Nå ser de alt på flyplassen

Avslører pistoler og peniser. Video.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De omstridte kroppsskannerne testes nå på en rekke flyplasser i USA.

I videoen over kan du se hvordan kroppsskanneren fungerer.

Skanneren fungerer slik at du går inn i et lite skannerom hvor kroppen din utsettes for såkalt millimeterbølge-teknologi. Bølgene fungerer som et røntgenbilde der de ser gjennom klærne.

Og det er ikke bare skjulte atomvåpen eller tapetkniver som kommer til syne. Også deler av kroppen din du kanskje ikke er stolt av kommer fram på skjermen.

I USA blir skannerne mottatt med blandede følelser. En spaltist i den Florida-baserte avisa St. Peterburgs Times forsøkte maskinen forleden.

- Maskinen tok et bilde av kroppen min uten klær. Kroppen fikk et slags laminert lag over seg. Alle bakker og grøfter på meg ble blottlagt. Bildet ble så undersøkt av en sikkerhetsoffiser «i et vinduløst rom», ifølge de som bestemmer, skriver den kvinnelige spaltisten, som syntes det hele var nokså ukomfortabelt.

En slik test er foreløpig frivillig i USA.

- Jeg synes det er spesielt at de som er ansvarlig for sikkerheten på en flyplass, må se det samme som jeg bare deler med min utvalgte, skriver hun.

Nå ser de alt på flyplassen

Den amerikanske organisasjonen American Civil Liberties Union kaller maskinen en virtuell strippesjekk av kroppen.

Det er selskapet Transportation Security Administration (TSA), USAs svar på vårt Avinor, som står for maskinene som skal avsløre våpen, eksplosiver og andre trusler som ligger skjult under klærne på potensielle bråkmakere på flyet.

- Bruken av denne maskinen er et viktig skritt framover i sikkerhetsteknologi. Ved å bruke denne maskinen utstyrer vi våre ansatte med nok et verktøy for å bedre sikkerheten, sier Michael Zunk, en distriktssjef i TSA, i en pressemelding nylig.

De opplyser videre at fjeset blir automatisk sladda, slik at personvernet blir overholdt. Ingen av bildene blir heller lagra på datamaskinen som viser bildene, sier TSA.

Så langt er kroppskannere plassert ut for testing på flyplasser i Los Angeles, New York (JFK), Baltimore-Washington, Dallas (Fort Worth), Las Vegas, Miami og Phoenix.

Avinor valgte i november i fjor å utsette startskuddet for testing av kroppsskanner på Stavanger flyplass - Sola etter kraftige rekasjoner. Det skulle etter planen starte i våres.