(Dagbladet): Dagbladet kan avsløre at heller ikke det store støttefartøyet KNM «Horten» har britisk flagg eller skipsregistrering, slik norske myndigheter og daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre forutsatte da de lot Forsvaret selge det tidligere krigskipet til et privat britisk sikkerhetsselskap.
Britisk registrering var et absolutt krav fra Utenriksdepartementet for å tillate salget. Britisk flagg skulle være en forsikring om at skipet ikke ville bli bevæpnet eller brukt militært i konfliktområder, og at selskapet ville følge europeisk- og internasjonal lov. Det skulle også sikre at et eventuelt videresalg ville omfattes av streng britisk eksportkontroll.
Fullførte aldri registrering Nå er skipet uregistrert og flaggløst, og kan etter det Dagbladet kjenner til være på vei til Vest-Afrika for å støtte piratjakt og sikkerhetsoperasjoner utført av private sikkerhetsselskaper og leiesoldater.
- Skipet ble midlertidig registrert i det britiske skipsregisteret som lystfartøy i januar 2014, men registreringen ble aldri fullført, opplyser Mike Douglas fra det britiske Maritime & Coastguard Agency (MCA) til Dagbladet.
Derfor ble registreringen rutinemessig slettet etter tre måneder. Det ga imidlertid selskapet tid til å overta det tidligere norske krigsskipet i slutten av februar, og seile det ut av norsk farvann til Ramsgate i Kent, før registreringen ble slettet i mars.
- Skipet er ikke lenger registrert i det britiske skipsregisteret, fastslår Douglas.
Bryter avtalene Det britiske sikkerhetsselskapet har dermed gjort det samme med KNM «Horten» som de gjorde med seks tidligere missiltorpedobåter de kjøpte av Forsvaret, og overtok i 2013.
Disse ble såkalt demilitarisert og overlevert i 2013 under forutsetning av at de skulle registreres i Storbritannia under britisk flagg og utføre sivile oppgaver med europeisk mannskap. Dagbladet har kunnet avsløre at alle disse vilkårene er brutt. I dag opereres skipene uten flagg eller registrering av en tidligere opprørsleder i Nigeria, som driver piratjakt og skatteinnkreving i et av verdens mest korrupte og lovløse land.
Verken Forsvaret eller Utenriksdepartementet utførte noen form for bagrunnssjekk av kjøperen, som Dagbladet har sporet til en postkasse på en campingplass i Surrey utenfor London. Enkle søk på internett hadde avdekket at det britiske sikkerhetsselskapet har sterke bånd til Nigeria og kjente leiesoldater og private sikkerhetsaktører.
Tror fortsatt på britisk hjelp På bakgrunn av Dagbladets avsløringer har Utenriksdepartementet kontaktet britiske myndigheter i håp om å holde tilbake KNM «Horten».
UD tror ikke dette arbeidet nå vil hindres av at skipet verken har britisk registrering eller flagg.

- Fartøyet er solgt til et britisk selskap, det befinner seg i Storbritannia og er dermed underlagt britisk eksportkontroll. Det betyr at fartøyets eier må søke britiske myndigheter om tillatelse for å kunne føre det ut av landet, sier Eskil Grendahl Sivertsen i UD til Dagbladet.
- Det hindret ikke selskapet i å videreformidle de andre skipene til en beryktet ekspirat i Nigeria?
- De opplysningene som er kommet frem i denne saken gir grunn til å undersøke om bruken av de sivile fartøyene er i tråd med forutsetningene for salget. Sammen med britiske myndigheter undersøker vi nå om kjøper har brutt norsk eller britisk eksportkontrollregelverk, med de konsekvensene det kan få for fartøyets videre virksomhet, svarer han.
• Har du tips til denne saken, send mail eller ring 24000000!
Nigeria-båtene
• Utenriksdepartementets strenge regelverk sier at Norge ikke kan eksportere eller selge materiell eller tjenester til private aktører som kan komme til å bevæpne dem og tilby sikkerhetstjenester i konfliktområder.
• Nå inngår seks av fartøyene i en privatdrevet marinestyrke eid av en tidligere opprørsleder i MEND-geriljaen i Nigeria som skal jakte pirater og drive inn skatter for et av verdens mest lovløse og korrupte land.
• Verken Forsvaret eller Utenriksdepartementet sjekket bakgrunnen til kjøperen, som oppga at de skulle bruke de norske krigsskipene til å bekjempe tjuvfiske i Vest-Afrika.
LES OGSÅ:
• Norske krigsskip havnet i Nigeria
• Beryktet eks-pirat bruker norske krigsskip (pluss)
• Reagerer på at norske krigsskip havnet hos nigeriansk krigsherre
• Smeller det igjen, er det ikke godt å si hvilken side disse båtene havner på
• Støre legger ansvare på britiske myndigheter
• Ber britene holde tilbake KNM «Horten»
• Forsvaret hevder skipene har britiske flagg. Men de ble aldri registrert
• VIDEODOKUMENTAR: Slik havnet krigsskipene i Nigeria
KNM «HORTEN»
• I tjeneste fra 1978 til 2008. Fylte en rekke roller i den norske marinen.
• Ble overtatt av det britiske sikkerhetsselskapet CAS Global i februar i år.
Deplasement: 2 535 tonn (fullt lastet)
Lengde: 87,4 m
Bredde: 13 m
Dypgang: 4,86 m
Framdrift: 2 × Wichmann 7AX dieselmotorer á 4 200 HK
Hastighet: 16,5 knop
Mannskap: 86