Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå sender KrF og Venstre brev med krav til Solberg Listhaug. Ap og SV ikke med.

Vil ha nye svar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi er bekymret for om regjeringens praksis ivaretar rettssikkerheten til de menneskene som nå returneres til Russland, skriver Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide i et brev til statsminister Erna Solberg og innvandringsminister Sylvi Listhaug.

De ber om at regjeringen forsikrer om at retur av asylsøkere til Russland gjennomføres i tråd med Stortingets vedtak og internasjonale konvensjoner, og ber om at følgende hensyntas:

• Før retur av asylsøkere med flerreisevisum gjennomføres, vurderes det om asylsøkeren også ved visumets utløp vil ha en effektiv beskyttelse mot behandling i strid med EMK artikkel 3.

• Før gjennomføring av retur, må utlendingsmyndighetene forsikre seg om at forholdene ved ankomststedet i Russland er forsvarlige. Særlige hensyn må tas ved retur av barn.

• Instruksen til UNE av 24. november 2015 trekkes tilbake. Denne instruksen må bare gjelde for UDI. UNE må sikres mulighet for en uavhengig vurdering av om det er trygt å returnere til Russland.

• Asylsøkernes rettssikkerhet styrkes. UDI må overta oppgaven med å underrette om vedtaket, fortelle om retten til å begjære utsatt iverksetting, retten til å klage på vedtaket og i tillegg til retten til fritt rettsråd. Søker må underrettes om vedtaket straks det er fattet, og få rett til advokatbistand.

Visste om konsekvens - Har ikke lovendringene dere gikk med på i november lagt til rette for regjeringens praksis?

- Vi visste at konsekvensene kunne bli det vi ser nå, men det lå til grunn for endringene at regjeringen skulle følge våre internasjonale forpliktelser. Og hadde de gjort det, så hadde det ikke vært noe problem i dag. Listhaug kan ikke gi en garanti for at det er trygt for de som sendes ut, men gir inntrykk av at vi må regne med noe svinn. Det er et uheldig signal fra en statsråd, sier Knut Arild Hareide til Dagbladet.

- Ville dere stemt ja til den samme lovendringen i dag?

- Ja.

- Riktig og viktig - Vi ønsker å gjennopprette UNE som rettsinstans, og få på plass en inviduell vurdering av asylsøknadene, sier Trine Skei Grande.

- Ville ikke det vært enklere hvis dere ikke hadde godtatt lovendring?

- Jo, lovendringen gjorde at vi gikk ned fra 1000 asylsøkere i uka, til null. Derfor var lovendringa riktig og viktig. Det som var feil med lovendringa var at UNE ble avviklet som ankeinstans og det svekket rettssikkerheten. Det var feil nå, og det er feil nå.

Ville ha med Ap Enigheten mellom partiene kom etter hektisk møtevirksomhet på Stortinget mellom Ap, KrF og Venstre, for å finne en formulering som alle partiene kunne stille seg bak. Ap valgte til slutt å ikke bli med på brevet, fordi de først vil lese svarene på spørsmål de allerede har sendt til Listhaug.

- Vi gjorde alt vi kunne for å få Ap til å bli med på dette brevet, sier Skei Grande til Dagbladet.

- Allerede for et par dager siden sendte vi et brev til Listhaug med fire spørsmål. Vi ønsker å avvente de svarene får vi sender et nytt brev, og spurte derfor KrF og Venstre om de kunne tenke seg å vente til uka. Men det ville de altså ikke, sier Helga Pedersen til Dagbladet.

I brevet fra Ap ber de blant annet Listhaug redegjøre for hvilke fakta og vurderinger fra ulike deler av embedsverket som ligger til grunn for at hun kan si at Russland er et trygt tredjeland, og at regjeringens instruks og praksis er i tråd med folkeretten.

Brevet fra KrF og Venstre kommer i kjølvannet av en invitasjon fra SV og partileder Audun Lysbakken om å bli med på et brev med krav til Listhaug om å stoppe utsendelsen av asylsøkere til Russland.

Sa nei KrF ga tidligere i dag uttrykk for at de - i likhet med Ap og Venstre - ikke kommer til å skrive under brevet på som SV-leder Audun Lysbakken i dag planla å sende ut til regjeringen og innvandringsminister Sylvi Listhaug.

SVs tekst, som han inviterte de andre parlamentariske lederne til å skrive under på, lød som følger:

«Til Statsminister Erna Solberg
Kopi til Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug

På vegne av de partier som her underskriver, ber vi norske myndigheter å stoppe uttransporteringen av asylsøkere som har kommet over Storskog som er uten varig opphold i Russland og at de får realitetsbehandlet asylsøknadene i Norge. Vi vil sammen fremme et forslag med dette innhold tirsdag 2. februar, men anmoder regjeringen om iverksetting allerede fra i dag.»

Årsaken til at KrF sa nei til SVs forslag, er etter det Dagbladet forstår også at partiet har sendt inn sine egne spørsmål til Listhaug, og vil avvente svar på det.

- I tillegg er rapporten som er kommet fra UNHCR bare en foreløpig rapport. Vi vil vente på den endelige rapporten, sa innvandringspolitisk talsperson i KrF, Geir Toskedal, til Dagbladet fredag morgen.

Sentrale spørsmål Spørsmålene KrF har sendt til Listhaug, er blant annet følgende:

• Hvilke typer oppholdsgrunnlag har de som til nå er sendt tilbake til Russland over Storskog, og hvor lenge har de oppholdt seg i Russland før de ankom Norge?

• Har regjeringen vært i kontakt med russiske myndigheter for å forsikre seg om at de ikke sender asylsøkere tilbake til Syria eller andre land som medfører at disse har krav på beskyttelse?

• På hvilket grunnlag har regjeringen konkludert med at Russland er et trygt tredjeland. Er det kun ratifiseringen av ulike konvensjoner som har vært del av vurderingen, eller har man også sett nærmere på russiske myndigheters praktisering av konvensjonene?

UTEN SV OG AP: Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande sendte i dag et brev til Erna Solberg og Sylvi Listhaug med nye spørsmål. Foto: Peder Ottosen / Dagbladet
UTEN SV OG AP: Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande sendte i dag et brev til Erna Solberg og Sylvi Listhaug med nye spørsmål. Foto: Peder Ottosen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!