Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå selger forskeren som sa at svarte er mindre intelligente enn hvite nobelprisen sin

- Jeg ble en ikke-person. Ingen ønsker å vedkjenne seg at jeg eksisterer.

SKANDALISERT: Tidligere nobelprisvinner i medisin, James Dewey Watson, skapte store bølger da han i 2007 antydet at svarte er mindre intelligente enn hvite. Nå selger han nobelprisen sin. Foto: U.S National Library of Medicine
SKANDALISERT: Tidligere nobelprisvinner i medisin, James Dewey Watson, skapte store bølger da han i 2007 antydet at svarte er mindre intelligente enn hvite. Nå selger han nobelprisen sin. Foto: U.S National Library of Medicine Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 1962 delte amerikanske James Dewey Watson (86) nobelprisen i medisin med britiske Maurice Wilkins og Francis Crick for sine oppdagelser om strukturene i DNA.

Likevel er det ikke nobelprisen folk flest husker doktor Watson for.

I 2007 satte han sinnene i kok da han i et intervju med Sunday Times antydet at mennesker av afrikansk opprinnelse gjennom arv er mindre intelligente enn hvite, skriver Daily Mail.

- Ble ikke-person - Alle våre sosiale normer er basert på det faktum at deres intelligens er den samme som vår, mens alle tester viser at det ikke er slik, uttalte Watson.

Videre sa han at han skulle likt å se at alle var likeverdige, men la til:

- Folk som må forholde seg til svarte ansatte vet at dette ikke er sant.

Den 86 år gamle amerikaneren sier han ble en ikke-person etter sitt kontroversielle utsagn.

- Ingen ønsker å vedkjenne seg at jeg eksisterer, sier James Watson til Financial Times (krever innlogging).

Nå selger han nobelprisen sin i et forsøk på å «komme tilbake til det offentlige liv».

27 mill. Når prisen går under hammeren på Christie's i New York i neste uke, blir det første gang medaljen blir auksjonert bort av en prismottaker som fremdeles er i live.

Eksperter venter at nobelprisen kan bli solgt for så mye som 2,5 millioner pund eller drøyt 27 millioner kroner.

Prisvinneren sier han ble sparket fra en rekke styreoppdrag i ulike bedrifter etter rasekommentaren, og han har ikke holdt noen offentlige foredrag siden skandaleartikkelen i 2007.

Watson sier han vil bruke pengene etter salget av nobelprisen for å spe på lønna som nå bare kommer fra akademiske institusjoner.

Videre sier han at han vil gi penger til institusjoner som har støttet ham, og han ønsker å kjøpe kunst.

- Beklager Watson vedgår nå at rasekommentaren var «idiotisk» og han insisterer på at han ikke er rasist «på en konvensjonell måte».

- Jeg beklager...journalisten skrev at jeg bekymret meg for mennesker i Afrika på grunn av deres lave IQ, og det er ikke meningen at man skal si sånt, sier James Watson.

Auksjonarius Francis Wahlgren sier til Finacial Times at han ikke venter at doktor Watsons tidligere bemerkninger vil påvirke salgbarheten av nobelprisen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling