PRESTISJEPROSJEKT: Litauerne jobbet med Ringnes Park-prosjektet. Foto: Sindre Granly Meldalen
PRESTISJEPROSJEKT: Litauerne jobbet med Ringnes Park-prosjektet. Foto: Sindre Granly MeldalenVis mer

- Nå sendes regningen til skattebetalerne

Jobbet med prestisjeprosjekt, fikk ikke lønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 15 litauiske bygningsarbeidere reiste denne uka tilbake til Norge for å kreve flere lønn for flere måneder som de ikke har fått utbetalt fordi selskapene som har leid dem inn krangler om oppgjøret.

De har jobbet med prestisjeprosjektet Ringnes Park på Grünerløkka i Oslo. Oslo bygningsarbeiderforening anslår at totalkravet fra arbeiderne kan ende på to til tre millioner kroner mot det litauiske selskapet som de har vært ansatt i.

Men de kommer trolig ikke til å få utbetalt hele beløpet.

Krangler om oppgjør

Dagbladet.no var i går i kontakt med eieren av selskapet. Han forklarte at han ikke kunne betale ut lønn, og at selskapet trolig ville bli slått konkurs.

- Dette er snakk om en kjedereaksjon. Jeg har ikke fått betalt av selskapet som leide inn meg, sa han.

Sventas er leid inn av selskapet Lunart Nor AS. Hovedentreprenør på prosjektet er OKK Entrepenør AS.

Ifølge direktør i OKK Entrepenør AS, Fredrik William Baumann, strides de og Lunart NOR AS om et sluttoppgjør på 1,5 millioner kroner i saken som er uavklart.

- Det er uansett forferdelig trist at dette går utover arbeiderne. Disse personene er ikke under våre kontrakter, men det er selvfølgelig synd det blir slik, sa han i går.

Dagbladet.no har ikke lykkes med å komme i med noen representanter for Lunart Nor AS, på tross av gjentatte forsøk tirsdag og onsdag.

Men i framtiden kan frustrerte arbeidere i underleverandører som ikke får betalt kreve lønna av hovedutbyggeren.

- Nå går regninga til skattebetalerne

Regjeringen har nemlig foreslått at det skal innføres et såkalt solidaransvar.

Oslo bygningsarbeiderforening og Fellesforbundet støtter forslaget, og mener Ringnes Park-saken viser hvorfor det er behov for en slik ordning.

- Med et slikt ansvar, med en tilstrekkelig tidsfrist, ville disse arbeiderne kunnet kreve lønn fra de som har hovedansvaret for prosjektet. Nå kommer selskapet til å gå konkurs, og de kan da få ut noe, men på langt nær alt de har krav på, fra Statens lønnsgarantifond. Da sendes regninga til skattebetalerne, sier Jonas Bals i Oslo bygningsarbeiderforening.

NHO er skeptiske til forslaget.

Arbeidstilsynet er mer positive.

- Vi ser at et slik ansvar vil kunne forsterke hovedentreprenørens motivasjon til å skape orden på byggeplassen. Da vil de stille krav til sine underleverandører for å slippe å havne med et lønnskrav, sier Stein Bjørndal, som er leder for Arbeidstilsynets sosialdumping-prosjekt.

FORTVILET SITUASJON: De 15 litauiske arbeiderne som søkte hjelp hos Oslo bygningsarbeiderforening i går har ikke fått lønn på flere måneder. Zhanna Furunes (t.v) er ombud for litauiske og russisktalende medlemmer i Oslo bygningsarbeiderforening. Foto: STEINAR BUHOLM
FORTVILET SITUASJON: De 15 litauiske arbeiderne som søkte hjelp hos Oslo bygningsarbeiderforening i går har ikke fått lønn på flere måneder. Zhanna Furunes (t.v) er ombud for litauiske og russisktalende medlemmer i Oslo bygningsarbeiderforening. Foto: STEINAR BUHOLM Vis mer