Nå satser mafiaen på miljøet

Slik truer den italienske mafiaen Europa.

VAR PÅ RØMMEN: Domenico Raccuglia var på rømmen i mer enn 15 år før han ble pågrepet i Palermo 15. november 2009. Raccuglia var blant mennene som kunne blitt toppbossen i Cosa Nostra, men pågripelsen var med på forhindre det. Mannen soner en livstidsdom i fengsel for drap. Foto: REUTERS / Giuseppe Piazza / NTB scanpix
VAR PÅ RØMMEN: Domenico Raccuglia var på rømmen i mer enn 15 år før han ble pågrepet i Palermo 15. november 2009. Raccuglia var blant mennene som kunne blitt toppbossen i Cosa Nostra, men pågripelsen var med på forhindre det. Mannen soner en livstidsdom i fengsel for drap. Foto: REUTERS / Giuseppe Piazza / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): EUs eget etterretningsorgan Europol kom i dag med en trusselvurdering av den italienske mafiaen.

I to år har etterforskere i hovedsak fulgt de største mafiafamiliene i Italia, Cosa Nostra, Camorra og Ndrangheta, men også de mindre klanene, og sett på hvilken trussel de utgjør mot Europa og EU.

Europol-rapporten slår fast at mens mange EU-land sin økonomi er nede i en bølgedal, går mafiaøkonomien strålende.

Produserer med tap Europol mener de kriminelle forverrer situasjonen. Blant de viktigste og mest tradisjonelle aktivitetene til disse gruppene er hvitvasking og storstilt narkotikatrafikk, samt korrupsjon, forfalskning og handel med søppel og giftig avfall.

Disse aktivitetene er spesielt farlige fordi de undergraver den legitime økonomien, mener rapporten. I økonomisk vanskelige tider er det lett for de organiserte kriminelle gruppene å infiltrere økonomien og gi dyre, avhengighetsskapende lån til virksomheter som sliter.

Ingen legitim bedrift klarer å konkurrere med kriminelle bedrifter som kan produsere varer og tjenester med tapt fortjeneste fordi det er en del av deres langsiktige strategi for å ta over hele markedet. Dette er med på å true hele den europeiske økonomien, mener Europol.

- Den italienske mafiaen er blant de mest truende i Europa og for å nedkjempe dem må vi ha en samlet europeisk innsats. Vi som håndhever lov og orden må bli bedre på å samarbeide for å møte disse farlige kriminelle gruppene, sier direktør Rob Wainwright i Europol i en pressemelding tilknyttet rapporten.

Usynlige i utlandet Italiensk mafia er kjent for å være ekstremt territorielle i hjemlandet. Cosa Nostra styrer øya Sicilia, mens Ndrangheta har tilhold på fastlandet i Calabria. Camorra forbindes mest med byen Napoli.

I VINDEN: Ifølge Europol har italiensk politi vist interesse for det miljøvennlige energimarkedet den siste tida. Foto: PEDRO ARMESTRE/ Afp
I VINDEN: Ifølge Europol har italiensk politi vist interesse for det miljøvennlige energimarkedet den siste tida. Foto: PEDRO ARMESTRE/ Afp Vis mer

Organisasjonene holder bedrifter i sjakk ved å love dem «beskyttelse» mot en regelmessig sum av inntektene og de kan enkelt manipulere lokale valg. Dermed får de innpass i de lokale styringsorganene, samt lokale midler.

I utlandet ser Europol en helt annen trend. Mens de tviholder på sine områder gjennom hjemme, er strategien i utlandet å holde en veldig lav profil i offentligheten.

Satser grønt Europol ser også kriminelle nettverk i endring. Fra de tradisjonelle kriminelle aktivitetene, fornyer også mafiaen seg. Europol peker i sin rapport på de siste mafiatrendene:

• Utnytte dårlig økonomi hos andre. Infiltrasjon av den legitime økonomien. Gjennom sofistikert hvitvasking og gjennom forsiktige investeringer i en sektor, og gjerne med tap, kan de på lang sikt skape et kvasi-monopol, der mafiaen i realiteten tar over for det frie markedet.

• Italiensk mafia skal, ifølge Europol, ha vist en spesiell interesse for det «alternative eller grønne» energimarkedet, som for eksempel investeringer i vindkraftparker. Å investere «grønt» innenfor EU gir generøse tillatelser og skattefordeler, men bortsett fra og effektivt utnytte miljøvennlige insentiver for deres egen økonomiske gevinst, får de også en ypperlig arena for å hvitvaske utbyttet fra kriminelle handlinger via lovlig virksomhet.

• Mafiaen er også kommet på nett, melder Europol. Etterretningsorganet viser ikke til hva slags kriminell aktivitet organiserte kriminelle grupperinger fra Italia bedriver, men mafiaen har tradisjonelt vært forgangskriminelle når det kommer til nye markeder å være kriminelle på, melder Europol.

Kriminaliseres Europol råder EU til å pritoritere kampen mot mafiaen og få medlemslandene til å gjøre det same.

- Familiene og klanene som utgjør den største trusselen mot EU må identifiseres, prioriteres og metodisk tas. Etterretningsledet politiarbeid kombinert med nasjonal innsatser på tvers av landegrensene må til for å knekke miljøene, heter det i rapporten.

KLASSISK MAFIA: Pengeforfalskning. Foto: Europol
KLASSISK MAFIA: Pengeforfalskning. Foto: Europol Vis mer

De mener blant annet også at det å være medlem av en organisert kriminell organisasjon i seg selv er en kriminell handling.