Allerede i begynnelsen av februar begynte Island å teste folk for covid-19, sykdommen som kommer som følge av det nye coronaviruset SARS-Cov2.
Først 28 dager etterpå fant de det første tilfellet av viruset på øya, noen dager etter at det først ble påvist i Norge på en person som kom fra Kina.
Det antas at Norge og Island ligger på et relativt likt stadium i coronaepidemien, men landet med omkring 350 000 innbyggere har gjennomført omkring tre ganger så mange tester per innbygger.
Men det er ikke bare de 20 000 testene i seg selv som gjør Island unikt.
Genbassenget
I Reykjavík sitter en eksentrisk 70-årig forsker, en gang kåret til en av verdens mest 100 innflytelsesrike av magasinet Time og omtalt som en av verdens mest innflytelsesrike forskere på genetikk og befolkningsgrupper de siste 20 åra.
«Ring meg tilbake om én time og 21 minutter» svarer han før undertegnede i det hele tatt rekker å introdusere seg.
Når Kári Stefánsson én time og 22 minutter seinere kommer i gang om hva de har gjort på Island og hva det kan lære oss i bekjempelsen av den verdensomspennende covid-19, stopper han ikke å prate.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger