PÅ VEI: The Towed Pinger Locator lastes her om bord flyet som frakter den fra USA til Australia. Foto: Den amerikanske marinen
PÅ VEI: The Towed Pinger Locator lastes her om bord flyet som frakter den fra USA til Australia. Foto: Den amerikanske marinenVis mer

Nå sender USA denne «svart boks-finneren» til Australia

Kan gi svaret på flymysteriet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ferdskriveren, ofte omtalt som «den svarte boksen», kan gi svaret på hva som skjedde med Malaysia Airlines-flyet MH370. Hvis den finnes igjen.

Samtidig som kinesiske myndigheter rapporterer om nye mulige vrakrester fra flyet i Indiahavet, har amerikanerne sendt det de kaller The Towed Pinger Locator (TPL-25), for å kunne bidra i søket etter ferdskriveren.

- Vi ønsker å ha utstyr og trent personell tilgjengelig for å kunne bidra så raskt som mulig, sier Chris Budde, kommandør i marinen.

Taues Den amerikanske marinen melder at spesialverktøyet skal settes inn i søket, hvis det blir bekreftet at noen av vrakrestene som er observert viser seg å stamme fra flyet. De mener søkeutstyret vil gi «en betydelig fordel».

- TPL-25 kan finne ferdskrivere ned til 6000 meters dyp, oppgir marinen.

I søket vil den taues etter et fartøy i lav hastighet. Den er utstyrt med hypersensitivt utstyr som «hører» etter «pingene» som sendes fra ferdskriveren. 

Hastighet, kurs og høyde Ferdskriveren er vann-, støt- og brannsikker, og lagrer all informasjon om hastighet, kurs og høyde.

Kjetil Jikiun, tidligere pilot i  Malaysia Airline, har tidligere sagt til NTB at ferdskriveren kan gi svar på hva som skjedde med flyet fra Malaysia Airlines.

- Den tåler mye, og i tillegg er ikke havområdet der veldig dypt, så det er overveiende sannsynlig å kunne finne ut av hva som har skjedd, sier Jikiun.

Etter Air France 447-ulykken ble det diskutert om flygeregistratordata burde sendes direkte til bakken, for eksempel via satellitt, i stedet for å lagres lokalt.