: Den nasjonale folkekongressen er Kinas parlament og eneste lovgivende hus i Kina og har nesten 3000 medlemmer. 90 av disse er på lista over Kinas 1000 rikeste. Foto: EPA / DIEGO AZUBELVis mer

Nå samler folkekongressen seg til milliardærfesten

90 personer er på Kinas rikingliste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I folkekongressen i Kina er det 90 personer som er på lista over Kinas 1000 rikeste. Dette får vanlige folk til å tro at medlemmene av kongressen ikke kan beskytte de svakes rettigheter.

Den nasjonale folkekongressen er Kinas parlament og eneste lovgivende hus i Kina og har nesten 3000 medlemmer. Medlemskap avgjøres nesten utelukkende av Kinas kommunistiske parti.

I disse dager skal kongressen møtes, noe de gjør én gang i året.

- Den nasjonale folkekongressen har en mengde rike forretningsfolk som har kunnskap og midler til å utforme lover, og det er et privilegium resten av samfunnet ikke har. Vanlige folk tror ikke de kan beskytte de svakes rettigheter, sier Yang Fengchun, professor ved universitetet i Peking til Bloomberg.

Milliardærfest Tidligere presidentkandidat i USA, Mitt Romney, ble kritisert i valgkampen for at hans store formue ville gjøre det vanskelig for ham å relatere seg til vanlige folk. Men sammenliknet med medlemmene i folkekongressen er Romney ei «fattiglus».

Av de nesten 3000 medlemmene har 90 personer en formue på minst 1,6 milliarder kroner. I fjor var det 75 personer på rikinglista.

Kinas rikeste I kongressen sitter Kinas rikeste mann, Zong Qinghou. Han er god for 97 milliarder kroner. Han har tidligere uttalt at han er imot eiendomsskatt som kan bringe ekstra inntekter til lokale myndigheter.

Zong skal ha kommet med ti forslag til folkekongressen i år om tiltak for å gjøre økonomien til husholdninger med lav inntekt mer overkommelig. Også skattelette til bedrifter og vanlige folk, ifølge en e-post fra hans selskap.

På spørsmål om han synes det var for mange milliardærer i den lovgivende forsamlingen, svarte Zong:

- Kinas økonomi vil fortsette å utvikle seg raskt, så vil det bli flere rike mennesker.

De økonomiske forskjellene i Kina er enorme, selv om flere hundre millioner er løftet ut av fattigdom i løpet at det siste tiåret. 13 prosent av befolkningen lever ifølge FNs utviklingsprogram på rundt åtte kroner dagen. Den gjennomsnittlige disponible inntekten i urbane områder er bare litt over 20 000 kroner i året.