Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå ser Norge rødt

Arbeiderpartiet er tilbake som landets største parti, ifølge MMIs maimåling. Sammen ville Ap og SV hatt rent flertall hvis dette hadde vært stortingsvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siste måling viser at Ap gjør et kjempehopp på 4,6 prosentpoeng og har en total oppslutning på 28,2 prosent. SV har en oppslutning på 18,9 prosent, og sammen ville Ap og SV hatt 87 mandater.

- Dette er en meningsmåling, men jeg er glad for framgangen, sier Jens Stoltenberg. Han tror den henger sammen med at Ap's hovedsak er arbeid til alle, og at folk forstår at skattelette går ut over velferden.

- De ser at de ikke kan få begge deler, sier han.

Stoltenberg, som har hevdet at regjeringen står for «tidenes høyredreining i norsk politikk», trekker fram omleggingen av skolepolitikken som et eksempel:

- For første gang legges det nå opp til at vi skal få rikmannsskoler for de mest ressurssterke foreldrene med de mest ressurssterke barna. Det vil forsterke de sosiale forskjellene vi allerede har i det norske samfunnet. Skolen bidrar mindre til sosial utjevning enn det vi ønsker. Men svaret kan ikke være å lage enda mer ulikhet og enda større forskjeller, sier han.

Som eksempel på kortsiktig høyredreining viser han til regjeringens skattelette og kuttene i ulike sosialordninger.

- Hver for seg utgjorde ikke kuttene en rasering av velferd, men de er uttrykk for valg regjeringen gjorde.

Advarer mot lav skatt

Stoltenberg advarer mot ytterligere skattereduksjoner. Ap vil aldri konkurrere om lavest skatt, men vil arbeide for en rettferdig fordeling av skatten.

- Mens du har angrepet regjeringen for høyredreining, har andre sett en påfallende enighet mellom Ap og regjeringen både i synet på krigen mot Irak, i den økonomiske politikken og i Normans tvangsflytting av statlige tilsyn.

Det har vært sagt at Stoltenberg opptrer altfor ansvarlig til å løfte Ap opp og fram som et opposisjonsparti?

- Ap's profil er å være ansvarlig. Men vi vil bruke mindre til skattelette og mer til skole, eldreomsorg, pensjoner og barn i skolefritidsordning.

Regjeringskrise

Når det gjelder faren for regjeringskrise i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, slår han fast følgende:

- Carl I. Hagen har sagt at Frp er denne regjeringens basis. Litt krisestemning og harde forhandlinger blir det nok. Men vi har erfaring med at de finner sammen til slutt, og det gjør de nok denne gangen også.

- Verdimobilisering

- Men er du klar til å ta over hvis de ikke finner sammen?

- Jeg er bare klar til å ta over hvis det er grunnlag i Stortinget for hovedlinjene i vår politikk, og nøkkelen til det er det KrF som sitter med. Vi er beredt til å sette oss ned med KrF, og SV er klare, men da må det være gjensidig vilje til et samarbeid som gir flertall, sier Stoltenberg.

SV-leder Kristin Halvorsen er også glad for den sterke oppslutningen.

- Det er en verdimobilisering på gang blant velgerne. Folk reagerer mot markedslogikken som sniker seg inn overalt. Folk vil ha fellesskapsløsninger.

Samtidig påpeker hun at et nytt flertall er innen rekkevidde:

- Et SV med en slik styrke er et regjeringsparti. Et flertall med Ap, SV og Sp vil gi et politisk gjennomslag for våre saker på en helt annen måte enn tidligere, sier hun.

KrF MÅ SNU: - Vi er beredt til å sette oss ned med KrF, og SV er klare, men da må det være gjensidig vilje til et samarbeid som gir flertall, sier Jens Stoltenberg. Også Kristin Halvorsen gleder seg over MMI-målingen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media